Η αγαπημένη μας προστασία (F1 Gallet)

 

1/8/2012

Στο τέλος της δεκαετίας του 1970 η Ταξιαρχία των Πυροσβεστών των Παρισίων (BSPP) επιθυμεί να αλλάξει τα παλαιά ατσάλινα «κράνη» (μοντέλο 1933). Κάνει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος στους κατασκευαστές για να χρηματοδοτηθεί ένα νέας τεχνολογίας «κράνος». Η εταιρεία CGF Gallet, η σημερινή MSA Gallet, ανταποκρίνεται στη πρόσκληση για να αναπτύξει το σχέδιο δημιουργίας του νέου «κράνους» και να βάλει τα θεμέλια της μελλοντικής συνεργασίας της με την BSPP.

Το 1984, γίνεται η παρουσίαση του τελευταίου μοντέλου στο στρατηγό Coupez, το τότε διοικητή της BSPP, από το οποίο μένει μάλλον ικανοποιημένος. Νέο κράνος ναι! Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι χρωμιομένο.

Ο στρατηγός Coupez απευθυνόμενος στο Adrien Gallet: «Οι πυροσβέστες μου φορούν απαστράπτον κράνος, συνεπώς και αυτό πρέπει να λάμπει». Το ακροατήριο παγώνει.
Ο συνταγματάρχης Legendre, από τους οραματιστές, που «σπρώχνουν» την εξέλιξη του επαγγέλματος έχει διαφορετική γνώμη «οι πυροσβέστες πρέπει να έχουν διαφορετικού χρώματος κράνη ώστε να ξεχωρίζουν κατά ειδικότητες στα συμβάντα».

Η πρόοδος όμως δεν εξαρτάται από τις επί μέρους σκέψεις. Προς το παρόν ο χρωματικός διαχωρισμός είναι μάλλον λάθος, στο ψυχολογικό τομέα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό το πλαστικό και έγχρωμο κράνος. Οι πυροσβέστες επιθυμούν την αλλαγή σχήματος αλλά ψυχολογικά επιθυμούν την «ανοξείδωτου χάλυβα» εξωτερική εμφάνιση.

Το «κράνος» F1 είναι εξοπλισμένο με διαφανές κάλυμμα για τη προστασία των ματιών που χρησιμοποιείται όταν γίνονται εργασίες που υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού τους όπως σε περιπτώσεις κοπής ή απεγκλωβισμού.
Επίσης υπάρχει προστασία από τις λάμψεις και τη θερμοκρασία αυτή είναι μεταλλικού χρώματος ή διαφανής.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα προσθήκης «μπέρτας» για τη προστασία του σβέρκου, στήριγμα για φακό αλλά και για τοποθέτηση ακουστικού – μικροφώνου ώστε να βελτιωθεί η επικοινωνία των εμπλεκομένων. Τέλος έπρεπε να ικανοποιηθεί τουλάχιστον η σύνδεση του στρατιωτικού παρελθόντος με το μέλλον.

Πήραμε μια γεύση Αμερικής και μια γεύση Ευρώπης στη συνέχεια θα δούμε και το παρελθόν πιο βαθιά από την εποχή του Λουδοβίκου του 15ου της Γαλλίας, όπου το «κράνος είναι στολή».

Πηγή: http://sapeurspompiersdemouthe.asso-web.com

Μετάφραση – προσαρμογή για το Fire.gr Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.