Μια διαφορετική συνάντηση… E.K.A.B & Πυροσβεστικής

 

20/2/2013

Δυστυχώς τόσα χρόνια έχουμε συνηθίσει εμείς οι πυροσβέστες να βρισκόμαστε με τους διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. μόνο σε συμβάντα, όπου η προτεραιότητα μας εκείνη την στιγμή είναι η διάσωση ενός ατόμου το οποίο βρίσκεται σε δυσκολία, το ταχύτερο δυνατόν με την μεγίστη ασφάλεια για εμάς και τον ίδιο.
Ουδέποτε υπήρξε συνάντηση σε επίπεδο εκπαίδευσης – ενημέρωση για το πως λειτουργεί το Ε.Κ.Α.Β., ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Ε.Κ.Α.Β., που “σταματάει” το Ε.Κ.Α.Β. και “ξεκινάει” το Π.Σ., ποια βοήθεια χρειάζονται στο έργο τους, τι ενημέρωση χρειάζεται το Ε.Κ.Α.Β. από εμάς, τι πρώτες βοήθειες πρέπει να δώσουμε στο θύμα μέχρι την άφιξη του για να έχει περισσότερες ευκαιρίες επιβίωσης και το σημαντικότερο… τι δεν πρέπει να κάνουμε !

Έτσι χάρη στην Π.Ε.Ε.Π.Σ. (πανελλήνια ένωση εθελοντών πυροσβεστικού σώματος) και τον Εθελοντή Αρχιπυροσβέστη/Πλήρωμα ασθενοφόρου του Ε.Κ.Α.Β. Ζέρβα Δημήτριο, διοργανώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2013 ειδικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών για πυροσβέστες, από το Ε.Κ.Α.Β. Αθηνών στις εγκαταστάσεις τους όπισθεν του νοσοκομείου “Γεννηματά”.

Στο σεμινάριο πήραν μέρος πυροσβέστες από όλες τις “τάξεις” του πυροσβεστικού σώματος, δηλαδή, μόνιμοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, πυροσβέστες, πενταετείς πυροσβέστες, εποχικοί πυροσβέστες, και εθελοντές υπαξιωματικοί (τιμητικά) και πυροσβέστες.

Το σεμινάριο περιελάμβανε εκπαίδευση πάνω στην αποκατάσταση του αεραγωγού, στην υποστήριξη λειτουργιών πνευμόνων και καρδιάς, στην τροποποιημένη εφαρμογή ABC σε επισφαλές περιβάλλον, στην χρήση AED (απινιδωτή), στην κινηματική του τραύματος, εκτίμηση, υποστήριξη, ακινητοποίηση πολυτραυματία σε προνοσοκομειακό επίπεδο και στην αφαίρεση κράνους.

Σε κάθε ένα από τα στάδια εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι είχαν ένα θεωρητικό κομμάτι σε αμφιθέατρο και ένα πρακτικό σε εξοπλισμένες αίθουσες του Ι.Ε.Κ. Ε.Κ.Α.Β., καθώς και μια αρχική και μια τελική αξιολόγηση των γνώσεων τους.

Σημαντικό είναι να προσθέσουμε ότι το σεμινάριο αυτό ήταν δωρεάν για όλους τους πυροσβέστες και πως οι εκπαιδευτές του Ε.Κ.Α.Β. ήρθαν στο ρεπό τους για να μας εκπαιδεύσουν.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ για την άριστη διεξαγωγή του σεμιναρίου και το απίστευτο ζήλο που έδειξαν οι εκπαιδευτές μας, και ειδικότερα την Π.Ε.Ε.Π.Σ. και τον συνάδελφο μας που βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα αυτό το σεμινάριο. Θα ήθελα να κλείσω με την ευχή τέτοια σεμινάρια να γίνονται πιο συχνά και να τα πραγματοποιούν τα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια των σωμάτων.

Για το Fire.gr, Ζαφειρίου Στέφανος
Διαχειριστής κινδύνων – κρίσεων και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.