«Πρώτη έξοδος» & τραυματικά γεγονότα- Φυσιολογικό άγχος & Αγχώδεις διαταραχές

 

Τα άτομα του «πρώτου πρώτης» εκτίθενται συνήθως σε τραυματικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα αγχώδους μετατραυματικής διαταραχής. Αυτή η μελέτη θα απαντήσει σε ορισμένες από τις απορίες που δημιουργούνται για το πότε το άγχος είναι φυσιολογικό και πότε πλέον γίνεται διαταραχή.
Η φυσιολογική αντίδραση των φυσιολογικών ανθρώπων όταν έρθουν σε επαφή με ένα τραυματικό γεγονός εκφράζεται τόσο με ψυχολογικό όσο και με σωματικό άγχος. Οι άνθρωποι έχουμε εσωτερικούς μηχανισμούς που φροντίζουν να αποκρούουν τις απειλές στη προσπάθεια επιβίωσης. Επιπλέον στη προσπάθεια αυτή έρχονται χορηγοί η οικογένεια, το συγγενικό και το φιλικό περιβάλλον με τους οποίους μοιράζεστε τις καθημερινές εμπειρίες. Με αυτό τον τρόπο η «θεραπεία» θα προχωρήσει ομαλά. Σε άλλες περιπτώσεις όμως εμφανίζονται προσωρινές ή χρόνιες συνέπειες από το τραυματικό γεγονός.

Τι μπορεί να θεωρηθεί όμως τραυματικό γεγονός;

Κατά το DSM-IV* ορίζεται σαν τραυματικό γεγονός όταν αρχίζουμε να νοιώθουμε μια πραγματική ή πλασματική απειλή θανάτου, τραυματισμού ή το συναίσθημα του έντονου φόβου, του τρόμου, της ανικανότητας. Δηλαδή δεν είναι το γεγονός αυτό καθ εαυτό που ευθύνεται αλλά ο τρόπος με τον οποίον το κάθε άτομο το αντιλαμβάνεται και αντιδρά σε αυτό.

Ποια η φυσιολογική αντίδραση σε ένα τραυματικό γεγονός;

Αμέσως μετά από ένα τραυματικό γεγονός οι κανονικοί άνθρωποι έχουν μία σειρά αντιδράσεων όπως άγχος, κόπωση, ευερεθιστότητα, αυξημένο συναίσθημα, πρόβλημα ύπνου, υπερβολικές αντιδράσεις στις εκπλήξεις, προβλήματα διατροφής, ανυπομονησία, απόσυρση από οικογένεια και φίλους, κλπ.

Ποιες όμως είναι οι ενδείξεις ύπαρξης αγχώδους διαταραχής;

Σύμφωνα με το DSM-IV ένα άτομο μπορεί να διαγνωστεί με Οξεία Διαταραχή Άγχους σαν αντίδραση σε ένα τραυματικό γεγονός αν παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο αριθμό συμπτωμάτων στις κατηγορίες:

 • Αύξηση του καρδιακού ρυθμού, του αριθμού των αναπνοών, της αρτηριακής πίεσης. Ψυχοκινητική διέγερση, σωματική ένταση, προβλήματα ύπνου, άγχος, φόβο, θυμό.
 • Ενοχλητικές σκέψεις ή και μνήμες του τραυματικού γεγονότος. Αναδρομές στο παρελθόν με τη σκέψη ότι έχει ξαναζήσει το γεγονός με μεγάλη ένταση και εφιάλτες.
 • Αποφυγή. (αποφυγή έκθεσης σε τραύμα, συμπεριλαμβανομένων και των συζητήσεων. Αποφυγή του τόπου όπου έγινε το περιστατικό αλλά και άρνηση συνάντησης με τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράστηκε τη τραυματική εμπειρία. Ανικανότητα επιστροφής στα καθήκοντα).
 • Αίσθηση ότι υπάρχει ένα συναισθηματικό μούδιασμα, ένα είδος αμνησίας που θέλει να διώξει το γεγονός έξω από την «ευαισθησία».  Αυτές οι φυσιολογικές, συναισθηματικές, νοητικές και συμπεριφορικές αλλαγές πρέπει να παρουσιαστούν μέσα στο μήνα που ακολουθεί το συμβάν, να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο μέρες αλλά όχι περισσότερο από τέσσερεις εβδομάδες και να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε τομείς όπως η κοινωνική και η επαγγελματική λειτουργικότητα ή η δυνατότητα να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει υποστήριξη.

  Εάν αυτά εμφανιστούν σε διάστημα πάνω από μήνα από το γεγονός ή διαρκούν πάνω από μήνα τότε το άτομο διαγιγνώσκετε ως πάσχων από Αγχώδη Μετατραυματική Διαταραχή ή Μετατραυματική Διαταραχή Άγχους (Post Traumatic Stress Disorder (PTSD).

  Ποιοι είναι οι προσωπικοί παράγοντες κινδύνου;

  Οι άνθρωποι που στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει τραυματικές εμπειρίες στο παρελθόν είναι πιο ευάλωτοι στο PTSD από αυτούς δεν έχουν ανάλογες εμπειρίες.
  Ενήλικες που έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν, σε παιδικοί ηλικία, τραύμα είναι επίσης πιο ευαίσθητοι τέλος οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες.
  Άλλες έρευνες δείχνουν ότι έντονη θλίψη – κατάθλιψη τις πρώτες εβδομάδες μετά το τραυματικό γεγονός έχει αυξημένη πιθανότητα να εξελιχθεί σε PTSD.

  Ποιες είναι οι καταστάσεις που επιβαρύνουν τα άτομα της «Πρώτης εξόδου» ώστε να έχουν αυξημένη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν αγχώδη διαταραχή;
  Τα άτομα της πρώτης εξόδου έχουν επιπλέον πίεση, διότι συνήθως πηγαίνουν στο συμβάν με μειωμένη πληροφόρηση και έχουν αυξημένο το αίσθημα του άγχους. Επιπλέον έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας ο οποίος συνδυάζεται με κακές σκέψεις όπως ό τραυματισμός ή η απώλεια ενός συναδέλφου, ο μη έγκαιρος απεγκλωβισμός ενός παιδιού, κλπ.

  Πότε πρέπει να ζητηθεί η βοήθεια του επαγγελματία;

  Με την υποστήριξη της οικογένειας, του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να ξεπεράσουν ένα τραυματικό γεγονός. Πολύ δυσκολότερα ανακάμπτει το άτομο που απομονώνεται αρνούμενο βοήθεια αν και υπάρχουν άτομα που αναπτύσσουν ιδιαίτερες ικανότητες αντιμετώπισης των τραυματικών γεγονότων. Αλλά όπως είπαμε και παραπάνω, όταν περάσει μήνας και τα συμπτώματα επιμένουν τότε πλέον πρέπει να απευθυνθεί είτε σε άτομο είτε σε ομάδα ώστε να ξεπεράσει τον κίνδυνο ασθενείας από Μετατραυματική Αγχώδη Διαταραχή και να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

  Που πρέπει να απευθυνθεί για βοήθεια;

  Στην Ελλάδα η απάντηση είναι δύσκολη και πέραν των ελάχιστων ειδικευμένων επιστημόνων που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη διαταραχή οργανωμένη φροντίδα στις Υπηρεσίες Άμεσης Βοήθειας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΕΚΑΒ)…

  Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου
  Πιστοποιημένος από ΚΔΔΑ Διαχειριστής Εκτάκτων Αναγκών.


  *DSM-IV, (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – IV). Είναι ένα διαγνωστικό εγχειρίδιο για την ταξινόμηση των ψυχιατρικών διαταραχών. Εκδίδεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση και είναι αποδεκτό και στην Ελλάδα.
  Το «IV» σημαίνει ότι είναι στην 4η τροποποιημένη έκδοσή του βάσει της προόδου των αποτελεσμάτων ερευνών νέων διαταραχών και των υποδιαιρέσεων αυτών.

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.