Aσκηση SEVESO «ΑΤΛΑΝΤΙΣ»

 

18/10/2012

Άσκηση πραγματοποιήθηκε από το πυροσβεστικό σώμα, στις 16 Οκτωβρίου 2012, στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.Π.Ε. Α.Ε., της Πετρογκαζ Α.Ε. και της Polyeco S.A.

Το σενάριο περιελάμβανε την διαρροή στον αγωγό τροφοδοσίας υγραερίου στην εγκατάσταση της εταιρίας ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ Α.Ε. Από αστοχία φλάντζας σύνδεσης υπάρχει διαρροή στην αέρια φάση της σφαιρικής δεξαμενής και ανάφλεξη στο σημείο κάτω της σφαίρας. Ο πυρσός κατευθύνεται προς παρακείμενες φιάλες. Πλησίον υπάρχουν φιάλες 25 και 50 λίτρων προς έλεγχο, άγνωστης ποσότητας – περιεκτικότητας περιεχομένου τους.


Καταιονισμός της σφαίρας

Η επιχείρηση βρίσκεται εκτός ωραρίου λειτουργίας και υπάρχει μόνο το προσωπικό ασφάλειας εντος. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι άνεμος Βόρειος 5 Μποφώρ και θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου.


Άφιξη των πυροσβεστικών δυνάμεων

Την στιγμή της άφιξης των πυροσβεστικών δυνάμεων του πυροσβεστικού σώματος αλλά και της πυρασφαλείας των ΕΛ.Π.Ε. πραγματοποιείται έκρηξη τριών (3) φιαλών 50 λίτρων και εκτόξευση τους με συνέπεια τη δημιουργία νέων εστιών με επιχειρησιακή κλιμάκωση αντιμετώπισης περιστατικού που εμπίπτει στην οδηγία SEVESO καθώς και την εφαρμογή ΣΑΤΑΜΕ (σχεδίων ασφαλείας).


Εγκαταστάσεις πυρόσβεσης από προσωπικό του Π.Σ.

Α. Τα πυρακτωμένα θραύσματα της μιας εκ των φιαλών βάλλουν κατά αγωγού υγραερίου κατωθι της μιας εκ των τεσσάρων δεξαμενών (τύπου πούρου), χωρητικότητας 200m3 εκάστης. Ο αγωγός διαρρηγνύεται και η διαφυγούσα ποσότητα υγραερίου αναφλέγεται και επιβαρύνει θερμικά την δεξαμενή υγραερίου απειλώντας τη δημιουργία φαινόμενου BLEVE, με πιθανές συνέπειες Domino επί των υπολοίπων δεξαμενών.


Πυρόσβεση από το ειδικό όχημα της Ε.Μ.Α.Κ.

Β. Τα πυρακτωμένα θραύσματα της μιας εκ των φιαλών, επίσης, βάλλουν σε δεξαμενή υγρών καύσιμων των ΕΛ.Π.Ε. Ασπρόπυργου, με αποτέλεσμα τη διάτρηση της P-8813 περιεκτικότητας προϊόντος αμόλυβδης βενζίνης χωρητικότητας 10.000 m3, ύψους 15,7m. Και διαμέτρου 29,3m. πλωτής οροφής χτυπήθηκε από φλεγόμενη φιάλη προπανίου προκαλώντας ρωγμή, με διαρροή και ανάφλεξη.


Πυρόσβεση και ψύξη δεξαμενών από την πυρασφάλεια και το άγημα των ΕΛ.Π.Ε.

Γ. Τα πυρακτωμένα θραύσματα της μιας εκ των φιαλών βάλλουν σε οριοθετημένο και κατάλληλα σεσημασμένο υπαίθριο χώρο των εγκαταστάσεων της POLYECO ΑΕ όπου υπάρχουν σταθμευμένες νταλίκες με big-bags (μεγάλες τσάντες) του ενός (1) τόνου, τα οποία περιέχουν στερεό εναλλακτικό καύσιμο (ASF), εν αναμονή της αποστολής τους στο εξωτερικό. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται σαν καύσιμο σε ειδικούς κλίβανους σε υψηλές θερμοκρασίες. Η σύσταση του αποτελείται κυρίως από ένα μείγμα πετρελαιοειδών λασπων, ρυπασμενων συσκευασιών, απορροφητικών μέσων και εκτός προδιαγραφών προϊόντων. Εξαιτίας των οργανικών στοιχείων που περιέχει θεωρείται, εύφλεκτο. Η φιάλη που εκτοξεύτηκε από την γειτονική εγκατάσταση της ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ ΑΕ λόγο εκδήλωσης πυρκαγιάς στην εγκατάσταση της, ήταν η αιτία να τυλιχθούν στις φλόγες 20 big-bags που βρίσκονταν πάνω σε ρυμούλκες στο χώρο της παλαιάς πλάστιγγας.


Προσωπικό της πυρασφαλείας των ΕΛ.Π.Ε. σε πλήρη δράση

Από την πλευρά του Π.Σ., ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ενημερώνει το κέντρο επιχειρήσεων (199 ΣΕΚΥΠΣ) και ζητά ενισχύσεις και κινητοποίηση του μηχανισμού αντιμετώπισης μεγάλου τεχνολογικού ατυχήματος (Β.Α.Μ.Ε.).


Η “Μπούμα” των ΕΛ.Π.Ε.

Μετά το πέρας της ασκήσεως έγινε μια σύντομη αξιολόγηση από τους διαφόρους φορείς που λάμβαναν μέρος στην άσκηση. Δεν θα πω πως η άσκηση στεύτηκε με πλήρη επιτυχία, αλλά ευελπιστώ πως ήταν μια «καλή γεύση» σε όλους τους συμμετέχοντες και πως θα συνεχιστούν τέτοιες ασκήσεις – επιδείξεις στο μέλλον.


Δόκιμοι της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

Να αναφέρουμε πως στην άσκηση έλαβαν μέρος ενεργά ή όχι, προσωπικό από τις τρεις (3) εταιρίες, η Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Τροχαία (που έκοψε την κίνηση στην εθνική κατά την διάρκεια της ασκήσεως), το Ε.Κ.Α.Β., το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Ο Αρχιπυροσβεστης βάρδιας, με εθελοντή της Εκάλης και τον κο Ζαφειρίου Αλέξανδρο

Παρών στην άσκηση να αναφέρουμε πως ήταν και κλιμάκιο εθελοντών της ομάδας πυρασφαλείας της Εκάλης που παρακολούθησαν την άσκηση για να μεταφέρουν τις εντυπώσεις καθώς και την εμπειρία τους από την άσκηση του βιομηχανικού ατυχήματος στα μέλη της.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στον κο Ζαφειρίου Αλέξανδρο και τους συναδέλφους του για την φιλοξενία τους στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.Π.Ε.

Για το Fire.gr, Ζαφειρίου Στέφανος
Διαχειριστής κίνδυνου-κρίσεων και αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.