Διαταραχή Πανικού και Αγχώδης Μετατραυματική Διαταραχή

 

25/1/2013

Λόγω του ότι δέχτηκα μηνύματα και emails από συναδέλφους για τις δύο πιο πάνω διαταραχές και το κατά πόσο είναι «συνδεδεμένες» θα προσπαθήσω να σας ξεμπερδέψω, είπα θα προσπαθήσω.
Η Αγχώδης Μετατραυματική Διαταραχή (PTSD) είναι μια πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί σε ένα άτομο όταν έχει βιώσει ένα τραυματικό γεγονός που περιλαμβάνει έντονο φόβο και απειλή θανάτου ή σωματικής βλάβης. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται στρατιωτικές μάχες, σεξουαλική κακοποίηση ή φυσικές καταστροφές.

Όπως έχουμε πει δεν είναι απαραίτητο το άτομο να έχει υποστεί άμεσα το γεγονός αλλά να το έχει δει ή και να το έχει ακούσει με λεπτομέρειες ή να έχει μάθει για την απώλεια ή την ασθένεια προσφιλούς προσώπου.
Οι άνθρωποι με PTSD συχνά υποφέρουν και από συναφείς αγχώδεις διαταραχές όπως η κατάθλιψη ή να έχουν προβλήματα κατάχρησης ουσιών αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να διαγνωστεί και διαταραχή πανικού ωστόσο κάθε μία από αυτές τις διαταραχές έχει δικής συμπτωματολογία, δικά της διαγνωστικά κριτήρια, δικές της επιλογές θεραπείας (βλέπε DSM-IV και πολύ σύντομα DSM-V)
Να δούμε λίγο της διαφορές μεταξύ διαταραχής πανικού και μετατραυματικής διαταραχήςΣυμπτώματα

Ο άνθρωπο με διαταραχή πανικού έχει πολλά σωματικά συμπτώματα που είναι σε άμεση σχέση με τις κρίσεις πανικού που υφίσταται όπως τρόμος, τρέμουλο, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή και πόνο στο στήθος και είναι τόσο δυνατά ώστε να πιστεύει ότι έχει χάσει τον έλεγχο, είναι τρελός ή ότι έχει ένα πολύ σοβαρό ιατρικό πρόβλημα όπως καρδιακή προσβολή. Τα άτομα με διαταραχή πανικού έχουν το φόβο να κάνουν συχνές κρίσεις αλλά και ζουν υπό τη επήρεια του φόβου της «επόμενης» κρίσης.

Τα συμπτώματα του PTSD αντίθετα είναι: η εκ νέου βίωση του γεγονότος, συμπεριφορές αποφυγής και αυξημένη συναισθηματική διέγερση. Τα άτομα αντιμετωπίζουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν: ενοχλητικές σκέψεις, εφιάλτες και αναδρομές στο παρελθόν του τραυματικού γεγονότος και συμπεριφορές που περιλαμβάνουν διεύθυνσης μακριά αποφυγή σε ότι θυμίζει το τραύμα, όπως σκέψεις, θέσεις και τις αναμνήσεις που σχετίζονται με ό, τι συνέβη. Τα συμπτώματα συναισθηματικής υπερδιέγερσης συνήθως με το να τρομάζει εύκολα , τη έλλειψη συγκέντρωσης και την ευερεθιστότητα.

Ο ρόλος της κρίσης πανικού

Για να υπάρχει διάγνωση διαταραχής πανικού, το άτομο πρέπει να βιώσει αυθόρμητες και επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού.

Ένα άτομο με PTSD μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε με τις αισθήσεις του κρίσεις πανικού, όπως αίσθημα παλμών της καρδιάς, δυσκολία στην αναπνοή και εξάψεις. Ωστόσο, αυτές οι «επιθέσεις» προέρχονται από την εκ νέου βίωση του τραυματικού γεγονότος όπως τα όνειρα σκέψεις, και αναδρομές στο παρελθόν. Τα συμπτώματα υπερδιέγερσης που υπάρχουν στο PTSD, όπως πανικός επειδή άκουσε ένα δυνατό θόρυβο μπορούν επίσης να προκαλέσουν κρίσεις πανικού.

Συμπτώματα

Συμπεριφορές αποφυγής

Μία κρίση πανικού είναι μια τρομακτική εμπειρία. Οι άνθρωποι με διαταραχή πανικού συχνά φοβούνται την επόμενη επικείμενη «επίθεση» της. Αυτός ο φόβος των μελλοντικών κρίσεων μπορεί να είναι τόσο ισχυρός που το άτομο να αναπτύξει αγοραφοβία, το φόβο της ύπαρξης κρίσης πανικού από τις οποίες θα είναι δύσκολο να ξεφύγουν. Το πρόσωπο αποφεύγει μέρη όπου πιστεύει ότι οι κρίσεις θα συμβούν και δημιουργεί μια ασφαλή ζώνη, στην οποία περιορίζει την έκθεσή του, ας τις ονομάσουμε «ασφαλείς περιοχές».

Οι άνθρωποι με PTSD εμφανίζουν πολλά συμπτώματα αποφυγής. Αποφεύγουν συχνά τις δραστηριότητες, τις σκέψεις, τις συζητήσεις, τους ανθρώπους και τα άλλα ερεθίσματα που τους θυμίζουν το τραυματικό γεγονός. Ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει ακόμη και απώλεια μνήμης της εκδήλωσης. Ένα άτομο με PTSD μπορεί επίσης να γίνει απόμακρο από τις δραστηριότητες και να δυσκολεύεται να εκφράσει πλήρες φάσμα συναισθημάτων αλλά και να χάνει την ελπίδα για το μέλλον.

Ελπίζοντας ότι κάτι κατάφερα …

Για το Fire.gr Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.