Ασύμμετρες απειλές

 

13/9/2015

Δεκατέσσερα χρόνια πριν, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, στο κέντρο της μητρόπολης της ανάπτυξης, της ασφάλειας, της ευμάρειας, στο συμβολικό κέντρο «διοίκησης» του δυτικού πολιτισμού, στην Νέα Υόρκη, σημειώνεται μια από τις τραγικότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην σύγχρονη ιστορία. Το κτύπημα, σφοδρό, συμβολικό και σε κάθε περίπτωση τραγικό έπληξε τον πυρήνα του αστικού ιστού της Νέας Υόρκης και μάλιστα το πλέον εμβληματικό της σύμβολο, τους Δίδυμους Πύργους, του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Το τραγικό συμβάν ανέδειξε με τραγικό τρόπο, μια νέα εμβληματική έννοια, αυτή των ασύμμετρων απειλών, που ήρθαν να προστεθούν στις απειλές που συνθέτουν την τρωτότητα της ασφάλειας των σύγχρονων κοινωνιών μας.
Η ιδέα για αυτό το μικρό αυτό αφιέρωμα, δόθηκε στον γράφοντα, Πύραρχο Γιάννη Σταμούλη, με αφορμή την εκπόνηση εργασίας σχετικού θέματος κατά την φοίτησή του στην Σχολή Εθνικής Άμυνας, και προσπαθεί να προσεγγίσει τη νέα τρομακτική απειλή, της ασφάλειας και πολιτικής προστασίας των σύγχρονων κοινωνιών. Στον επίλογο παρατίθεται ένα απόσπασμα από την έκδοση του 2011, του Τμήματος Αντιτρομοκρατίας και Στρατηγικής Διαχείρισης Κινδύνων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης (FDNY).

Διαβάστε το εδώ : Ασύμμετρες απειλές
Πηγή : www.eaps.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.