Ανιχνευτής Μονοξειδίου του Άνθρακα

 

13/9/2012

Στο άρθρο της 24ης Φεβρουαρίου 2012 με τίτλο «Μονοξείδιο…ο Σιωπηλός Δολοφόνος» o κος Στέφανος Ζαφειρίου επισημαίνει τους κινδύνους που διατρέχουμε από την εισπνοή ποσότητας Μονοξειδίου του Άνθρακα (CO). Όλοι πιστεύω γνωρίζουμε ότι το CO είναι παράγωγο ατελούς καύσης το οποίο όταν έρθει σε επαφή με το οξυγόνο υπό θερμοκρασία καίγεται, δίνοντας μια όμορφη γαλάζια φλόγα παράγοντας Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2).
Λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι σαν πηγή προέλευσης είναι η μη σωστή λειτουργία μηχανών εσωτερικής καύσης (οχήματα) αλλά και ανοικτή καύση σε συνθήκες έλλειψης επαρκούς οξυγόνου (μαγκάλι σε κλειστό χωρίς αερισμό δωμάτιο). Για του μυημένους σε θέματα αστικών πυρκαγιών θα υπενθύμιζα ότι το backdraft, η χημική αυτή έκρηξη, έχει αιτία το CO, είναι το καύσιμο στο τρίγωνο της φωτιάς.

Στη μία όχθη, η θανατηφόρος δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό οφείλεται στη ένωσή του με την αιμογλομπίνη, την ουσία εκείνη που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλο το σώμα, για να δημιουργήσει καρβοξυαιμογλομπίνη. Η θανατηφόρος ποσότητα αρχίζει από τα 100 ppm (ppm = parts per million, εκφράζεται περιεκτικότητα και αναλογία σε εκατομμυριοστά, μόνο ίδιων μονάδων δηλαδή όγκο με όγκο, βάρος με βάρος, κλπ).

Στην απέναντι όχθη πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι είναι μία από τις ουσίες που συνεισφέρουν στην ύπαρξη της ζωής και μάλιστα δρα σε συνδυασμό με το Διοξείδιο του αζώτου (NO2) και το Υδρόθειο (H2S), άλλους δύο «δολοφόνους», αντί – εγκαυματικά , αγγειοδιασταλτικά και σαν υποστηρικτές της νεοαγγειακής ανάπτυξης. Για την ιστορία μελέτες και έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να δημιουργηθεί ανάλογο φάρμακο.

Περί το τέλος της δεκαετίας του 1990 τα Underwriters Laboratories (UL) αλλάζουν τη φιλοσοφία του ανιχνευτή ύπαρξης CO και τον μετατρέπουν σε ηχητικό συναγερμό ύπαρξης CO. Στόχος είναι η ηχητική προειδοποίηση ύπαρξης CO πριν αυτό φτάσει σε απειλητική για τη ζωή συγκέντρωση.
Για την ιστορία θα σας θυμίσω ότι επί σειρά ετών στα ορυχεία χρησιμοποιούσαν καναρίνια σαν «οπτικούς» και «ηχητικούς» συναγερμούς, σταματούσαν το τραγούδι και λιποθυμούσαν.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σας επιστήσω την προσοχή στο ότι ένας ανιχνευτής CO δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ανιχνευτής καπνού και ότι ένας ανιχνευτής καπνού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ανιχνευτής CO.

Χάρη στις προόδους της τεχνολογίας σήμερα το κόστος απόκτησης των ανιχνευτών Μονοξειδίου του Άνθρακα είναι προσιτό και η διάρκεια σωστής λειτουργίας τους μεγάλη, πέραν του γεγονότος ότι υπάρχουν, αν επιτρέπεται η έκφραση, και «πολύ – ανιχνευτές» … Οπτικά δε ελάχιστα διαφέρουν από του ανιχνευτές καπνού.

Στις ΗΠΑ μάλιστα υπάρχει η νομική τάση να είναι υποχρεωτική, από τον οικοδομικό κανονισμό, η εγκατάσταση «πολύ – ανιχνευτών» στις νέο-ανεγειρόμενες κατοικίες.

Ο ανιχνευτής για να λειτουργήσει έχει έναν αισθητήρα αυτός μπορεί να είναι:

 • Οπτικοχημικός δηλαδή μία απορροφητική επιφάνεια ειδικού χημικού προϊόντος που αλλάζει χρώμα όταν έρθει σε επαφή με το CO.
 • Βιομιμητικός δηλαδή χρησιμοποιώντας ειδικά άλατα αναπαριστούμε την φυσική διεργασία του CO μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.
 • Ηλεκτροχημικός δηλαδή έχουμε μία κυψέλη καυσίμου που είναι φτιαγμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει ρεύμα ανάλογα με τη ποσότητα CO που την διεγείρει.
 • Ημιαγωγός δηλαδή ένα σύστημα από λεπτά καλώδια διοξειδίου του κασσίτερου τοποθετημένα σε μία μονωτική κεραμική βάση διεγείρουν έναν αισθητήρα ο οποίος εποπτεύεται από ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα
 • Ψηφιακός

  Τέλος υπάρχουν ανιχνευτές φορητοί και ασύρματοι ανιχνευτές.

  Που τοποθετείται;

  Λόγω του ότι το CO έχει περίπου το ίδιο βάρος με τον αέρα μπορεί να τοποθετηθεί και σε ψηλά μέρη (ταβάνι) αλλά πρέπει να είναι σε απόσταση από συσκευές που το άναμμά τους προκαλεί στιγμιαία παραγωγή CO (πχ σόμπες πετρελαίου) αλλά και από χώρους όπου φυλάσσονται χημικά προϊόντα συντήρησης του σπιτιού.

  Τέλος πρέπει τουλάχιστον μία φορά το μήνα να ενεργοποιούμε τον αυτοέλεγχο.

  Πηγή: http://en.wikipedia.org

  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.