Με καθυστέρηση και φέτος οι δράσεις για την πυροπροστασία

 

12/6/2015

Η αντιπυρική περίοδος μπορεί να ξεκίνησε την 1η Μαΐου, όμως, όπως φαίνεται, δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς του δήμου, ούτως ώστε να «αναπνέει» το δάσος του Ρεθύμνου. Όσο περνούν οι μέρες, αυξάνεται η πιθανότητα να επαναληφθεί η περσινή κατάσταση, δηλαδή να φτάσουμε στο Νοέμβριο και να έχει τελειώσει η αντιπυρική περίοδος για να καθαριστούν τα περιαστικά δάση, όπως επίσης αυξάνεται και η πιθανότητα να εκδηλωθεί πυρκαγιά, καθώς δεν έχει καθαριστεί ακόμα ο λόφος του Ευληγιά και του Προφήτη Ηλία (Πευκάκια), όπου έχει μεγαλώσει αρκετά η χαμηλή βλάστηση και έχουν συσσωρευθεί ξηρά χόρτα.

Η τύχη μέχρι στιγμής είναι με το μέρος μας, μιας και δεν έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές στα περιαστικά δάση ή σε περιοχές περιμετρικά της πόλης, όμως δεν είναι δυνατό να αφήνονται όλα στην τύχη και η αρμόδια υπηρεσία του δήμου να μην ενεργεί όπως πρέπει, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιών.

Το Ρέθυμνο, ως γνωστό, διαθέτει δύο βασικούς πνεύμονες πρασίνου, τους οποίους συχνά επισκέπτονται μικροί και μεγάλοι, και ακόμη δεν έχει γίνει ο απαραίτητος καθαρισμός τους, την ώρα μάλιστα που η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα μήνα. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη εξασφαλίσει για το Ρέθυμνο, όπως γίνεται κάθε χρόνο για τους δήμος της χώρας, το ποσό των 60.000 ευρώ για αντιπυρική προστασία, τα οποία όμως χρήματα δεν έχουν αξιοποιηθεί καταλλήλως. Ο δήμος, μέχρι στιγμής, δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες δημοπράτησης του έργου αντιπυρικής προστασίας και εύρεσης του αναδόχου, κάτι που λειτουργεί αρνητικά για την πόλη όσο περνάει ο καιρός, ενώ φαίνεται να περιμένει συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, τους οποίους θα «χρησιμοποιήσει» για καθαρισμό των δασών.

Το έργο της αντιπυρικής προστασίας περιλαμβάνει καθαρισμό περιαστικού δάσους σε σημεία όπου ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι αυξημένος, απομάκρυνση μέρους ή του συνόλου της βλάστησης σε συγκεκριμένες περιοχές, έλεγχο και αποκατάσταση των οδών πυρασφάλειας, έλεγχο στους υπάρχοντες κρουνούς και ενημέρωση του κοινού για πρόληψη και προστασία.

Ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Βασίλης Θεοδωράκης σε δήλωσή του στο «Ρ» αποδίδει την καθυστέρηση καθαρισμού των περιαστικών δασών στην έλλειψη προσωπικού από πλευράς του δήμου, τονίζοντας, όμως, πως το επόμενο διάστημα θα γίνει πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι και θα αξιοποιηθούν για τον καθαρισμό όπου υπάρχει ανάγκη. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε άτομα με σύμβαση πέντε μηνών από τον ΟΑΕΔ (τέλος του μήνα), να γίνουν προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών από το δήμο (πρώτο πενθήμερο του Ιουλίου) και να πάρουν παράταση οι διμηνιαίες συμβάσεις προσωπικού κατά ένα μήνα, ούτως ώστε να καθαριστούν συγκεκριμένα μέρη της πόλης. Θα φτιάξουμε μια ομάδα και θα ξεκινήσουμε από τα Πευκάκια, που είναι μια ευαίσθητη περιοχή και πρέπει να προφυλακτεί, για να καθαρίσουμε το χώρο αυτό και θα συνεχίσουμε σε διάφορα φαράγγια που έχουμε προγραμματίσει. Πάντως, ήδη έχουμε μιλήσει με το τμήμα του Πρασίνου για τα μηχανήματα που θα χρειαστούμε και θα κάνουμε μία προσπάθεια να κάνουμε τους καθαρισμούς με τα δικά μας μέσα, για να μη χρειαστεί να βάλουμε ανάδοχο». Όσον αφορά στην καθυστέρηση που υπάρχει, καθώς μέχρι να γίνουν όλα αυτά στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου για να ξεκινήσει ο καθαρισμός των περιαστικών δασών, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως «δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα όποτε τα χρειαζόμαστε και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς αυτά. Σκεφτείτε ότι δεν έχουμε εργάτες καθαριότητας, άρα πώς θα κοιτάξουμε την αντιπυρική προστασία; Δυστυχώς, όλα έρχονται καθυστερημένα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ρεθύμνης Θοδωρής Νίνος είχε θέσει το σοβαρό θέμα της αντιπυρικής προστασίας στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Μαΐου. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, υπογράμμισε σχετικά με το θέμα: «Δεδομένου ότι τα χρήματα για την εκτέλεση του αντιπυρικού έργου στο δήμο Ρεθύμνης έχουν σταλεί στα μέσα Μαΐου και βρίσκονται στο ταμείο του δήμου, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ώστε τουλάχιστον φέτος, να εκτελεστεί το αντιπυρικό έργο τη χρονική περίοδο που πρέπει να εκτελείται (δηλαδή αρχές Ιουνίου), ώστε να έχουμε το βέλτιστο και ουσιαστικό αποτέλεσμα για την προστασία του περιαστικού πρασίνου και της περιουσίας των δημοτών έναντι πιθανών πυρκαγιών. Είναι αποκλειστική ευθύνη και υπαιτιότητα του δήμου το ότι δεν έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης αναδόχου για το έργο της αντιπυρικής προστασίας, δεδομένου ότι η δυνατότητα να εκτελεστεί το έργο αυτό με εργαζόμενους του δήμου είναι αδύνατη λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και η επιλογή να περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσλήψης προσωπικού ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών από το δήμο ή ατόμων με σύμβαση πέντε μηνών από τον ΟΑΕΔ είναι εσφαλμένη, γιατί θα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, στην καλύτερη περίπτωση, στα μέσα Ιουλίου. Αυτή, άλλωστε, ήταν η τοποθέτηση του συνδυασμού μας και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με την επισήμανση ότι είναι παράλογο και προκλητικό, λόγω αδράνειας των αρμοδίων, να εκτελείται το αντιπυρικό έργο τον μήνα Νοέμβριο όπως έγινε πέρυσι στο δήμο Ρεθύμνου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν δεν ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία δημοπράτησης του έργου αντιπυρικής προστασίας, θα επανέλθουμε, ως οφείλουμε, με νεότερη παρέμβαση μας στο δημοτικό σύστημα».

Πηγή : http://rethemnosnews.gr

Μαρία Ιερωνυμάκη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.