Ας δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον πιο ασφαλές (Η πρόληψη)

 

29/8/2012

Μπορεί η ευθύνη της σωστής ηλεκτρικής εγκατάστασης να είναι του ιδιοκτήτη, εσείς σαν ενοικιαστής θα αφήσετε τα πράγματα στη τύχη τους;
Σαν κάτοικος δεν οφείλεται να κάνετε καλή και σωστή χρήση τόσο της εγκατάστασης, όσο και των συσκευών που χρησιμοποιείτε;
Σαν κάτοικος δεν οφείλεται να εφαρμόζεται στοιχειώδεις κανόνες πρόληψης όταν αγοράζετε ηλεκτρικές συσκευές πχ για τα υπνοδωμάτια των παιδιών;
Αλλά και σαν ιδιοκτήτης της κατοικίας σας δεν πρέπει να προλαμβάνετε (πρόληψη) το πιθανό ατύχημα;
Τι να κάνετε;

Διατήρηση των συσκευών θέρμανσης σε καλή κατάσταση.

  • Καθαρίζοντας μια φορά το χρόνο τα μπουριά αν έχετε σόμπα αλλά και την καμινάδα του τζακιού.
  • Αγοράζοντας ένα πλέγμα κατάλληλο για τις καύτρες του τζακιού σας.
  • Δεν χρησιμοποιούμε εύφλεκτα υγρά σε δωμάτια που υπάρχει αναμμένη φωτιά, ούτε στη κουζίνα με τα μάτια της αναμμένα. Αερίζουμε συνέχεια το χώρο.
  • Τα φιαλίδια υπό πίεση (γκαζάκια, αεροζόλ, λακ, διάφορα σπρέι, κλπ) ακόμη και άδεια μακριά από οποιαδήποτε πηγή θερμότητας.

Εκπαίδευση στην ασφαλή χρήση της φωτιάς

Τόσο παιδιά όσο και τα λιγότερο παιδιά αγαπάμε το θέαμα της φλόγας. Ας πούμε ότι τα λιγότερο παιδιά έχουμε μάθει να χειριζόμαστε τη φλόγα (μη φωνάζετε έγραψα «ας πούμε»).
Τώρα είναι η σειρά των παιδιών να μάθουν να ανάβουν ένα σπίρτο αλλά και να το σβήνουν πριν το πετάξουν. Πρέπει να μάθουν πως χρησιμοποιούνται τα βαρελότα και ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν κατά τη χρήση τους. Τι κακό μπορεί να προκαλέσει ένα παιχνίδι με τη φωτιά πάνω σε ξερά πούσια. Ένας μικρός φακός τσέπης με μπαταρίες θα τα βοηθήσει ακίνδυνα να ξεπεράσουν το φόβο στο σκοτάδι.

Μια συμβουλή (δεν θα έλεγα ότι ισχύει στην Ελλάδα, διότι ακόμα κάποιος περιμένει απαντήσεις για κάποιο «σκόνισμα» σε σχολείο)

Ρωτήστε το Πυροσβεστικό σώμα για θέματα πυρασφαλείας. Περισσότερη κατανόηση για το πρόβλημά σας όμως θα βρείτε κοντά στους Εθελοντές τόσο του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και στου επικεφαλείς των Ομάδων Πυροπροστασίας αλλά και στους εξειδικευμένους πωλητές ειδών πυρασφαλείας. Ψάξτε – ρωτήστε – πιέστε είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άτομα που δεν γνωρίζουν τη χρήση πυροσβεστήρα πάνω από την ηλικία των 5 ετών.

Παρά τα μέτρα η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τι κάνουμε;
Ξέρουμε και έχουμε κάνει

  • Η φωτιά δημιουργεί τοξικό περιβάλλον, ο καπνός σκοτώνει και όχι οι φλόγες
  • Η φωτιά είναι γρήγορη έχετε μόνον 3 λεπτά χρόνο αντίδρασης
  • Κάντε και ξανακάντε τις κινήσεις που σώζουν (χρήση πυροσβεστήρα, κατέβασμα του γενικού, κλπ) είναι ένας τρόπος να αποφύγετε το πανικό την ώρα του συμβάντος
  • Διαβάστε και ξαναδιαβάστε τις οδηγίες χρήσεως.
  • Μάθετε στα παιδιά να κάνουν τις ίδιες κινήσεις

Σε πολλές χώρες η εκπαίδευση στη πυροπροστασία αρχίζει στο νηπιαγωγείο διότι έχει διαπιστωθεί ότι το 14% των οικιακών πυρκαγιών προκαλούνται από παιδιά. Η εκπαίδευσή τους σε μέτρα πυρασφαλείας τα κάνει γνώστες και των κινδύνων και των συνεπειών.

Έπιασε φωτιά το σπίτι στο θυμήσου

Πρέπει γρήγορα να αποφασίσεις:
Θα μείνεις να σβήσεις τη φωτιά;
Θα φύγεις γιατί έχει καπνό;

Ο καλός εξοπλισμός θα φέρει και τα καλά αποτελέσματα:
Ανιχνευτές καπνού και θερμοκρασίας, σε όλα τα δωμάτια αν είναι δυνατόν, θα σε προειδοποιήσουν από το πρώτο λεπτό.
Πυροσβεστήρες τουλάχιστον στη κουζίνα, το σαλόνι και το λεβητοστάσιο θα σε βοηθήσουν να τη σβήσεις.Οι καλές κινήσεις διότι κάποιου τα ρούχα πήραν φωτιά
Ο κανόνας που σώζει δεν τρέχουμε και δεν αφήνουμε το θύμα να τρέξει, η φωτιά με το ρεύμα αέρα θα θεριέψει.

Στέκομαι – Προστατεύω το πρόσωπο – Γονατίζω – Ξαπλώνω – Κυλιέμαι

Φωνάζω για βοήθεια – τηλεφωνώ στο 166, ή το 199, ή το 112

Περιμένοντας βρέχομαι ή βρέχω το θύμα με δροσερό νερό στα καμένα μέρη του σώματος για 15 τουλάχιστον λεπτά. Αφενός σταματάει η επιδείνωση του εγκαύματος αλλά και μειώνεται ο πόνος. Τέλος τυλίγω απαλά με καθαρή πετσέτα.


Πηγή: www.calyxis.fr

Μετάφραση – Προσαρμογή – Σχόλια για το Fire.gr Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.