Αλλοθι αποτυχίας στις δασικές πυρκαγιές οι «ελλείψεις της Πυροσβεστικής»

 

2/8/2015

«Αβάσιμες» κρίνονται οι συνήθεις αναφορές -ακόμη και από πολιτικούς ή αξιωματούχους- για τις «τραγικές ελλείψεις» σε δομές και προσωπικό της Πυροσβεστικής σύμφωνα με μελέτη του πρώην υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ανδριανού Γκουρμπάτση που θεωρείται και ειδικός αναλυτής του φαινομένου των δασικών και αστικών πυρκαγιών. Ο κ. Γκουρμπάτσης στην έκθεσή του που παρουσιάζει «Το Βήμα» παραθέτει πλήρη σχετικά στοιχεία από άλλες χώρες και αναφέρεται σε υπηρεσιακά «άλλοθι» σε μια ενδεχόμενη καταστροφική πυρκαγιά. Παράλληλα επισημαίνει την σημαντική έλλειψη εθελοντών πυροσβεστών.

Όπως σημειώνει στην έκθεσή του, «Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση, μεταξύ 51 διαφόρων χωρών παγκοσμίως, με τον μεγαλύτερο αριθμό (επαγγελματιών) πυροσβεστών. Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των (επαγγελματιών) δηλαδή μονίμων πυροσβεστών είναι (1,15) πυροσβέστες / ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός που είναι 61,9% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μέσο αριθμό πυροσβεστών που υπηρετούν σε διάφορες άλλες χώρες. Βρίσκεται στην 11η θέση, μεταξύ 48 διαφόρων χωρών παγκοσμίως, με τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστικών οχημάτων (υδροφόρων και ειδικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται στην καταστολή των πυρκαγιών). Συγκεκριμένα διαθέτει (0,18) οχήματα / ανά 1.000 κατοίκους. Βρίσκεται στην 23η θέση, μεταξύ 51 διαφόρων χωρών παγκοσμίως, σε αριθμό λειτουργίας Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Συγκεκριμένα λειτουργούν (0,03) ΠΥ / ανά 1.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα λειτουργεί πολύ μικρός αριθμός Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, σε σχέση με άλλες χώρες παγκοσμίως. Ειδικότερα στην Ελλάδα λειτουργεί αριθμός Εθελοντικών ΠΥ σε ποσοστό μόνον  6,3% του συνολικού αριθμού των (επαγγελματικών) Πυροσβεστικών Υπηρεσιών  του ΠΣ, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 91,8%. Διαθέτει παγκοσμίως από τους πλέον μικρούς αριθμούς εθελοντών πυροσβεστών* και πιο συγκεκριμένα διαθέτει (0,13) εθελοντές πυροσβέστες / ανά 1.000 κατοίκους, όταν στην Ιαπωνία είναι (6,82), στις ΗΠΑ (2,47), στη Ρωσία (6,29), στη Γαλλία (2,95), στην Ιταλία (0,32) και Γερμανία (12,4) εθελοντές πυροσβέστες / ανά 1.000 κατοίκους.

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας εθελοντής πυροσβέστης / ανά 7.177 κατοίκους, όταν στην Αυστρία είναι 1 εθελοντής πυροσβέστης / ανά 28 κατοίκους, στην Κίνα 1 εθελοντής πυροσβέστης / ανά 176 κατοίκους, στη Ρωσία 1 εθελοντής πυροσβέστης / ανά 159 κατοίκους και στις ΗΠΑ 1 εθελοντής πυροσβέστης / ανά 405 κατοίκους. Στην Ελλάδα:  α) Στις 10 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες που λειτουργούν στο ΠΣ, οι 9 και πλέον είναι επαγγελματικές ΠΥ, και λιγότερες από 1 είναι εθελοντική ΠΥ, ενώ στις ΗΠΑ, στις 10 ΠΥ, περισσότερες από τις 9 είναι εθελοντικές ΠΥ και λιγότερες από 1 είναι επαγγελματική ΠΥ. β) Στους 10 πυροσβέστες, περισσότεροι από τους 8 είναι επαγγελματίες πυροσβέστες και λιγότεροι από τους 2 είναι εθελοντές πυροσβέστες, ενώ στις ΗΠΑ, στις 10 ΠΥ, οι 3 είναι επαγγελματικές ΠΥ και οι 7 εθελοντικές ΠΥ. Ο αριθμός πυρκαγιών (αστικών και αγροτοδασικών) που εκδηλώνονται στην Ελλάδα είναι (3,13) πυρκαγιές / ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός που είναι 16,3% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μέσο αριθμό πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε άλλες χώρες παγκοσμίως».

Πηγή : www.tovima.gr

1 Comment

 1.  

  Τελικά, στην άποψη που εδώ και μια δεκαετία έχω επανειλημμένα με στοιχεία ακράδαντα αποδείξει ότι δηλαδή : <> Προσχωρούν επιστήμονες Απόστρατοι Στρατηγοί του Π.Σ. .
  Το πρόβλημα βρίσκετε όμως κατά την άποψή μου, εντός του Π.Σ. και της συνδικαλιστικής του εκπροσώπησης, καθώς και στην κατάληψη όλου του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο από συμβούλους και συνεργάτες του Γενικού γραμματέα και του Υπουργού σχεδόν μόνο από το Π.Σ.
  Θεωρώ ότι οι επιλογές του Π.Σ. εδώ και 20 χρόνια, οδήγησαν και οδηγούν σε πλήρη αποτυχία τον θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη .
  Το 2014 αντί να ενισχυθεί ο 3013 κατά την άποψή μου, καταστράφηκε όλη η προσπάθεια και οδηγήθηκε το εθελοντικό κίνημα της Πολιτικής Προστασίας στο εκτελεστικό απόσπασμα. Από ποιους ; …. Βρέστε το . Από τους εθελοντές πάντως όχι .
  Αν οι Εθελοντικές Οργανώσεις αμφισβητείτε το παραπάνω γεγονός, καλά κάνετε . Ετοιμαστείτε όμως να λουστείτε την πραγματικότητα .
  Σημείωση :
  Ταυτόχρονα ενημερώνω : <> Ήδη δικάζεται τον Οκτώβριο ο πρώτος υβριστής του Ε.Σ.Ε.Π.Α., ο Δήμαρχος ο γνωστός …. . Βρόμισαν όμως κάποιοι και υπάρχουν καταθέσεις που ρίχνουν τρελές ευθύνες σε κάποιο Δ.Σ. <> .
  Επειδή δεν θέλω να γίνω σαν και αυτούς, θα ζητήσω επώνυμα από τη Δικαιοσύνη να αποφασίσει . Αναρωτιέμαι αν τελικά τα έξοδα των δικαστηρίων και τις αποζημιώσεις θα τα καταβάλουν οι ίδιοι. Εγώ πάντως πούλησα ένα διαμέρισμα ακόμη και αποφάσισα να τα ξοδέψω όλα για να τους ξεκατινιάσω. Δεν ξέρω αν είναι κάποιοι από αυτούς και δημόσιοι υπάλληλοι , τότε ακόμα χειρότερα . Θα φθάσω ως το τέλος . Κρύο πιάτο λοιπόν.
  Θα δεχθώ δημόσια συγνώμη από ανθρώπους που παρασύρθηκαν ΜΟΝΟ, πριν ξεκινήσω τη Β ΄ περίοδο αγωγών . Να μην έχει κανείς παράπονο.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.