Έγκαυμα ένας ύπουλος τραυματισμός

 

17/8/2012

Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιστημονικό άρθρο, είναι μια απλή, ελπίζω, καταγραφή ορισμών και εννοιών ώστε να γίνει αντιληπτό αφενός το πόσο σοβαρός τραυματισμός είναι το έγκαυμα και αφετέρου πόσο λίγες μεν, αλλά απλές είναι οι δυνατότητες που έχει ο επιθυμών να προσφέρει πρώτες βοήθειες.
Σημειώνω για τους μυημένους ότι η 6η έκδοση του P.H.T.L.S (Αμερικανική), 3η έκδοση (Ελληνική), (Προνοσοκομειακή Υποστήριξη Ζωής στο Τραύμα) μεταξύ των κεφαλαίων που αναφέρει ως νέο είναι αυτό που αφορά τα εγκαύματα!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η οδοντόκρεμα είναι για τα δόντια, το λάδι κλπ για το φαγητό, το γιαούρτη το τρώμε περιμένοντας το ασθενοφόρο, νεράκι απλά φτηνό και άφθονο αρκεί.

Τραύμα είναι “κάθε βίαιη καταστροφή ιστών, εσωτερική ή εξωτερική, ανεξάρτητα από το αίτιο που την προκάλεσε”.
Λίγη «ανατομία» σχετική με το δέρμα. Το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπου.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Το δέρμα καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια του σώματος και χρησιμεύει

 • α. ως αισθητήριο όργανο για την αφή,
 • β. ως αναπνευστικό όργανο (άδηλη αναπνοή),
 • γ. ως εκκριτικό όργανο, (παραγωγή γάλακτος)
 • δ. ως απεκκριτικό όργανο, (αποβάλει ιδρώτα και σμήγμα)
 • ε. ως θερμορυθμιστικό όργανο.

  Στην εξωτερική επιφάνεια του δέρματος εκτός από τις τρίχες, έχουνε τους πόρους, τις δερµατικές θηλές, τις πτυχές και τις αύλακες.

  ΣΤΟΙΒΑΔΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
  Το δέρμα αποτελείται από την επιδερμίδα, το χορίο και το υποδερµατικό πέταλο καθώς και από τους αδένες και τα κεράτινα όργανα.

  Α. ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ
  Η επιδερμίδα παρουσιάζει μια εξωτερική επιφάνεια, στην οποία παρατηρούνται όλα τα μορφώματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω και μια εσωτερική που έχει εναλλάξ κοιλώματα και καταδύσεις. Η επιδερμίδα έχει τέσσερις στιβάδες κυττάρων:

 • α. τη βασική,
 • β. την ακανθωτή,
 • γ. την κοκκώδη και
 • δ. την κεράτινη.

  Οι τρεις πρώτες αποτελούν την βασική στοιβάδα.

  Β. ΧΟΡΙΟ
  Αποτελείται από ινώδη συνδετικό ιστό με άφθονα αγγεία και νεύρα. Παρουσιάζει δύο στιβάδες,

 • α. τη θηλώδη και
 • β. τη δικτυωτή που μεταπίπτει στο υποδερµάτιο πέταλο.

  Γ. ΥΠΟΔΕΡΜΑΤΙΟ ΠΕΤΑΛΟ
  Συνδέει το δέρμα με τα υποκείμενα όργανα και αποτελείται από συνδετικό ιστό που περιέχει αγγεία, νεύρα, αισθητικές απολήξεις, εκκριτικά τµήµατα ιδρωτοποιών αδένων και λίπος.

  Δ. ΑΔΕΝΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
  Οι αδένες του δέρματος διακρίνονται στους:

 • σµηγατογόνους
 • ιδρωτοποιούς
 • οσµηγόνους

  Έγκαυμα καλείται η καταστροφή ιστών του δέρματος εξαιτίας της επίδρασης σε αυτό κάποιου βλαβερού αιτίου. Ανάλογα με το είδος του αιτίου τα εγκαύματα διακρίνονται σε θερμικά, χημικά, ηλεκτρικά, ακτινικά και (ψυχρά). Εξαιτίας του σημαντικού ρόλου του στην άμυνα του οργανισμού, εμποδίζει τη είσοδο μικροβίων στον οργανισμό, προστατεύει τον οργανισμό από τις ακραίες θερμοκρασίες (θετικές ή αρνητικές), εκτεταμένη απώλεια δέρματος δεν είναι συμβατή με τη ζωή.

  Το έγκαυμα είναι η πιο βαριά κάκωση από την οποία επιβιώνει ο άνθρωπος. Η καταστροφή που προκαλείται από το έγκαυμα δεν αφορά μόνο το δέρμα, αλλά προσβάλλει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, είναι δηλαδή μια συστηματική νόσος για αυτό και αποκαλείται εγκαυματική νόσος.

  Είδη εγκαυμάτων


  1. Θερμικά εγκαύματα

  . Τα θερμικά εγκαύματα μπορεί να οφείλονται σε απευθείας επίδραση της φλόγας στο δέρμα, σε φλεγόμενα ενδύματα, σε επαφή με θερμά αντικείμενα ή ακόμη σε επίδραση θερμού υγρού ή ατμού στο δέρμα. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι θερμικό έγκαυμα μπορεί να προκληθεί στο δέρμα και μέσω της τριβής. Η βαρύτητα ενός εγκαύματος είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σωστά και με βεβαιότητα από μη ειδικούς.


  2. Χημικά εγκαύματα.

  Ο τραυματισμός που προκαλείται όταν ερχόμαστε σε επαφή με χημικό προϊόν, ο πιο απλός τύπος είναι «σαπούνι στα μάτια» (περισσότερα στο άρθρο της κας Λαζαρίδου Αριστοθέας: Χημεία Καυστικών Ενώσεων).


  3. Ηλεκτρικά εγκαύματα.

  Ο τραυματισμός που προκαλείται από τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από το σώμα μας. Είναι εγκαύματα πολύ πιο σοβαρά από ότι αρχικά φαίνονται.


  4. Ακτινικά εγκαύματα.
  Εγκαύματα που προκαλούνται από τη έκθεση του σώματος στον ήλιο αλλά και σε ραδιενεργά υλικά.

  5. (Ψυχρά εγκαύματα).
  Μια ιδιαίτερη κατηγορία που αφορά τις καταστροφές που προκαλούνται στο δέρμα από την έκθεσή του σε αρνητικές θερμοκρασίες μη συμβατές στην διατήρηση της ζωής. (Κρυοπαγήματα, άγνοια χρήσης πυροσβεστήρα CO2, επαφή με υγρά αέρια όπως άζωτο,ήλιο, κλπ)

  ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΕΓΚΑΥΜΑΤΩΝ (Διαίρεση ανάλογα με την κλινική εικόνα του εγκαύματος).

  1ου βαθμού υπάρχει κοκκίνισμα, πόνος και οίδημα (περισσότερο υγρό από το κανονικό) στην περιοχή του εγκαύματος, που μετά από 48-72 ώρες φεύγουν πχ. ηλιακό έγκαυμα, έγκαυμα από ζεματιστό νερό.

  2ου βαθμού χαρακτηρίζονται από τον σχηματισμό φλύκταινας (φουσκάλας) που περιέχει νερό, ηλεκτρολύτες και λεύκωμα. Κατά πόσον θα πρέπει να σπάζεται η φλύκταινα ή να αναρροφάται το περιεχόμενο της αποτελεί ένα θέμα. (Τελείως ιατρικό απλά το αναφέρω προς πληροφόρηση και μόνο) Προτιμότερο είναι η φλύκταινα να σπάζεται ή να αναρροφάται το περιεχόμενο της, διότι

 • α. λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της σε λεύκωμα ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων
 • β. το διατεταμένο δέρμα της φλύκταινας με τους ανοικτούς πόρους δεν αποτρέπει την είσοδο μικροβίων και επομένως η διατήρηση της ουδέν όφελος έχει.
 • γ. Το υγρό των φλυκταινών βρέθηκε να περιέχει ουσίες πχ. εικοσανιοειδή που δρουν ανασταλτικά στον πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων.
  Τα 2ου βαθμού εγκαύματα επουλώνονται συνήθως μετά από 10-20 ημέρες.


  3ου βαθμού
  που αντιστοιχούν με τα εγκαύματα ολικού πάχους, έχουν μαύρη ή κιτρινωπή χροιά σαν του κεριού, με τα θρομβωμένα αγγεία να διαφαίνονται κάτω από το νεκρωμένο δέρμα. Επίσης, τα ολικού πάχους εγκαύματα είναι σκληρά και χωρίς αισθητικότητα λόγω της καταστροφής των νευρικών απολήξεων.


  ΕΚΤΑΣΗ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ:
  Υπολογίζεται σαν ποσοστό της επιφάνειας του εγκαύματος προς την συνολική επιφάνεια του σώματος. Η εκτίμηση της γίνεται με την βοήθεια τυποποιημένων σχεδιαγραμμάτων που καθορίζουν επακριβώς την έκταση της επιφάνειας του εγκαύματος. Μια απλή μέθοδος είναι ο κανόνας του Wallace ή «κανόνας του 9».
  Ένας πρόχειρος και πρακτικός τρόπος εκτίμησης της έκτασης ενός εγκαύματος είναι ότι η παλάμη του εγκαυµατία αντιστοιχεί σε 1% επιφάνειας εγκαύματος.

  Αν βρεθείτε σε τόπο ατυχήματος και θελήσετε να βοηθήσετε έναν εγκαυματία να θυμάστε:

 • Καλέστε αμέσως ασθενοφόρο ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εκτεταμένα εγκαύματα.
 • Ξεπλύνετε την περιοχή του εγκαύματος με κρύο νερό για 10 λεπτά τουλάχιστον.
 • Μην αφαιρείτε κομμάτια δέρματος και μη σπάτε τις φυσαλίδες
 • Μη χρησιμοποιείτε αλοιφές, αντισηπτικά ή άλλα φάρμακα. Η περιποίηση του εγκαύματος είναι προτιμότερο να γίνει από ειδικό γιατρό
 • Μην αφαιρείτε κολλημένα ρούχα από το δέρμα
 • Μη χρησιμοποιείτε βαμβάκι. Αφού πλύνετε το έγκαυμα σκεπάστε με καθαρό πανί ή γάζα μέχρι να μεταφερθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο. Το σημείο είναι εξαιρετικά εκτεθειμένο στα μικρόβια.
 • Παρακολουθείτε την πίεση, το σφυγμό και τις αναπνοές όταν πρόκειται για εκτεταμένο έγκαυμα και φροντίστε για τις πρώτες βοήθειες μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.
 • Σκεπάστε τον ασθενή ελαφρά για να αποφευχθεί η απώλεια θερμότητας από το σώμα.
 • Σε μικρά εγκαύματα ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού για την περιποίησή τους στο σπίτι. Τα εκτεταμένα εγκαύματα αντιμετωπίζονται πάντα στο νοσοκομείο και απαιτούν συνήθως μακροχρόνια νοσηλεία.

  Πηγή : το Διαδίκτυο για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

  PHTLS 1997, αλλά 400 ευρώ για την ανανέωση του δεν δίνω σε μία χώρα που οι λέξεις πρόληψη και σωστές απλές πρώτες βοήθειες από μη εξειδικευμένο προσωπικό είναι άγνωστες έως αποδιοπομπαίες από τον κρατικό μηχανισμό. Αφορμής δοθείσης για το «σκόνισμα» στο 2ο Δημοτικό Αρτέμιδος από το Π.Σ. και το Υπουργείο Παιδείας καμιά απάντηση; (Οι υπουργοί και οι Αρχηγοί φαίνεται έχουν πολλά παλιά παπούτσια).

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.