Ας δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον πιο ασφαλές (Πυρκαγιά σε σπίτι)

Βαθμολογία

26/8/2012

Ο περσινός χειμώνας ήταν πυροσβεστικά δύσκολος όπως θα διαβάσατε, θα ακούσατε, θα είδατε. Οι αστικές φωτιές και ιδιαίτερα αυτές σε σπίτια αυξήθηκαν ανησυχητικά και άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεν είναι εντυπωσιακές μεν για τηλεοπτικές παρουσιάσεις, αλλά στερούν από την οικογένεια, ένα αγαπητό πρόσωπο και το αυτονόητο … «το κεραμίδι »!

Η πυρκαγιά σε σπίτι έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

 • Ταχύτητα: έχουμε μόλις τρία λεπτά για να δράσουμε ή να απομακρυνθούμε από τη στιγμή που ξεσπάει η φωτιά.
 • Τοξικότητα: οι καπνοί που εκλύονται διαταράσσουν το νευρικό και το μυοσκλετικό σύστημα του θύματος με αποτέλεσμα την αδυναμία φυγής.
 • Θερμοκρασία: η θερμοκρασία μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά της ώρας φτάνει τους 600 Cο Κελσίου και καθιστά τον αέρα μη αναπνεύσιμο, προκαλώντας ζημιά στο αναπνευστικό σύστημα.
 • Μαυρίλα: εξ αιτίας του καπνού μειώνεται δραματικά η ορατότητα ακόμα και το καταμεσήμερο με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η διαφυγή όταν περάσουν τα 5 πρώτα λεπτά.
 • Συχνότητα: Στη Γαλλία 1 συμβάν ανά 2 λεπτά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πάνω από 250.000 συμβάντα το χρόνο.

  Ονομάζουμε πυρκαγιά μία καύση που δεν ελέγχεται μέσα στο χρόνο και στο χώρο. Μέσα σε κλειστό χώρο, ένα δωμάτιο, η εξέλιξή της είναι ταχύτατη.

  Η φάση της δημιουργίας. (1ο λεπτό)
  Είναι η στιγμή που συναντιούνται τα στοιχεία του Τριγώνου της φωτιάς, δηλαδή το προς καύση υλικό, το οξυγόνο του αέρα και η θερμότητα (φλόγα, σπίθα, κλπ) που θα επιτρέψουν την έναρξη της φωτιάς. Είναι η φάση όπου θερμότητα και καπνός παράγονται μεν αλλά σε ανεκτή ποσότητα
  Η φάση της ανάπτυξης. (2ο λεπτό)
  Η καύση παράγει θερμότητα, αυτό-διατηρείται, αυξάνει την επεκτατική διάθεσή της και όσο υπάρχει καύσιμο και αέρας μεγαλώνει όλο και πιο γρήγορα
  Σε χρόνο 5 λεπτών σε μια φωτιά σε κλειστό χώρο, όπως ένα σπίτι, η θερμοκρασία του αέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς, φτάνει του 600ο Κελσίου και ακόμα χειρότερα στα κλιμακοστάσια μπορεί να φτάσει και τους 1200 Cο Κελσίου (φαινόμενο καμινάδας).
  Η ολική ανάφλεξη. (5ο λεπτό)
  Η θερμότητα αποσυνθέτει τα υλικά (ξύλο, πλαστικά, υφάσματα, κλπ) δημιουργώντας εύφλεκτα αέρια, είναι η πυρόλυση. Αυτά τα αέρια καιγόμενα ανατροφοδοτούν τη φωτιά (κλασσική περίπτωση) ή παραμένουν μέσα στο χώρο περιμένοντας τη κατάλληλη ποσότητα αέρα χάρις στη οποία θα αναφλεγούν όλα μαζί με ένα μάλλον βίαιο τρόπο.

  Οι καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς.

  Η νυχτερινή πυρκαγιά είναι η πιο θανατηφόρα διότι εκδηλώνεται όταν όλος ο κόσμος κοιμάται. Η φωτιά μπορεί να σιγοκαίει επί ώρες πριν εμφανιστούν οι φλόγες. Όλο αυτό το διάστημα όμως παράγει ιδιαίτερα τοξικό καπνό που προκαλεί ασφυξία στα θύματα. Ακόμα και μικρή ποσότητα καύσιμης ύλης (1 – 2 κιλά) προκαλούν ικανή ποσότητα τοξικών αερίων για να σκοτώσουν μια οικογένεια.
  Ένα μέτρο προφύλαξης: Aνιχνευτής καπνού. Με το συριγμό του θα σας ειδοποιήσει και θα σας σώσει ακόμα και όταν κοιμάστε.
  Τα προβλήματα των Ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και συσκευών. Τα προβλήματα αυτά προκαλούν το 34% των οικιακών πυρκαγιών και η εξέλιξη είναι ταχύτατη αν το πρόβλημα παρουσιαστεί κοντά σε κουρτίνες, στρώματα, παπλώματα, κλπ. (πχ από υπερφορτωμένο πολύμπριζο).
  Αυτού του είδους τα προβλήματα παρουσιάζονται συνήθως σε κάμαρες παιδιών και γερόντων. Ένα ρούχο πάνω σε μια σόμπα, ένα πάνινο παιχνίδι που πετάχτηκε σε μια σόμπα αλογόνου, μια άγαρμπη κίνηση αναποδογυρίζει τη σόμπα πάνω στο χαλί ή τη μοκέτα. Στατιστικά οι περισσότερες πυρκαγιές ξεκινούν από τα υπνοδωμάτια.

  Το παιδί παίζει με γυμνή φλόγα

  Τα παιχνίδια των παιδιών με τα σπίρτα, τους αναπτήρες και τα βαρελότα – σκορδάκια- κλπ προκαλούν πολλές οικιακές πυρκαγιές. Το παιδί αντιδρά τελείως διαφορετικά στο συναίσθημα του φόβου. Χρησιμοποιεί ένα φόβο για να αντιμετωπίσει έναν άλλο. Πχ χρησιμοποιεί το φόβο της φωτιάς (έναν αναπτήρα) για να αντιμετωπίσει το σκοτάδι κάτω από το κρεβάτι του. Άλλοτε πάλι έχει άγνοια του κινδύνου έτσι ανάβει ένα αρωματικό κεράκι γιατί μυρίζουν τα τσιγάρα των γονέων αλλά πετάει το αναμμένο σπίρτο στο καλάθι των αχρήστων. Τα περισσότερα ατυχήματα που προκαλούν τα παιδιά είναι τη περίοδο των μεγάλων εορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα, Γενέθλια).

  Φωτιά στο γείτονα
  Πολλοί κατοικούμε σε πολυκατοικίες με συνέπεια να υπάρχει η πιθανότητα να εκδηλωθεί πυρκαγιά σε γειτονικό διαμέρισμα. Η περιέργεια; το ένστικτο; μας οδηγεί στη εξώπορτα, μήπως όμως είναι η χειρότερη επιλογή; Ο καπνός θα γεμίσει και το δικό μας διαμέρισμα. Η σκάλα έχει συνήθως ήδη γεμίσει καπνό και η θερμοκρασία ανεβαίνει τάχιστα, ακόμα και στους 1000ο Κελσίου.
  Αυτή είναι και η πιο τραγική περίπτωση να τύχει σε παιδί που είναι μόνο στο σπίτι.

  Πηγή: www.calyxis.fr
  Μετάφραση – Προσαρμογή – Σχόλια για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.