Είναι σε κατάσταση σοκ, τι εννοούμε;

 

 
Μπορούμε να βοηθήσουμε ;  ΝΑΙ μπορούμε με πολύ ψυχραιμία και λίγες απλές γνώσεις:

1. Καλούμε σε βοήθεια για να έχουμε κάποιον κοντά μας για τις τηλεφωνικές συνεννοήσεις.
2. Επικοινωνούμε άμεσα με το 166 περιγράφοντας την κατάσταση και δεν κλείνουμε το τηλέφωνο.
3. Κοιτάζουμε με επιμονή γύρω μας ώστε να είμαστε ασφαλείς και ενδεχομένως να απαλείψουμε τον κίνδυνο (πχ διαρροή)

Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά

Καταπληξία ή σοκ (shock) είναι η ιατρική, παθολογική κατάσταση που προκύπτει από την αδυναμία της καρδιάς να εξασφαλίσει επαρκή ροή αίματος και οξυγόνου για τα όργανα. Δηλαδή, καταπληξία, ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία το καρδιαγγειακό σύστημα αδυνατεί να υποστηρίξει τις μεταβολικές απαιτήσεις της κυτταρικής λειτουργίας.

Καταπληξία μπορεί να προκληθεί από διαφορετικές αιτίες, οι οποίες ενεργούν ως ερέθισμα για τον οργανισμό ο οποίος αντιδρά με την ενεργοποίηση ενός ρυθμιστικού μηχανισμού και την απελευθέρωση διαφόρων παραγόντων. Το αποτέλεσμα της επίδρασης αυτών συνθέτει συνολικά την κλινική εικόνα του συνδρόμου της καταπληξίας.

Πρόκειται για κατάσταση απειλητική για τη ζωή που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η καταπληξία μπορεί να προκληθεί από αφυδάτωση, αιμορραγία, σήψη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή επιπωμάτωση, επινεφριδική ανεπάρκεια, τραύμα, τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, υποξία, αναφυλαξία, δηλητηρίαση και άλλες σοβαρές προσβολές του σώματος.

Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε πολύ λίγες γνώσεις μεν αλλά αρκετές για να μην κάνουμε ζημιά.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η καταπληξία έχει ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των νεφρών, των πνευμόνων, του δέρματος και της γαστρεντερικής οδού. Συνήθεις συνέπειες της καταπληξίας είναι σύγχυση, αναστάτωση, αγωνία ή κώμα συγκοπή ή προσυγκοπή, αυξημένη αναπνευστική προσπάθεια, αναπνευστική δυσχέρεια, πνευμονικό οίδημα, ελαττωμένη παραγωγή ούρων και/ή οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Διαγνωστικά σημεία της καταπληξίας αποτελούν η ταχυκαρδία, η ταχύπνοια, η υπόταση και το ψυχρό, εφιδρωμένο ή κυανωτικό δέρμα.

Η τοποθέτηση εξαρτάται από τον ιδιαίτερο τύπο της καταπληξίας.

 • Παρότι οι καταστάσεις υπογλυκαιμικού σοκ ανταποκρίνονται καλύτερα σε ύπτια στάση ή σε ανασήκωση των ποδιών,
 • Οι καταστάσεις καρδιακού ή αναφυλακτικού σοκ απαιτούν την ανασήκωση της κεφαλής για τη διευκόλυνση της αναπνοής.
 • Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το ποια πρέπει να είναι η σωστή τοποθέτηση του σώματος, αυτή θα πρέπει να διατηρείται διαρκώς.
 • Τα στοματικά υγρά συνήθως συγκεντρώνονται για την πρόληψη εμετού και αναρρόφησης.
 • Στοματική φροντίδα και ενυδάτωση παρέχονται σε συχνή βάση για την αποφυγή ξηρότητας, στοματίτιδας, αφθών, και αποφράξεων των σιελογόνων αδένων.
 • Οι αισθητήριες ικανότητες του ασθενούς παρακολουθούνται στενά και αποφεύγεται όσο το δυνατό η αισθητηριακή υπερφόρτιση.
 • Παράλληλα με την παροχή μέσων ανακούφισης στον ασθενή, το επαγγελματικό νοσηλευτικό προσωπικό λειτουργεί ως σύνδεσμος με τα μέλη της οικογένειας ή άλλους σημαντικούς ανθρώπους, παρέχοντάς τους πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του ασθενούς και τη θεραπευτική αγωγή.
 • Εάν η κατάσταση καταπληξίας είναι μη αναστρέψιμη η οικογένεια πρέπει να προετοιμασθεί για τον επικείμενο θάνατο του ασθενούς.
 • Τα μέλη της οικογένειας ενθαρρύνονται να βρίσκονται μαζί, να συζητούν, να αγγίζουν τον ασθενή.
 • Παράλληλα μπορούν να παρασχεθούν κοινωνικές και ψυχολογικές συμβουλές στον ασθενή και την οικογένειά του με τρόπο που αρμόζει στις πεποιθήσεις και επιθυμίες τους.

Λόγω καλοκαιριού θα μείνω στο «αφυδάτωση»

Τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν δίψα, μειωμένη ποσότητα ούρων, ασυνήθιστα σκούρα ούρα, ανεξήγητη κόπωση, ευερεθιστότητα, έλλειψη δακρύων όταν κλαίτε, κεφαλαλγία, ξηροστομία, ζαλάδα όταν στέκεστε όρθιος.

Σε άτομα άνω των 50 ετών, η αίσθηση δίψας του σώματος μειώνεται και συνεχίζει να μειώνεται με την ηλικία. Πολλοί ηλικιωμένοι υποφέρουν συμπτώματα της αφυδάτωσης. Αφυδάτωση σε συνδυασμό με υπερθερμία σε ηλικιωμένους μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ηλικιωμένοι: http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=3624

Παιδιά: http://www.paidiatros.com/children/Dehydration

και στο «αλλεργία»

 • Όποιος από εμάς γνωρίζει ότι είναι αλλεργικός και σε τι είναι αλλεργικός θα πρέπει όπου και να βρίσκεται πάντα να έχει πάνω του φάρμακα που θα του έχει δώσει ο γιατρός για να μπορεί άμεσα να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις.
 • Όσοι δεν είναι αλλεργικοί αλλά αισθανθούν κάποιο από τα συμπτώματα που περιγράψαμε αμέσως μόλις φάνε μια τροφή ή τους τσιμπήσει μια μέλισσα για παράδειγμα, θα πρέπει να πάρουν κάποιο αντιισταμινικό (χάπι κορτιζόνης) και άμεσα στο νοσοκομείο.

http://www.chem-lab.com.cy/el/themata-ygeias/mathete-allergies-sas

Συλλογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου (γιατρός δεν είμαι και γι αυτό έψαξα στο διαδίκτυο).

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.