Ο κίνδυνος των δασικών πυρκαγιών μπορεί να αυξηθεί με την κλιματική αλλαγή

Βαθμολογία

12/8/2012

Το WWF Ισπανίας και το WWF Ελλάδος φωνάζουν το 2009 σε ώτα μη ακουόντων ηθικών αυτουργών των κατ έτος καταστρεφομένων δασών, άρθρο της Rachida Boughriet εξειδικευμένης δημοσιογράφου στα προβλήματα του περιβάλλοντος στο διαδικτυακό περιοδικό Actu-Environnement (5 Αυγούστου 2009.)
Κάθε χρόνο 350 εκατομμύρια εκτάρια δασικών, κτηνοτροφικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων καταστρέφονται από φωτιά, στερώντας εκατομμύρια ανθρώπους από τα εργαλεία της επιβίωσής τους, όπως δήλωσε στις 27 Ιουλίου ο αντιπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization, FAO). Η καταστροφή της χλωρίδας από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές επιδεινώνει ταυτόχρονα τη κλιματική αλλαγή, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, την ερημοποίηση και την βιοποικιλότητα. Από το τέλος Ιουλίου, πολλές χιλιάδες εκτάρια έχουν καεί στην Ισπανία, τη Σαρδηνία, στη Κορσική και στην Ελλάδα.

Κατά την οικολογική οργάνωση WWF που παρουσίασε το 1ο «Πυρόμετρο 2009» όπου κατηγοριοποίησε τις διάφορες περιοχές της Ισπανίας σχετικά με την επικινδυνότητα που παρουσιάζουν για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, το 40% των δασικών καταστροφών γίνονται στα Κανάρια Νησιά, στην La-Manche, στην Castille-et-Leon και τη Γαλικία.
Σε αυτή την ανακοίνωση η οργάνωση αναλύει το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών και τις τοποθετεί στο πλαίσιο της πιθανής ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας εξ αιτίας τους. Όλα αυτά 5 μόλις μήνες πριν τη συνάντηση του Οργανισμού Ενωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές στη Κοπεγχάγη όπου αναμένεται να συμφωνηθεί μια νέα συνθήκη μετά από αυτή το Κιότο. Κατά την WWF Ισπανίας η περίοδος επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα μήνα εξ αιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Η περιβαντολλογική οργάνωση υπενθυμίζει ότι οι πυρκαγιές στον πλανήτη ευθύνονται για το 20% περίπου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δηλαδή κάπου 6.000 εκατομμύρια τόνους το χρόνο μόνο στη Ισπανία, δηλαδή το αντίστοιχο με την παραγωγή μιας πόλης 1.000.000 κατοίκων.

Κατά την WWF, οι πυρκαγιές όχι μόνο συμβάλλουν στο γενικό πρόβλημα αλλά σύμφωνα με μία μελέτη το επιδεινώνουν … με υψηλότερες θερμοκρασίες θα έχουμε λιγότερες αλλά δυνατότερες βροχές και πολύ ισχυρούς ανέμους το καλοκαίρι μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.

Η έκθεση αναφέρει ότι αν το 2050 η μέση θερμοκρασία ανέβει πάνω από 2ο Κελσίου, η περίοδος κίνδυνου εκδήλωσης πυρκαγιάς στα δάση όχι μόνο θα ανέβει κατά 2 – 4 εβδομάδες αλλά θα ανέβει και πιθανότητα εκδήλωσης Μεγαπυρκαγιών (με καταστροφές άνω των 500 εκταρίων ανά περιστατικό) που θα ευθύνονται για την απώλεια του 34% των καμένων εκτάσεων στην Ισπανία.

Ας δούμε λίγο τις μελέτες – απόψεις του WWF Ελλάς.
Αντιγράφω από την Ιστοσελίδα και το άρθρο με τίτλο: «Η κλιματική αλλαγή απειλεί του Εθνικούς Δρυμούς» (9 Ιουλίου 2009)

Σύμφωνα με τα πορίσματα της νέας μελέτης, προβλέπεται αύξηση των ημερών με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς σε όλους τους Δρυμούς της χώρας, κατά 5 (Αίνος Κεφαλονιάς) έως 15 ημέρες (Οίτη και Πάρνηθα). Διαπιστώνεται επίσης ότι κατά μέσο όρο η μέγιστη θερινή θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2οC περίπου στους δρυμούς Βίκου-Αώου, Πίνδου, Ολύμπου, Παρνασσού και Πρεσπών. Επίσης, η χειμερινή βροχόπτωση εκτιμάται ότι θα μειωθεί σχεδόν σε όλους τους δρυμούς έως και 15%. Ανησυχητικό είναι τέλος το γεγονός ότι γενικά αναμένεται αύξηση των περιόδων ανομβρίας κατά μία έως δυο εβδομάδες.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλιματικών μοντέλων, η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές που θα βιώσουν ιδιαίτερα έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως όλα δείχνουν, οι κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας την περίοδο 2021-2050 θα επηρεάσουν καθοριστικά τα δασικά συστήματα, γεγονός που μας καλεί σε εγρήγορση» σημειώνει ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου και βασικός συντάκτης της έρευνας.

Και η συνάντηση της Κοπεγχάγης; (7- 19 Δεκεμβρίου 2009) Αναλυτικά, η Συμφωνία της Κοπεγχάγης :

  • αναγνωρίζει…
  • ζητεί …
  • αναγνωρίζει …
  • περιγράφει …
  • τονίζει …
  • τονίζει …
  • αναγνωρίζει …Για να περνά η ώρα μας …


Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.