Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και Έκτακτες καταστάσεις

 

12/11/2012

Στις 9 Νοεμβρίου 2012 πυρκαγιά εκδηλώνεται σε σχολείο με μαθητές που έχουν κινητικά προβλήματα, δεν έχω καμία διάθεση κριτικής έχω όμως υποχρέωση να πω το τι και πως πρέπει να οργανώνεται κοινόχρηστος χώρος για Α.Μ.Ε.Α.

Η F.E.M.A. (Federal Emergency Management Agency – Ομοσπονδιακό Γραφείο Διαχείρισης Κρίσεων) των ΗΠΑ στην ιστοσελίδα της ασχολείται και με αυτούς τους ανθρώπους που εδώ τους έχουμε … δεν λέω, και για το λόγο αυτό συνεργαζόμενη με την DAV (DisambledAmerican Veterans – Ανάπηροι Αμερικανοί Βετεράνοι) θέλουν τόσο τα Α.Μ.Ε.Α. όσο και οι φροντιστές τους να ζουν σε ασφαλές περιβάλλον,

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη κατηγορία των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες περιλαμβάνονται πολλές περισσότερες ομάδες πληθυσμού από τις αυτονόητες όπως άτομα της τρίτης ηλικίας, γυναίκες την περίοδο εγκυμοσύνης, άτομα με προσωρινή αναπηρία, κλπ.

Συνειδητοποίηση του κινδύνου.
Γιατί είναι πιο ευάλωτοι;

 • Τα άτομα αυτά πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν και γι αυτό πρέπει να αποκτήσουν ιδιαίτερες ικανότητες αντίδρασης στο κίνδυνο.
 • Η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση και νοοτροπία τα κάνει να μην επιθυμούν την εξάρτηση από άλλους. Η πραγματικότης αυτή όμως δεν πρέπει να φτάσει στο σημείο που να αρνούνται τη βοήθεια από συνοδούς, αλλά και συμβουλές από έμπειρους περί την ασφάλεια ειδικούς.

  Βασικό εργαλείο ασφάλειας γι αυτούς είναι ένας ανιχνευτής καπνού προσαρμοσμένος στις ανάγκες τους δηλαδή με ειδική σειρήνα για τους τυφλούς και ειδικό παλλόμενο φως για τους κουφούς επιπλέον ειδικός συναγερμός εκτός του κτιρίου ώστε να κινητοποιηθούν οι γείτονες. Οι συναγερμοί πρέπει να συντηρούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

  Βασική αρχή είναι το να δραστηριοποιούνται σε κατάλληλα διαμορφωμένα κτίρια που προσφέρουν κατά το δυνατόν ευκολίες εγκατάλειψής τους όπως ειδικά συστήματα κλιμακοστασίων, επικλινείς ράμπες, κλπ.
  Η κατάλληλη εκπαίδευση, ανάλογα με την αναπηρία, τους προσφέρει τη δυνατότητα αυτονόμησης τους σύμφωνα με σενάριο που έχουν κατανοήσει και εφαρμόσει πολλάκις.

  Δεν αφήνουμε ποτέ εκτός των συζητήσεων ασφαλείας ένα άτομο με αναπηρία αλλά και φροντίζουμε να έχει πέραν της ενημέρωσης, εύκολη πρόσβαση σε τηλέφωνο …

  Πηγή: www.usfa.fema.gov
  Πηγή: www.apcdfoundation.org

  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.