Υγιεινή και Ασφάλεια στα Σχολεία

Βαθμολογία

20/8/2012

Αν και τέλος της σχολικής χρονιάς θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε το γεγονός τώρα και να επανέλθουμε ξανά το Σεπτέμβριο. Τα παρακάτω είναι συνοπτικά και απλοποιημένα από ότι αναφέρετε σε άρθρα στην ιστοσελίδα Fire.gr των χρόνια ασχολούμενων με την πυρόσβεση και διάσωση κ κ Κ. Σαββόγλου, Ι. Ρέτσιου και του γνωστού γκρινιάρη Χ. Ζαφειρίου.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος παίζοντας με το πυροσβεστήρα παιδιά “λούστηκαν” κυριολεκτικά με το περιεχόμενό του. Το γεγονός αναδεικνύει τη κυριαρχούσα τάση που επικρατεί σε θέματα πρόληψης ΑΓΝΟΙΑ παντελής.

Αλήθεια τι περιέχει ένας κοινός πυροσβεστήρας;
Περιέχει μία ουσία Φωσφορικό Μονό-αμμώνιο με χημικό τύπο “NH4H2PO4” σε ποσοστό από 10% – 90% ουσία η οποία αναμιγνύεται με άλλες ή συνήθης περιεκτικότητα 40% και η συνήθης ανάμειξη Θειική Αμμωνία “(NH4)2SO4”, το γνωστό λίπασμα.
Προκαλεί δε:

 • αν το αναπνεύσει κάποιος βήχα και δυσκολίες στην αναπνοή.
 • αν το καταπιεί κάποιος διάρροια και εμετό.
 • αν πέσει στο δέρμα κοκκινίλες, φαγούρα και πόνο.
 • αν πέσει στα μάτια ερεθισμό και πόνο.

  Τα συμπτώματα μην τα θεωρήσετε απλά διότι η κατάσταση της υγείας και η ευαισθησία κάθε ατόμου δεν είναι η ίδια, εδώ δε μιλάμε για παιδιά 2ας δημοτικού.

  Το ρεπορτάζ αναφέρει την τέλεια αδιαφορία των διδασκόντων και του Αστυνομικού Τμήματος (;) με στοιχεία τρομοκράτησης του γονέα που διαμαρτυρήθηκε.

  Το γεγονός έγινε μεν στην Αρτέμιδα αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να επαναληφθεί σε οποιοδήποτε σχολείο λόγω του ότι οι λαλίστατοι σε άλλα εκπαιδευτικοί όχι μόνο είναι στη πλειοψηφία τους αμόρφωτοι – αγράμματοι σε θέματα πρόληψης αλλά και αδιάφοροι σε θέματα αντίστοιχης επιμόρφωσης, εκτός αν παίζουν μόρια για μεταθέσεις.

  Το γεγονός άφησε μέχρι στιγμής αδιάφορη τη Δημοτική Αρχή και μουγκή τη Πυροσβεστική διότι τόσο οι μεν όσο και οι δε πολλά από τα επιβαλλόμενα από το νόμο δεν εφαρμόζουν για την υγιεινή και ασφάλεια ακόμα και των δικών τους παιδιών διότι από όσο γνωρίζω στα ίδια σχολεία πηγαίνουν τα παιδιά τους.

  Το γεγονός θα έχει σαν πιθανότερο αποτέλεσμα να μαζευτούν οι πυροσβεστήρες σε μια γωνιά του γραφείου του Δντή ή των καθηγητών σαν “αναγκαίο κακό” ληγμένοι (;). Η εκπαίδευση …

  Η πραγματικότητα είναι ότι η πρόληψη είναι έννοια άγνωστη διότι το προβλέπω είναι στην απέναντι όχθη του φοβάμαι. Παράδειγμα ο μοτοσικλετιστής φορά ειδική στολή και κράνος όχι γιατί φοβάται αλλά για να μειώσει – εξαφανίσει τις συνέπειες μιας πτώσης. Ο μαθητής που φορά ανοικτού χρώματος ρούχα προβλέπει δεν φοβάται να πάει στο σχολείο.

  Αντίθετα ο εργάτης που φορά σαγιονάρα στην οικοδομή, δεν φορά κράνος, δεν δένεται στις σκαλωσιές είναι απαίδευτος και συχνά κοστίζει πολλά χρήματα υλικά και ηθικά στην κοινωνία.

  Πάμε όμως πίσω στα σχολεία και ας ψάξουμε να βρούμε, σωστό φαρμακείο, πιστοποιημένο άτομο στις πρώτες βοήθειες, σωστούς πυροσβεστήρες και εκπαιδευμένο προσωπικό, σχέδιο εκκένωσης, σωστή σήμανση και περιφρούρηση στους πέριξ δρόμους έλευσης – αποχώρησης.

  Μην το ψάχνετε πολύ διότι δεν θα τα βρείτε, θα βρείτε όμως γονείς να γκαζώνουν μπροστά στα σχολεία αδιαφορώντας για τις πινακίδες σήμανσης (δεν με αναγνωρίζω μέσα στις ήπιες εκφράσεις).

  Στη Γερμανία πχ για να κτιστεί ένα σχολείο πέραν του εξειδικευμένου υπαλλήλου τα σχέδια εγκρίνουν – βελτιώνουν ο ήδη διορισμένος πριν τα θεμέλια Δντής, ο Δκτης της Αστυνομίας και ο Δκτης της Πυροσβεστικής. Μη νομίζετε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προδιαγραφές, υπάρχουν και αυστηρές μάλιστα, απλά δεν τηρούνται.

  Το μυαλό μας πλέον στις διακοπές μεν αλλά και εκεί ας φροντίσουμε να μην πνιγούμε όπως συνηθίζουμε στη χώρα των 3.000 ωρών ηλιοφάνειας και 3.000 χλμ παραλιών.

  Ο “Θα ξανάρθω δριμύτερος”

  Χ. Ζαφειρίου για το Fire.gr

  (Visited 1 times, 1 visits today)
 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.