Εγκαύματα κρύου (κρυοπαγήματα)

 

Στις 17 Αυγούστου 2012, μιλούσαμε για τα «θερμά» εγκαύματα σήμερα θα δούμε λίγο τα κρυοπαγήματα. Όπως τότε έτσι και σήμερα το άρθρο δεν είναι ιατρικό αλλά μια, ελπίζω, καλή περιγραφή του κρυοπαγήματος και του τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε. Θα θυμίσω ότι στο γνωστό «A – B – C – D – E» το «E» παίζει σπουδαίο ρόλο.

A. Airway (Αεραγωγός)
B. Breathing (Αναπνοή)
C. Circulation (Κυκλοφορία αίματος)
D. Disability – Deficiency (Κινητικότητα – Νευρολογικές Βλάβες)
E. Exposure of environment (Έκθεση στο περιβάλλον)

Αρχίζοντας από το γεγονός ότι ο οργανισμός αποτελείται από 70% νερό, ποσότης του οποίου βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρα μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε ότι εύκολα αυτό το νερό μπορεί να παγώσει και να δημιουργηθούν παγοκρύσταλλοι οι οποίοι απορροφούν και το νερό των κυττάρων τα οποία παύουν να λειτουργούν κανονικά διότι αρχίζει να πήζει και το αίμα με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται με μεγάλη δυσκολία (ισχαιμία).

Το δέρμα και μύες είναι τα ευαίσθητα τμήματα στα κρυοπαγήματα εν αντιθέσει με τους τένοντες και τα οστά και γι αυτό το λόγο ο παθών μπορεί να κουνάει τα δάκτυλά του.

Παραδοσιακά πολεμικό τραύμα, σήμερα σπάνιο, παθαίνουν σήμερα ορειβάτες, ναυαγοί, βοσκοί, εργάτες σε ψυκτικούς θαλάμους και αλπινιστές στρατιώτες. Παρατηρώντας μοιάζουν με τα εγκαύματα αλλά στην παθολογία είναι μια τελείως διαφορετική ενότητα. Από τα είδη κρυοπαγημάτων θα εξετάσουμε αυτά που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες, και τα εργατικά ατυχήματα κατά το διαχωρισμό του κου Γκούβα Χαράλαμπου, ενός θα έλεγα ιδιαίτερου Έλληνα ιατρού με πλούσιο συγγραφικό και όχι μόνο έργο.

Μετεωρολογικά κρυοπαγήματα
Κρυοπαγήματα που οφείλονται στην έκθεση στο φυσικό κρύο γενικά, υπό συνθήκες υγρασίας και ανέμου. Οι συνθήκες δεν είναι πάντα όπως τις φανταζόμαστε διότι με θερμοκρασία +10ο Κελσίου και άνεμο 64 χλμ /ώρα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα με θερμοκρασία -40ο Κελσίου και άνεμο 3,2 χλμ/ώρα. Όλο και πιο συχνά στα δελτία καιρού δίνουν την απόλυτη θερμοκρασία και μια θερμοκρασία για το ποια θερμοκρασία αισθανόμαστε.

Πέντε είναι οι παράγοντες που προκαλούν μετεωρολογικά κρυοπαγήματα:

1. Θερμοκρασία περιβάλλοντος.
2. Το είδος του ψύχους (κρύος αέρας, υγρασία, κρύο νερό, πάγος, κλπ).
3. Η διάρκεια έκθεσης.
4. Η γενική κατάσταση του οργανισμού.
5. Τα μέτρα προφύλαξης.

Εργατικά κρυοπαγήματα
Αρχίζοντας από το κάπως παρατεταμένο ακούμπημα στο μέταλλο της κατάψυξης οικιακού ψυγείου μέχρι την έκθεση σε χημικές ουσίες ή σε ιδιόμορφο βιομηχανικό περιβάλλον έχουμε ευρεία γκάμα κρυοπαγημάτων, σε αστικό περιβάλλον. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες θα υπενθυμίσω τις ιδιαίτερες προφυλάξεις που λαμβάνονται κατά τη χρήση πυροσβεστήρων Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) και όσον αφορά τη βιομηχανία τροφίμων με τη χρήση υλικών για την κατάψυξη τροφίμων (στερεό και υγρό CO2, Μεθυλοχλωρίδιο ή Xλωρομεθάνιο CH3Cl, κλπ).

Οπτική διαπίστωση ή ορθότερα Κλινική εικόνα
1. Aιμωδίες (μούδιασμα), Πόνος, Ωχρό δέρμα, Υπεραιμία (κοκκίνισμα) και οίδημα (πρήξιμο).
2. Επιπροστίθενται και φυσαλίδες με Φλεβική στάση.
3. Έμφρακτο, Νέκρωση, Σπασμός αρτηριών, Νέκρωση δέρματος, Εσχάρες, Έλκος.
4. Ισχαιμία και Υποξία των Ιστών, Νέκρωση Ιστών, Ξηρή ή υγρή Γάγγραινα.

Θεραπεία (Πρώτες Βοήθειες)
Κατ αρχάς πριν επιχειρήσουμε οποιαδήποτε επέμβαση πρέπει να εξασφαλίσουμε μόνιμη καλή θερμοκρασία και κρεβάτι για τον πάσχοντα. Διότι είναι καλλίτερο να μετακινηθεί ο πάσχων ακόμα και ώρες με παγωμένα μέλη παρά να παρασχεθούν πρώτες βοήθειες «θέρμανσης» μακριά από νοσοκομειακή μονάδα.

Η φροντίδα συνίσταται στο να «αποψύξουμε» το πάσχον μέλος του σώματος βάζοντάς το σε νερό θερμοκρασίας 40ο – 42ο Κελσίου για 20 – 30 λεπτά της ώρας. Αποκλείοντας όποια άλλη μέθοδο ή τρόπο (όπως κοντά σε σόμπα, τζάκι, φωτιά, κλπ) με σοβαρό κίνδυνο να κάνουμε πολύ χειρότερη ζημιά.
Την δε θερμοκρασία του νερού την ελέγχουμε ή με θερμόμετρο ή αν βάλουμε το χέρι μας και αισθανθούμε το νερό χλιαρό ή για τους μπαμπάδες, οι μαμάδες ελπίζω ότι το ξέρουν, όπως δοκιμάζουμε τα μπιμπερό λίγο πιο πάνω από την παλάμη … Τώρα σε οργανωμένες νοσοκομειακές μονάδες υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι …

Έχουμε ιδιαίτερα υπόψη ότι ή αποκατάσταση κρυοπαγήματος στα άνω άκρα είναι δυσκολότερη από αυτή στα κάτω άκρα διότι ο σκοπός είναι το άκρο να είναι λειτουργικό.

Τέλος πληροφοριακά

Στάδια θεραπείας
1. Αντιμετώπιση της Ατυχηματικής Υποθερμίας του ασθενούς
2. Επαναθέρμανση σε υδάτινο λουτρό 40-42 βαθμούς Κελσίου για 20-30 λεπτά.
3. Προστασία του παγωμένου σκέλους: Κρεβάτι, όχι επίδεση, όχι γύψος, όχι γάζες.
4. Καθαριότητα και περιποίηση του σκέλους. Χορήγηση αντιβιοτικών συστηματικά.
5. Ήπια σταδιακή φυσικοθεραπεία
6. Πρώιμη χειρουργική συμπαθεκτομή, με αμφισβητήσιμα αποτελέσματα.
7. Χειρουργικός καθαρισμός στις επιφανειακές νεκρώσεις.
8. Σπάνια, Ακρωτηριασμός ΜΟΝΟΝ σε επιβεβαιωμένη ξηρή ή υγρή γάγγραινα. (Lawrence Way, 2008)

Επιπλοκές
1. Παραμορφώσεις οστών και αρθρώσεων. Αγκυλώσεις. Δυσκαμψίες.
2. Παραισθησίες, Υπερευαισθησία, Υπερίδρωση. Χρόνιες νευραλγίες. Νευροπαθητικός πόνος.
3. Φαινόμενο Raynaud στα δάκτυλα.
4. Ατροφία του δέρματος, και υποτροπιάζοντα άτονα έλκη του δέρματος. (Lawrence Way, 2008)

Πηγή: http://el.wikipedia.org
Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου
Χιονι33

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.