19/11/2012
Στη καθημερινή μάχη των πυροσβεστών ανά τον κόσμο γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούνται όλων των ειδών τα εργαλεία και μέσα, χερσαία, εναέρια και υδάτινα σήμερα θα γνωρίσουμε ένα ακόμα ιδιαίτερο μέσο τον πυροσβεστικό συρμό.
Για τι είδους συμβάντα χρησιμοποιούνται;

Υδροφόρα βαγόνια
Στις ΗΠΑ τα τραίνα πυρόσβεσης συχνά αποκαλούνται «νεράμαξες» ή «πυρκαγιάμαξες» και συνήθως η σύνθεσή τους είναι μία μηχανή και πολλά βαγόνια που το καθένα έχει δεξαμενή νερού χωρητικότητας από 7.000 – 14.000 γαλόνια (1 γαλόνι = 3,78 λίτρα) και ένα βαγόνι μεταφοράς προσωπικού και κάθε είδους υλικού πυρόσβεσης. Σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και τα υδροφόρα βαγόνια έχουν τους δικούς τους αυλούς οροφής αλλά και συστήματα μετάγγισης του νερού από βαγόνι σε βαγόνι. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν δύο μηχανές μία εμπρός και μία πίσω ώστε να μπορεί να χωριστεί το τραίνο σε δύο κομμάτια για να καταπολεμήσει καλλίτερα τη φωτιά.

Υδροφόρα βαγόνια
Κατά τους θερινούς μήνες τα πυροσβεστικά τραίνα είναι συνεχώς υπ ατμόν ώστε να ανταποκριθούν τάχιστα σε κάθε, συνήθως ορεινό, συμβάν. Η Ρωσία έχει πάνω από 300 πυροσβεστικά τραίνα και 25 από αυτά πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν στις πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει γύρω από τη Μόσχα. Τα βαγόνια έχουν δεξαμενές χωρητικότητας 6.600 – 13.200 γαλονιών και βιντεοσύνδεση για εποπτεία των ενεργειών τους.


Περιγραφή ρώσικου πυροσβεστικού τραίνου για κατάσβεση πυρκαγιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο
Σύνθεση: Μηχανή – δεξαμενή – βαγόνι εξοπλισμού – δεξαμενή
Ο συρμός έχει χρώμα κόκκινο με μία άσπρη λωρίδα απ άκρο σ άκρο το βαγόνι εξοπλισμού περιέχει μεταξύ άλλων σταθερή αντλία αλλά και κινητές αντλίες και 32 άτομα προσωπικό. Οι δεξαμενές έχουν χωρητικότητα από 25 – 50 κυβικά μέτρα
Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης κινητές μονάδες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, πυροσβεστικές μάνικες συνολικού μήκους 1,5 χιλιομέτρων και 5 – 10 τόνους πυροσβεστικό αφρό.
Οι Ελβετοί παίρνοντας την ιδέα ανέβασαν το επίπεδο

Στην Ελβετία υπάρχουν τουλάχιστον εννέα από αυτά τα σύγχρονα τραίνα που άρχισαν να εμφανίζονται το 2003 με τα τελευταία να παραδίδονται το 2008. Ο πρωταρχικός σκοπός είναι να καταστείλουν τις πυρκαγιές στις πολλές σιδηροδρομικές σήραγγες του δικτύου και η διάσωση των επιβατών. Υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία στα Ελβετικά πυροσβεστικά τραίνα.
Στο σημείο αυτό θα παραθέσω φωτογραφίες με λεζάντες που κάνουν πιο εύκολη τη κατανόηση των κατασκευών αντί για πολύπλοκες περιγραφές.
Κατ αρχάς τα ονόματά τους

Θέση οδηγού – Βιντεοκάμερα – Εργαλεία και εξοπλισμός διάσωσης εξοπλισμός διασποράς νερού γι αυτοπροστασία
Σύστημα συνδέσεων νερού – αφρού
Ηλεκτρική γεννήτρια και συσκευή πλήρωσης αναπνευστικών συσκευών

Πετρελαιοκίνητη αντλία με δυνατότητα 6.000 λίτρων ανά λεπτό στα 10 μπαρ
Δεξαμενή 50 κυβικών και 100 λίτρων αφρού μέσης διόγκωσης
Βιντεοκάμερα – Θάλαμος οδήγησης

Βαγόνι διάσωσης – θάλαμος οδήγησης – Σκάλα πρόσβασης στο βαγόνι διάσωσης
& συνολικά η σύνθεση ενός Ελβετικού πυροσβεστικού τραίνου

Βαγόνι μεταφοράς εξοπλισμού – Βαγόνι πυρόσβεσης – Βαγόνια διάσωσης
Πηγές: http://wildfiretoday.com
http://myweb.tiscali.co.uk
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου
Κάντε το πρώτο σχόλιο