Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Βουλγαρίας, Κύπρου και Τουρκίας

 

10/8/2012

Στα πλαίσια της προσπάθειας να γνωρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την παγκόσμια προσπάθεια πυρόσβεσης σήμερα θα σας δώσω λίγες πληροφορίες για της πυροσβεστικές υπηρεσίες γειτονικών κρατών (κατ αλφαβητική σειρά) της Βουλγαρίας της Κύπρου και της Τουρκίας. Σημειώνω ότι το άρθρο είναι πυροσβεστικό αποκλειστικά.

Πυροσβεστική Υπηρεσία Βουλγαρίας

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και Πυροπροστασίας του Πληθυσμού (Ε.Υ.Α.Π.Π.) είναι μία εξειδικευμένη υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών με αποστολή τον έλεγχο των κανόνων πυρασφαλείας αλλά και την παροχή υπηρεσιών πυρόσβεσης – διάσωσης.


Πυροσβεστική Υπηρεσία Βουλγαρίας

Η Ε.Υ.Α.Π.Π. Είναι μία από τις έξη υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών που εκτελεί αποστολές πυρόσβεσης – διάσωσης και ταυτόχρονα συλλέγει στοιχεία και εκπονεί μελέτες σχετικά με το έργο της. Είναι η επικεφαλής υπηρεσία 28 περιφερειακών μονάδων και μέσω αυτών εφαρμόζεται μεθοδική διαχείριση των συμβάντων από τις πυροσβεστικές μονάδες των δήμων που είναι κατανεμημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτεται κάθε γωνιά της χώρας. Μία από τις κυριότερες αποστολές της είναι η πρόληψη και γι αυτό δουλεύει κυρίως με παιδιά και νέους (σημείωση προσωπική ας το κρατήσουμε αυτό το τελευταίο)

Οι ερευνητικές εργασίες της Ε.Υ.Α.Π.Π. Γίνονται από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Πυρασφάλεια (Ι.Ε.Π.) το οποίο ερευνά θέματα αντοχής στη φωτιά και στις εκρήξεις ουσιών και υλικών. Άλλος σπουδαίος τομέας της υπηρεσίας είναι η προσπάθεια εναρμόνισης των προδιαγραφών της πυρόσβεσης και της διάσωσης στις Ευρωπαϊκές, με το Ι.Ε.Π. να είναι από το 2004 πλήρες μέλος της ομάδας των Ευρωπαϊκών εργαστηρίων δοκιμών για την πυρασφάλεια.


Πυροσβεστική Υπηρεσία Βουλγαρίας

Άλλη σημαντική προτεραιότητα για την Ε.Υ.Α.Π.Π. Είναι η ανάπτυξη συνεργασιών με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Βαλκανικών χωρών, αλλά και άλλων χωρών στα πλαίσια των διεθνών αποστολών που αναλαμβάνει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η βοήθεια προς τους Τούρκους συναδέλφους στη μεγάλη πυρκαγιά των διυλιστηρίων “Tuprash” αλλά και τη συνδρομή στους πληγέντες από σεισμούς τόσο στη Τουρκία όσο και στο Ιράν.

Πηγή: www.mvr.bg

Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου

Η πρώτη οργανωμένη μορφή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συγκροτήθηκε τη δεκαετία του 1920 από τα Δημαρχεία των πόλεων Λευκωσίας και Λεμεσού πάνω σε μία πρωτόγονη για τα σημερινά δεδομένα βάση. Την επάνδρωση των οχημάτων για σκοπούς πυρόσβεσης και όχι μόνο αναλάμβαναν εθελοντές και υπάλληλοι των Δήμων. Παράλληλα στην Λευκωσία δημιουργήθηκε το Πυροσβεστικό Σώμα της Αστυνομίας στα πρότυπα άλλων αποικιών με Αστυνομικούς που κατά καιρούς και ανάλογα με τις περιστάσεις οργανώνονταν σε ομάδες πυρόσβεσης.


Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου

Το 1935 με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας δημιουργήθηκε πάνω σε πιο σταθερή βάση και με την εισαγωγή νέων οχημάτων το “POLICE FIRE BRIGADE” με μόνιμα εκπαιδευμένους ειδικούς Αστυνομικούς και με Πυροσβεστικό Σταθμό εκεί που βρίσκεται μέχρι σήμερα ο σταθμός της Πύλης Πάφου.

Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και με τη δημιουργία από τους Άγγλους της Υπηρεσίας Αεράμυνας για σκοπούς προστασίας από τους βομβαρδισμούς, συγκροτήθηκαν σ’ όλες τις πόλεις ομάδες πυρόσβεσης και στη συνέχεια μετά τη λήξη του ιδρύθηκαν Πυροσβεστικοί Σταθμοί στις πόλεις Λεμεσού και Αμμοχώστου. Η επάνδρωση των Σταθμών αποτελείτο από μόνιμους Αστυνομικούς και από “Υπόχρεους” στο πρότυπο των σημερινών εκτάκτων Πυροσβεστών.


Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη σημερινή της μορφή άρχισε να λειτουργεί στα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέσα από τις ανάγκες των Άγγλων λόγω του Απελευθερωτικού Αγώνα και των εξελίξεων στην περιοχή του Σουέζ. Πήρε σάρκα και οστά με τη λειτουργία νέων Πυροσβεστικών Σταθμών σ’ όλες τις πόλεις με μόνιμο πλέον προσωπικό και με την νομοθετική ρύθμιση που ισχύει μέχρι σήμερα σαν “Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου” μέσα από την οργανωτική δομή της Αστυνομίας.

Πηγή: www.fs.gov.cy

Πυροσβεστική Υπηρεσία Τουρκίας

Η Τουρκική Πυροσβεστική Υπηρεσία ιδρύθηκε το 1714 με το όνομα Tulumbacilar σαν μονάδα των Γενιτσάρων έως ότου μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στους δήμους την 25η Σεπτεμβρίου του 1923. στην πραγματικότητα η ημερομηνία να μην είναι ακριβής διότι ένα έγγραφο με ημερομηνία 19 Ιουνίου 1338 (Μουσουλμανικό ημερολόγιο) (1922 χριστιανικό ημερολόγιο) υποβάλετε από το Δήμο της Άγκυρας στον Οσμάν Zeki (Abaan)


Πυροσβεστική Υπηρεσία Τουρκίας


Πυροσβεστική Υπηρεσία Τουρκίας

Η πρώτη υπηρεσία ονομάζεται “Ανεξάρτητη Ομάδα Πυρόσβεσης” κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία υπό την διοίκηση του Osman Zeki μετονομάζεται σε “Πλατιά Πυροσβεστική Υπηρεσία” (;) και έτσι δημιουργήθηκε το σημερινό όνομά της.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Άγκυρας δημοκρατικοποιήται από τη στιγμή που ενσωματώνονται και μέλη του πολιτικού δημοτικού προσωπικού. Σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Άγκυρας είναι Διεύθυνση του Μητροπολιτικού Δήμου και είναι χωρισμένη σε 4 ομάδες και 1 τάγμα.


Πυροσβεστική Υπηρεσία Τουρκίας

Πηγή: www.ankara.bel.tr

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.