Ιδιαιτέρως ακραία φαινόμενα πυρκαγιάς

 

8/1/2013

Μια δίνη φωτιάς ή ανεμοστρόβιλος φωτιάς, είναι ένα φαινόμενο, που σπάνια έχει φωτογραφηθεί και κατά το οποίο μια πυρκαγιά, υπό ορισμένες προϋποθέσεις (ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα και τα ρεύματα), δημιουργεί ένα κάθετο στροβιλισμό και σχηματίζει μια δίνη ή ένας ανεμοστρόβιλο. Το φαινόμενο μπορεί να δημιουργηθεί στο μέσον της φωτιάς αλλά και εκτός της καιόμενης περιοχής.

Ένα ακραίο παράδειγμα είναι ο μεγάλος σεισμός του 1923 στο Kantō της Ιαπωνίας που η πυρκαγιά που ακολούθησε παρήγαγε μια γιγαντιαία δίνη πυρκαγιάς και σκότωσε 38.000 σε δεκαπέντε λεπτά στη περιοχή Hifukusho-Ato του Τόκιο.
Άλλο παράδειγμα είναι η μεγάλη πυρκαγιά, με πολυάριθμες δίνες, που ξέσπασε από κεραυνό που χτύπησε μια εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου κοντά στο San Luis Obispo της Καλιφόρνιας στις 7 Απριλίου του 1926, πολλές από τις οποίες έκαναν σημαντικές ζημιές και μακριά από τη φωτιά, σκοτώθηκαν δύο άτομα. Χιλιάδες δίνες παρήχθησαν κατά τις τέσσερεις μέρες της πυρκαγιάς θυμίζοντας συνθήκες θύελλας όταν υπάρχουν καταιγίδες με αποτέλεσμα να υπάρξουν καταστροφές ακόμα και 5 χλμ μακριά.


Οι περισσότερες από τις δίνες πυρκαγιάς έχουν δημιουργηθεί όταν εκδηλωθούν άγριες πυρκαγιές (wildfires). Δηλαδή όταν ένα ζεστό ανοδικό ρεύμα συγκλίνει με την θερμότητα της πυρκαγιάς.

Συνήθως οι δίνες έχουν 10-50 μέτρα ύψος, και λίγα μέτρα πλάτος και διαρκούν μόνο λίγα λεπτά. Ωστόσο μπορεί να φτάσουν σε ύψος και το χιλιόμετρο να δημιουργήσουν ανέμους με ταχύτητα πάνω από 160 km/h, και να διαρκέσουν για περισσότερο από 20 λεπτά. Τέτοιο φαινόμενο παρουσιάστηκε το 2003 στη Καμπέρα της Αυστραλίας.

Η δύναμή τους ήταν τέτοια που ξηλώνουν δένδρα ύψους 15 μέτρων και βεβαίως πρέπει να επισημάνουμε την ικανότητά τους να ανάβουν και νέες φωτιές.

Οπτικά είναι εντυπωσιακό φαινόμενο και μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και σε μία μεγάλη ελεγχόμενη φωτιά κατά τη διάρκεια μιας γιορτής αν φυσήξει ο κατάλληλος ξερός άνεμος.Θύελλα φωτιάς
Μια θύελλα φωτιάς είναι το φαινόμενο που δημιουργείται κατά την διάρκεια πυρκαγιών με τόσο μεγάλη ένταση ώστε τελικά να δημιουργούν δικό τους σύστημα ανέμων. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δημιουργείται κατά την εξέλιξη άγριων πυρκαγιών (wild fires).
Παραδείγματα πυρκαγιών με τέτοια δύναμη που δημιούργησαν θύελλα φωτιάς έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα στις 24/7/2012 «Οι 10 Φωτιές που έγραψαν Ιστορία παγκοσμίως» και στις 26/72012 «Οι 10 Καταστροφικότερες Δασικές Πυρκαγιές στο Κόσμο».

Μηχανισμός δημιουργίας
Η παραγόμενη θερμότητα από την πυρκαγιά δημιουργεί ένα στρώμα ζεστού αέρα από πάνω της, αυτό ενισχύεται γρήγορα εάν φυσάει πάνω ή κοντά στη πυρκαγιά. Μέσα στην πυρκαγιά καθώς υπάρχουν πιο ζεστές περιοχές, απορροφούν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες αέρα ενισχύοντας την ένταση των ρευμάτων μέσα στη «καρδιά» της πυρκαγιάς η οποία με την σειρά της φουντώνει όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα σε όλη τη έκταση της πυρκαγιάς αλλά και γύρω από αυτή η δύναμη των ρευμάτων του αέρα να είναι άμεσα εξαρτημένα από τη φωτιά και όχι από τις υπόλοιπες μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε ή βγήκε σαν συμπέρασμα από τα δυσανάλογα μεγάλα καταστροφικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών γερμανικών πόλεων στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και βεβαίως από τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στις Ιαπωνικές πόλεις.

Σήμερα συμπερασματικά μπορούμε να υιοθετήσουμε την άποψη ότι ανάλογα φαινόμενα υπήρξαν στη Μεγάλη φωτιά της Ρώμης, του Λονδίνου και του Σικάγο αλλά και στη φωτιά που ακολούθησε τους σεισμούς του San Francisco και του Kantō.
Ελπίζω να σας έδωσα αρκετές πληροφορίες και τη διάθεση να συνεχίσετε την έρευνα όσοι το επιθυμείτε.

Ένα βίντεο του BBC από τη Βραζιλία http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-11086299

Πηγή http://en.wikipedia.org
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.