Βασικές έννοιες Πολιτικής Προστασίας.

 

17/12/2012

Η ασφάλεια είναι η κατάσταση του είσαι “ασφαλής”, η κατάσταση κατά την οποία προστατεύεται η φυσική, κοινωνική, πνευματική, οικονομική, πολιτική, συναισθηματική, επαγγελματική ύπαρξή σου, από ψυχολογικές, πνευματικές ή άλλων ειδών πιέσεις ή άλλων συνεπειών ενός λάθους, ενός ατυχήματος, ή κάθε άλλου γεγονότος θεωρείται μη επιθυμητό.

Η ασφάλεια μπορεί επίσης να οριστεί σαν ο έλεγχος των αναγνωρισμένων κινδύνων προκειμένου να επιτευχθεί αποδεκτό επίπεδο κινδύνου (όχι εξάλειψη). Αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή προστασίας από το γεγονός ή από την έκθεση σε κάτι που προκαλεί βλάβες για την υγεία ή οικονομικές απώλειες. Μπορεί να περιλαμβάνει την προστασία ανθρώπων ή περιουσίας.

Με το όρο “ασφάλεια” προσδιορίζουμε δύο ελαφρώς διαφορετικές έννοιες. Σε ένα σπίτι πχ αφενός υπονοεί την ικανότητα του κτιρίου να προσφέρει προστασία από εξωτερικά γεγονότα και αφετέρου το ότι οι εσωτερικές εγκαταστάσεις του είναι καλώς κατασκευασμένες (μη επιβλαβείς για τους κατοίκους του). Στην καθημερινότητά μας συχνά έχουμε την εντύπωση ότι αυτές οι δύο έννοιες είναι ταυτόσημες και ότι η ύπαρξη τους πλεονασμός, όμως είναι σημαντική η διαφορά τους.

Ασφάλεια είναι το σύνολο των διαδικασιών που καθυστερούν προλαμβάνουν και προστατεύουν από εσωτερικές ή εξωτερικές φυσικές ή ανθρώπινες ενέργειες που απειλούν, παρεμποδίζουν ή καταστρέφουν την “σταθερή κατάσταση” ώστε να της στερήσουν προορισμό και ύπαρξη. Ξεκινώντας από αυτό το ορισμό θα καθορίσουμε τα στοιχεία ενός προγράμματος ασφαλείας

Διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης είναι η γενική ονομασία ενός διεπιστημονικού πεδίου που ασχολείται με τις στρατηγικές και οργανωτικές διαδικασίες διαχείρισης που χρησιμοποιούνται για την προστασία κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων ενός πληθυσμού από κινδύνους, κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από καταστροφικά γεγονότα και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει τη διατήρηση της οργάνωσης για την προγραμματισμένη διάρκεια ζωής.

Η διαχείριση των κρίσεων είναι η διαδικασία με την οποία ένας οργανισμός ασχολείται με ένα “μεγάλο γεγονός” που απειλεί να βλάψει την οργάνωση των ενδιαφερομένων ομάδων, ή το ευρύ κοινό. Η μελέτη της διαχείρισης των κρίσεων ξεκίνησε με τις μεγάλης κλίμακας βιομηχανικές και περιβαλλοντικές καταστροφές στη δεκαετία του 1980.
Τρία στοιχεία είναι κοινά στους περισσότερους ορισμούς της κρίσης:

(Α) αποτελεί απειλή της οργάνωσης,
(Β) το στοιχείο της έκπληξης, και
(Γ) το μικρό χρονικό περιθώριο για αποφάσεις.

Ο S. J. Venette υποστηρίζει ότι «η κρίση είναι μια διαδικασία μετασχηματισμού, όπου το παλιό σύστημα δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί.”

Συνεπώς, (Δ) τον καθορισμό της αναγκαίας ποιότητας αλλαγής. Εάν η αλλαγή δεν είναι απαραίτητη, το “μεγάλο γεγονός” θα μπορούσε ακριβέστερα να περιγραφεί ως περιστατικό.

Σε αντίθεση με τη διαχείριση του κινδύνου, η οποία περιλαμβάνει την εκτίμηση πιθανών απειλών και την εξεύρεση των καλύτερων τρόπων για την αποφυγή των απειλών αυτών, η διαχείριση κρίσεων συνίσταται στην αντιμετώπιση των απειλών, πριν, κατά και μετά την εμφάνισής τους. Είναι μια πειθαρχία μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της διαχείρισης που αποτελείται από τις δεξιότητες και τις τεχνικές που απαιτούνται για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση, την κατανόηση και την αντιμετώπιση μιας σοβαρής κατάστασης, ειδικά από τη στιγμή που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο σημείο.

Η διαχείριση του κινδύνου είναι η αναγνώριση, εκτίμηση, και ιεράρχηση των κινδύνων, ακολουθούμενη από συντονισμένη και οικονομική εφαρμογή των διαθέσιμων πόρων για την ελαχιστοποίηση, την παρακολούθηση, τον έλεγχο, την πιθανότητα επανάληψης και τον αντίκτυπο ατυχών γεγονότων.

Δύσκολοι ορισμοί αλλά μας οδηγούν από την καθημερινότητα στην απαραίτητη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών αιφνίδιου γεγονότος τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου
Πιστοποιημένος σε «Διαχείριση Εκτάκτων Καταστάσεων» από το ΙΝ.ΕΠ. της Σ.Δ.Δ.Α.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.