Ορθότερες πολιτικές λιγότερες καταστροφές

 

24/9/2007

Παρά τις συνεχώς βελτιούμενες τεχνικές και τεχνολογίες δασοπυρόσβεσης, οι καταγραφές ολοένα μεγαλύτερων αριθμό καμένων στρεμμάτων στις ΗΠΑ συνεχίζονται. Η κληρονομιά των προηγούμενων πολιτικών είναι μια από τις αιτίες, ιδιαίτερα η τακτική της άμεσης κατάσβεσης όσο το δυνατόν περισσότερων πυρκαγιών

Εδώ και δεκαετίες, επιστήμονες και διαχειριστές της γης έχουν προειδοποιήσει τους διαμορφωτές πολιτικής ότι η καταστολή όλων των πυρκαγιών έχει ως αποτέλεσμα, παραδόξως, μεγαλύτερες και ισχυρότερες πυρκαγιές στο μέλλον. Όταν παρεμποδίζεται η φυσική εξέλιξη μιας φωτιάς στο δάσος, καύσιμη ύλη συγκεντρώνεται κατά μήκος μεγάλων παρακείμενων εκτάσεων γης : Νεκρή ξυλώδης ύλη επισωρεύεται, το δάσος γεμίζει από θάμνους και νέα δέντρα, ενώ ο ανώτερος όροφος των δέντρων γίνεται πυκνός. Και όταν τελικά ξεσπά η φωτιά, υπάρχει τόση πολλή καύσιμη ύλη διεσπαρμένη σε τόσο μεγάλη έκταση ώστε καμία τακτική δασοπυρόσβεσης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, με αποτέλεσμα τις γνωστές οδυνηρές επιπτώσεις. Η αλλαγή των εν λόγω πολιτικών, ωστόσο, αποτελεί δύσκολη απόφαση, καθότι οι βασικές λύσεις απαιτούν περισσότερες πυρκαγιές, όχι λιγότερες. Εν τούτοις, προς αποφυγή των πιο καταστρεπτικών πυρκαγιών, πρέπει να υιοθετηθεί μια εμπνευσμένη προσέγγιση από την πλειάδα των υπηρεσιών που διαχειρίζονται τις δασικές εκτάσεις. Παρόλο που η πολιτική Ομοσπονδιακής διαχείρισης δασικών πυρκαγιών αναγνωρίζει ότι η πλήρης καταστολή έχει ανεπιθύμητες συνέπειες, δεν παρέχει πρακτικές λύσεις.

Τρείς βασικές αλλαγές θα ήταν χρήσιμες.
Πρώτον, κάποιες πυρκαγιές που ξεσπούν από φυσικά αίτια η τμήματα αυτών θα πρέπει να αφεθούν να ξεθυμάνουν μόνες τους. Οι δασοπυροσβέστες θα πρέπει να προστατεύουν σημαντικές περιοχές, όπως οικίες, γραμμές ηλεκτρικής ισχύος και λεκάνες απορροής, όμως στις λοιπές περιοχές οι φλόγες πρέπει να δράσουν χωρίς καμία παρέμβαση.

Δεύτερον, χρειάζεται να προκληθούν περισσότερες ελεγχόμενες πυρκαγιές. Αν και το παραπάνω μέτρο, επί του παρόντος, εφαρμόζεται ως ένα βαθμό, περισσότερες πυρκαγιές πρέπει να προκληθούν σε μεγαλύτερες περιοχές, ιδιαίτερα σε οικοσυστήματα που εξαρτώνται από τις φυσικές πυρκαγιές και σε εκτάσεις δίπλα σε ανεπτυγμένες περιοχές όπου οι δασικές πυρκαγιές συνιστούν παράγοντα υψηλού κινδύνου.

Τρίτον, το δάσος πρέπει να καθαρίζεται από τους θάμνους, τα χαμόκλαδα και τα δενδρύλλια, ιδιαίτερα σε μέρη που βρίσκονται κοντά σε τόπους κατοικίας και εργασίας. Κατά ειρωνικό τρόπο, εμπόδιο στην πραγματοποίηση των παραπάνω αποτελεί η αντίρρηση που προτάσσουν συγκεκριμένες περιβαλλοντολογικές ομάδες ότι τα σχέδια αραίωσης των δασών σε δέντρα συνιστούν συγκαλυμμένες προσπάθειες κατάξύλευσης. Αποδεικνύεται ότι κάποιοι τύποι των δασών, όταν ανανεωθούν κατάλληλα, επιβιώνουν από πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώνονται υπό ακραίες καιρικές συνθήκες Η τρωτότητα των οικιών και των ιδιοκτησιών στην καταστροφή πρέπει επίσης να μειωθεί. Οι κυβερνήσεις, επίσης, ίσως πρέπει να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες γης ότι συγκεκριμένες περιοχές είναι πολύ απομακρυσμένες για να αναμένουν την κρατική προστασία. όπως δήλωσε ο Τom Ηarbour επί κεφαλής Δασοπυρόσβεσης της δασικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, πρέπει να λέμε στους κατοίκους με πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν πρόκειται εμείς να πεθάνουμε επειδή εσείς χτίσατε κάτι εδώ πάνω.

Η μοντελοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους διαχειριστές πυρκαγιών στην εφαρμογή των νέων αυτών πολιτικών. Οι προσομοιώσεις μπορούν να προβλέψουν τις πιθανές επιδράσεις της ανεμπόδιστης εξέλιξης τμημάτων μιας πυρκαγιάς, καθώς και την αποτελεσματικότητα των τεχνικών διαχείρισης των συγκεκριμένων πυρκαγιών και τα μοντέλα μπορούν να βοηθήσουν τους διαχειριστές γης στην επιλογή του χρόνου και του τρόπου πρόκλησης ελεγχόμενων πυρκαγιών ή της ποσότητας της συσσωρευμένης καύσιμης ύλης που πρέπει να καθαρισθεί. Με την πάροδο του χρόνου, οι κατασκευαστές μοντέλων θα εξετάζουν πόσο καλά ταιριάζουν τα προβλεπόμενα με τα πραγματικά γεγονότα και θα προσαρμόζουν τα μοντέλα με σκοπό τη βελτίωσή τους και αυτό με τη σειρά του Θα οδηγήσει σε λεπτομερώς καθορισμένες αλλαγές πολιτικής.

Το παρόν υπάρχει στο scientific American ελληνική έκδοση τεύχος Αυγούστου/ Σεπτεμβρίου 2007 (www.sciam.gr) και είναι απόσπασμα από ένα ευρύτερο άρθρο που τιτλοφορείται > των Andrews, Finney και Fischetti αξίζει η αγορά του περιοδικού για να διαπιστώσουμε κάποιες τακτικές πρόληψης και πρόβλεψης των δασικών πυρκαγιών από μια χώρα η οποία είναι αρκετά πιο μπροστά σε τέτοια θέματα, όπως αυτά αναφέρονται σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου. Για περαιτέρω μελέτη μπορούμε να ανατρέξουμε στις εξής διευθύνσεις.

www.nifc.gov
www.firemodels.org
www.firewise.org

Με εκτίμηση
(πυρ/της) Στέργιος Κουτρουμπεζης  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.