Επιδημιολογικά αποτελέσματα PTSD στους Πυροσβέστες

 

24/1/2013

O Matthew Tull, PhD, εξειδικεύεται στη κλινική έρευνα διαταραχών άγχους και ειδικά του Μετατραυματικού. Μια και υπάρχει ενδιαφέρον για το θέμα προς το παρόν θα το κλείσω με το συγκεκριμένο άρθρο.

Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι πυροσβέστες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν Μετατραυματική Διαταραχή από ότι άλλα επαγγέλματα. Πολλοί άνθρωποι έχουν πιθανότητα να ζήσουν ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αναπτύξουν PTSD αλλά δεν ισχύει ούτε το αντίθετο. Οι πυροσβέστες είναι μια ομάδα πολιτών που ζουν πολλά τραυματικά γεγονότα λόγω της εργασίας τους με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν PTSD.

Τύποι τραυματικών γεγονότων που παρατηρούνται και δημιουργούν (;) πρόβλημα.

Μια μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασε το είδος των τραυματικών γεγονότων στα οποία έχουν εκτεθεί οι πυροσβέστες. Για παράδειγμα, πολλοί είχαν εκτεθεί σε περιστατικά του τύπου «νεκρός κατά την άφιξη» (όπου ο θάνατος δεν οφείλεται σε φυσικά αίτια), τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα όπου υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί καθώς και περιστατικά στα οποία ανέφεραν ότι είχαν άγχος διότι συνδέονταν με ιατρική βοήθεια σε παιδιά και βρέφη.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι πυροσβέστες ανέφεραν γενικά άγχος σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά και ατυχήματα αυτοκινήτων.

Ποσοστά PTSD στους πυροσβέστες

Μελέτες έχουν δείξει ότι μεταξύ των πυροσβεστών από 7% έως 37% πληρούν τα κριτήρια για διάγνωση PTSD. Είναι σαφές από σε αυτές τις μελέτες υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στα ποσοστά μεταξύ των πυροσβεστών. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται σε διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου με το οποίο εκτιμήθηκε η διαταραχή (μέσω ενός ερωτηματολογίου ή μέσω συνέντευξης), είτε διότι εργάζονται σε υπηρεσίες με διαφορετικό αντικείμενο, όπως επίσης αν ήταν εθελοντές σε επαγγελματικό κλιμάκιο ή σε εθελοντικό κλιμάκιο.

Παράγοντες κινδύνου για PTSD σε Πυροσβέστες

Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να θέσουν τους πυροσβέστες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη PTSD. Υπάρχει όμως μια σειρά από παράγοντες κινδύνου για PTSD ανάμεσα στους πυροσβέστες και αυτοί είναι:

 • Προηγούμενη θεραπεία για κάποια άλλη διαταραχή.
 • Ηλικία.
 • Το να είσαι άγαμος
 • Έχοντας εποπτική θέση στην υπηρεσία
 • Εγγύτητα με θάνατο κατά τη διάρκεια ενός τραυματικού γεγονότος.
 • Έχοντας βιώσει συναισθήματα φόβου και τρόμου κατά τη διάρκεια ενός τραυματικού γεγονότος.
 • Έχοντας βιώσει άλλο αγχωτικό γεγονός (για παράδειγμα, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου), μετά από ένα τραυματικό γεγονός.
 • Έχοντας αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σου (για παράδειγμα, αίσθηση σαν να είσαι ανεπαρκής ή ασθενής).
 • Αίσθηση ότι έχεις λίγο τον έλεγχο της ζωής σας.
 • Αντιπαλότητα.

  Προστατευτικοί παράγοντες για PTSD μεταξύ των πυροσβεστών.

  Παρά το γεγονός ότι οι πυροσβέστες θα μπορούσαν να είναι σε υψηλά ποσοστά άγχους ως αποτέλεσμα της εργασίας τους, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι περισσότεροι πυροσβέστες δεν θα αναπτύξει PTSD. Στην πραγματικότητα, πολλοί παράγοντες έχουν ταυτοποιηθεί που μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης PTSD μεταξύ πυροσβέστες μετά την εμπειρία πολλαπλών τραυματικών γεγονότων. Ένα από τα πιο σημαντικά έχει να κάνει με την κοινωνική υποστήριξη είτε στο σπίτι είτε στον χώρο εργασίας. Επιπλέον, έχει επίσης βρεθεί ότι αναπτύσσουν αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης και μπορούν να μειώσουν την επίδραση των πολλαπλών τραυματικών γεγονότων που βιώνουν.

  Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το ότι δηλαδή η διαθεσιμότητα της κοινωνικής στήριξης και αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης έχουν σταθερά βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη PTSD μετά ένα τραυματικό γεγονός.

  Πηγή: http://ptsd.about.com
  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.