Τέσσερις (4) Διυλιστηριακοί τύποι πυρκαγιών

 

 
Οι Διυλιστηριακοί τύποι πυρκαγιών είναι πολύ επικίνδυνοι και απαιτείται προσεκτική αντιμετώπιση για την κατάσβεση τους, υπάρχουν διάφοροι τύποι φωτιάς που μπορεί να εκδηλωθούν ανάλογα με τα γεγονότα που θα συμβούν (αρχικό, ενδιάμεσα) με αντίστοιχα διαφορετικές συνέπειες. Οι τύποι πυρκαγιών αυτοί μπορούν να χωριστούν στις παρακάτω κατηγορίες.

Pool fire (φωτιά λίμνης):

Δημιουργείτε σε περίπτωση που η ουσία που έχει διαρρεύσει εξατμίζεται με αργό ρυθμό και έτσι δημιουργείται λίμνη στο σημείο διαρροής. Σε περίπτωση ανάφλεξης πραγματοποιείται καύση του εύφλεκτου υγρού στην επιφάνεια της λίμνης. Η θερμότητα από την φωτιά επιταχύνει την εξάτμιση του υγρού παρατείνοντας έτσι την καύση. Οι βλάβες που προκαλούνται από τέτοιου είδους φωτιές είναι συνήθως περιορισμένες σε έκταση και οφείλονται στη θερμότητα που εκπέμπεται και την επαφή με τις φλόγες

Jet fire (φωτιά πυρσού):

Δημιουργείται στην περίπτωση που υπάρχει εκδήλωση πυρκαγιάς ακριβώς στο σημείο της διαρροής και το σύστημα βρίσκεται υπό πίεση. Σε περίπτωση που έχουμε υψηλές ταχύτητες τότε ο αέρας δεν μπορεί να στρεβλώσει τη δέσμη φωτιάς. Σε χαμηλές ταχύτητες jet η δέσμη φωτιάς μπορεί εύκολα να αλλάξει κατεύθυνση με τον αέρα. Σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν δυο φάσεις τότε μπορεί να δημιουργηθεί φωτιά λίμνης από το στάξιμο της μιας εκ τον δυο στο έδαφος. Η φλόγα (που μπορεί να φτάνει και αρκετά μέτρα μακριά) αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους που μπορεί να βρεθούν σχετικά κοντά, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τυχόν γειτονικά δοχεία που περιέχουν εύφλεκτα υλικά.

Flash fire (κατάκαυση αερίου νέφους):

Σε περίπτωση που η διαρροή δημιουργήσει ατμό ο οποίος αναμιγνύεται με αέρα για να δημιουργήσει εύφλεκτο μείγμα και κατά την ανάφλεξη δεν υπάρχει τύρβη ή περιορισμός έτσι ώστε να επιταχυνθεί η φλόγα και να δημιουργηθεί απότομη εκτόνωση (έκρηξη). Οι βλάβες προκαλούνται από την θερμότητα που εκπέμπεται και την επαφή με την φλόγα. Άτομα, υλικά και εξοπλισμός μέσα στο νέφος και κοντά σε αυτό, εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θερμικής ακτινοβολίας.

Fireball (Πύρινη σφαίρα):

Σε περίπτωση που γίνει ανάφλεξη ενός μείγματος πλούσιου με καύσιμο τότε έχουμε δημιουργία φωτιάς τύπου φλεγόμενη σφαίρας. Η καύση θα συμβεί πρώτα στα εξωτερικά στρώματα του πλούσιου σε καύσιμο νέφους. Καθώς η πλευστότητα των θερμών αερίων αυξάνει το καιόμενο νέφος ανέρχεται, διογκώνεται και αποκτά σφαιρικό σχήμα. Οι βλάβες και σε αυτή την περίπτωση προέρχονται από την ακτινοβολούμενη θερμότητα.

 

Βιβλιογραφία:
Μελέτη εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου στον κλάδο προϊόντων διύλισης πετρελαίου, Αθήνα 2008

Πηγή φωτογραφιών: Διαδίκτυο

Απόδοση Συγγραφή κείμενου:
Ζαφειρίου Αλέξανδρος, Πυροσβέστης διυλιστηρίων και πετροχημικών εγκαταστάσεων

Για το Fire.gr, Ζαφειρίου Στέφανος
Διαχειριστής κινδύνου – κρίσεων και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.