Briefing and Debriefing (Ενημέρωση και Απολογισμός)

Βαθμολογία

20/6/2012

Θεωρώ γνωστό ότι πέρασαν και περνούν γραφειοκράτες «εθελοντοφάγοι» ή «εθελοντο-αδιάφοροι» από κάποιες υπηρεσίες και από άλλες «φωτεινοί παντογνώστες», αμφότεροι όμως σήμερα συνεχίζουν να κρατούν τις θεσούλες τους αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα. Σάββατο 16 Ιουνίου 2012, το τέλος μιας ζεστής εβδομάδας και το πρώτο και δυνατό «4» του καλοκαιριού.
Αποτέλεσμα μόνο στη φωτιά της νοτιοανατολικής Αττικής πάνω 20.000 στρέμματα ή 20.000.000 m2, δηλαδή αν ήταν τετράγωνο θα είχε πλευρά πάνω από 4.472 μέτρα, 4,5 χιλιόμετρα, μια ώρα δρόμος. Μπορεί, φωστήρες μου, να την ελέγξει διοικητικά κάποιος από το έδαφος και μόνο…

Ο Ξέρξης ανέβηκε στο όρος Αιγάλεω, πριν τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, όχι για να καυχηθεί αλλά για να μπορεί να ελέγχει το πεδίο της μάχης.

Ζητήσαμε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω των γνωστών MIC και CESIS, ανταποκρίθηκε, για όσους δεν γνωρίζουν ή κάνουν ότι δεν γνωρίζουν με δικά μας έξοδα, (άρα λεφτά υπάρχουν) την ώρα που τα ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος κάπου βρίσκονται και η ακριβή εκπαίδευση των πιλότων τους είναι ένα πτυχίο κρεμασμένο διακοσμητικά σε κάποιο τοίχο συν δύο (;) πανάκριβα κινητά κέντρα διοίκησης, με ωραία ονομασία «ΟΛΥΜΠΟΣ» απαραίτητα για τις επιδείξεις αλλά μάλλον άχρηστα (;) για πραγματικές συνθήκες. Ποιος; Πότε; Θα χάσει ατιμωτικά τη θεσούλα του; (Σημείωση ασκήσεις δεν γίνονται στην Ελλάδα επιδείξεις γίνονται).

Έχουμε και κερασάκι στη τούρτα των επιτυχιών, με τους 5ετούς υποχρέωσης να μην δουλεύουν Βράδυ – Κυριακές – Αργίες με αποτέλεσμα να πρέπει να αντικατασταθούν από ποιους; Από κανέναν. Και άλλους πολλούς οι οποίοι μαδάν τη μαργαρίτα της «πρόσληψης – μη πρόσληψης»
Μέσα σε αυτόν το χαμό, πάντα ξεπηδούν ως από μηχανής θεός πολίτες περισσότερο ή λιγότερο ομαδοποιημένοι, οι καθημερινοί γείτονες, για να βοηθήσουν αποτελεσματικά τη σκληρή προσπάθεια των πυροσβεστών, άνθρωποι οι οποίοι ευχαρίστως θα άκουγαν 5 συμβουλές, 5 παροτρύνσεις, 5 οδηγίες αν κάποιος τους τις έδινε το χειμώνα πώς να προφυλάξουν το σπίτι τους, τη γειτονιά τους, τη περιοχή τους.

Πόσο κοστίζει στα κανάλια αν κάθε μέρα αφιέρωναν 5 λεπτά για να δίνουν σωστές οδηγίες και συμβουλές; Πόσο κοστίζει μία επίσκεψη στα Σχολεία, στους Συλλόγους, στα ΚΑΠΗ, στα καφενεία για μια ενημέρωση;

Οι πολυπράγμονες Δήμαρχοι, οι υποχρεωμένοι κατά τα άλλα να δημιουργήσουν Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντική Ομάδα (αλλά δεν αποδίδουν ψηφαλάκια) πόσο ενδιαφέρονται για ουσιαστικούς καθαρισμούς, πρόληψη, ενημέρωση; Μη μου πείτε για χρήματα τέλος αυτή η καραμέλα γιατί χρειάζονται και ξοδεύονται πολλαπλάσια για να σβήσει μια φωτιά και υπέρ-πολλαπλάσια για να σβήσουν οι συνέπειες της.

Συνελήφθηκαν και κάποιοι, οι οποίοι μέσα στην απεριόριστη βλακεία τους και στον ωχαδερφισμό τους, κατέστρεψαν, γιατί η λέξη πρόληψη είναι ξένη στο φτωχό λεξιλόγιό τους. Δεν εξαιρώ το γέροντα διότι και ο πρόεδρος δεν είναι τζόβενο ούτε ο νυν ούτε ο επίτιμος και εκφράζουν άποψη ακόμα. Μα το δάσος καίγεται και με την απλή απόρριψη σκουπιδιών, άλλο καθημερινό φαινόμενο μη πρόληψης, άρα ήταν θέμα χρόνου. Πόσοι άλλοι τέτοιοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας και πόσο οι υπόλοιποι τους δίνουμε αφορμή πετώντας σκουπίδια και κλαδέματα δίπλα ή μέσα στο δάσος .

Στη νέα βουλή και πάλι θα έχουμε άτομα για τα οποία η Πολιτική Προστασία δεν είναι τίποτα παραπάνω από «Ευαγγελιστρίας 2», άτομα που «… δεν έχουμε λεφτά …». Για να γίνει πρόληψη δεν χρειάζονται λεφτά χρειάζεται όραμα, χρειάζεται ξεβόλεμα, χρειάζεται πόρτα – πόρτα. Όταν το καταλάβουνε πιστεύω μα μη χρειάζεται να προστατεύσουμε μόνο τις γλάστρες του μπαλκονιού μας, σε περιβάλλον με χρώμα θανάτου.

Σας έκανα τη καρδιά περιβόλι δεν με ενδιαφέρει γιατί η δικιά μου έγινε το Σάββατο μαύρη όταν γύριζα με βουλευτή για να μοιράσουμε νερό στους μαχητές της φωτιάς επαγγελματίες – εθελοντές – τυχαίους.

Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Σημείωση:

 • Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης – Monitoring and Information Center (MIC).
 • Κοινό Σύστημα Επείγουσας Επικοινωνίας και Πληροφόρησης – Common Emergency Communication and Information System – CECIS
  (Visited 12 times, 1 visits today)
 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.