Διεθνής Ένωσης Γυναικών Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης

 

5/2/2013

Στις 21/5/2012 με τίτλο «Η γυναικεία παρουσία στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες» έγινε μια εισαγωγή σήμερα από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα γνωρίσουμε πιο «συνδικαλιστικά» την παρουσία των γυναικών στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Στις ΗΠΑ ως γνωστόν ως πρώτη γυναίκα πυροσβέστης αναφέρεται η Molly Williams, σκλάβα από τη Νέα Υόρκη New York City που έγινε μέλος της «Oceanus Engine Company #11» περί το 1815.
Άλλη μία γυναίκα της οποίας το όνομα αναφέρεται συχνά είναι αυτό της Lillie Hitchcock Coit από το Σαν Φρανσίσκο που ήταν μέλος επί τιμή της «Knickerbocker Engine Company #5», η οποία έφηβη ακόμα βοήθησε το 1859 σε κατάσβεση πυρκαγιάς.
Κατά τη διάρκεια του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρξαν γυναίκες εδώ και εκεί αλλά έχουν χαθεί τα σχετικά αρχεία αλλά υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για παρουσία γυναικών στο New Jersey και το Connecticut. Το Girton Ladies’ College στη Μεγάλη Βρετανία είχε μία γυναικεία καθ ολοκληρία μονάδα από το 1878 μέχρι το 1932. Μεταξύ δε 1910 και 1920, γυναικείες εθελοντικές μονάδες λειτούργησαν στο Silver Spring, στο Maryland και Los Angeles, California.
Τέλη της δεκαετίας του 1920, η Emma Vernell γίνεται μέλος της «Westside Hose Company #1» σε ηλικία 50 ετών αφού έχασε το σύζυγό της στο καθήκον.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου δημιουργούνται δυο στρατιωτικές μονάδες γυναικών πυροσβεστών.
Τη δεκαετία του 1960 δημιουργούνται γυναικείες μονάδες στο King County, California, και στο Woodbine, Texas. Από τη δεκαετία του 1970 πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες προσέρχονται σαν εθελόντριες και σταματά η νοοτροπία της αυτούσιας γυναικείας μονάδας.
Η γυναίκα στη Δασοπυρόσβεση
Η πρώτη γυναικεία μονάδα αναφέρεται στη Καλιφόρνια το 1942. Μεταπολεμικά γυναίκες υπηρετούν ως μάχιμο προσωπικό στη Υπηρεσία Δασών και λαμβάνουν μέρος σαν ενιαία μονάδα τη δεκαετία του 1970 στις φωτιές της Αλάσκα.

Οι πρώτες γυναικείες καριέρες στη Πυροσβεστική
Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στη Μεγάλη Βρετανία πολλές γυναίκες γίνονται μέλη της Βοηθητικής Πυροσβεστικής παρά το γεγονός ότι είχαν κυρίως βοηθητικούς ρόλους εντούτοις πολλές έλαβαν ενεργό μέρος στις επιχειρήσεις και αρκετές έχασαν τη ζωή τους.

Το 1973 και το 1974 δύο γυναίκες γίνονται επαγγελματίες της «αστυνομικής πυρόσβεσης», μιας ειδικότητος που θα την ονομάζουν «Αξιωματικός Δημόσιας Ασφάλειας» η Sandra Forcier στο Winston-Salem, North Carolina και λίγο αργότερα η Judith Livers στο Arlington County, Virginia, Fire Department, και οι δύο υπηρέτησαν για χρόνια στις υπηρεσίες τους και θεωρούνται οι πρώτες καριερίστες, απεχώρησαν δε με το βαθμό του διοικητή Μονάδος.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 πολλές γυναίκες κάνουν καριέρα σαν πυροσβέστες και μάλιστα αναφέρονται και Αφρο-Αμερικανές όπως η Genois Wilson στο Fort Wayne, Indiana, το 1975 και η Toni McIntosh στο Pittsburgh, Pennsylvania το 1976.

Σήμερα πάνω από 6.500 γυναίκες κάνουν καριέρα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ σε όλες τις βαθμίδες αλλά και εκατοντάδες άλλες στον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες του πλανήτη. Στις ΗΠΑ στις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης Πυρόσβεσης – Διάσωσης υπολογίζεται ότι υπηρετούν 30.000 – 40.000 γυναίκες, επαγγελματικά ή εθελοντικά.
Η ιστορία αυτών των γυναικών όπως και αυτή των προηγούμενων είναι μεγάλη υπερήφανη και συνεχίζει να μεγαλώνει καθημερινά.

Μια μέρα από τη ζωή μιας Πυροσβέστη-Διασώστη

Πηγή: http://i-women.org/
Μετάφραση Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.