«Μπάνικο» το σπίτι «μπάνικο» και το γραφείο, ασφαλές όμως;

 

31/7/2013

Αν και η πυροπροστασία απαιτεί αρχικά πυροσβεστική παδεία καλό θα ήταν να διαβάσουμε το πολύ αξιόλογο άρθρο του συνεργάτη μας Χαράλαμπου Ζαφειρίου αναφορικά με την ασφάλεια στο χώρο μας χωρίς την παρέμβαση της Πυροσβεστικής. (Fire.gr)
Λίγη κουβέντα για λέξεις που σώζουν ζωές χωρίς την επέμβαση της πυροσβεστικής!!! Σύμφωνα με τους περισσότερους κανονισμούς πυροπροστασίας κτιρίων απαιτείται:

 • 1. Παρεμπόδιση εξάπλωσης της φωτιάς με τη δημιουργία ανεξάρτητων πυροδιαμερισμάτων.
 • 2. Παρεμπόδιση εξάπλωσης της φωτιάς σε γειτονικά κτίρια.
 • 3. Παρεμπόδιση εξάπλωσης της φωτιάς και του καπνού έξω από το κτίριο.
 • 4. Δυνατότητα διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στο κτίριο.
 • 5. Δυνατότητα ουσιαστικής και ασφαλούς επέμβασης για την κατάσβεση της φωτιάς.

  Βασικό Λεξικό:

  Πυραντίσταση: Η ικανότητα μίας κατασκευής ή ενός δομικού στοιχείου να αντιστέκεται για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, στα θερμικά αποτελέσματα μιας φωτιάς, χωρίς απώλεια της ευστάθειας, της ακεραιότητας ή/και της αντίστασης στη δίοδο της θερμότητας.

  Τρεις δείκτες:

  • «E» Ακεραιότητα & Ευστάθεια.

  Η ικανότητα ενός δομικού στοιχείου με διαχωριστική λειτουργία να αντέχει την έκθεσή του σε φωτιά από την μία πλευρά, χωρίς να επιτρέπει την μετάδοση της φωτιάς στην προστατευμένη πλευρά.

  • «W» Ακτινοβολία.

  Η ικανότητα ενός δομικού στοιχείου με διαχωριστική λειτουργία να αντέχει την έκθεσή του σε φωτιά από την μία πλευρά για ένα χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του οποίου η προσμετρούμενη θερμική ακτινοβολία εμπρός από το υαλοστάσιο δεν υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο επίπεδο.

  • «I» Θερμική Μόνωση.

  Η ικανότητα ενός δομικού στοιχείου με διαχωριστική λειτουργία να αντέχει την έκθεσή του σε φωτιά από την μία πλευρά, χωρίς να επιτρέπει την μετάδοση της φωτιάς στην προστατευμένη πλευρά και την ικανότητα να παρέχει έναν φραγμό στην θερμότητα αρκετό για να προστατέψει ανθρώπους.

  Πυροδιαμέρισμα: Ο έλεγχος εξάπλωσης της πυρκαγιάς μέσα στο κτίριο επιδιώκεται με τον διαχωρισμό του κτιρίου σε πυροδιαμερίσματα και τη χρήση υλικών περιορισμένης αναφλεξιμότητας και καυστότητας, στα διάφορα δομικά στοιχεία και στα εσωτερικά τελειώματα. Ο διαχωρισμός ενός κτιρίου σε πυροδιαμερίσματα έχει στόχο να περιορίσει την πυρκαγιά μέσα στο χώρο που εκδηλώθηκε και να «σταματήσει» την οριζόντια ή/και κατακόρυφη εξάπλωσή της στο υπόλοιπο κτίριο. Για κάθε χρήση του κτιρίου καθορίζεται ένα μέγιστο εμβαδό ορόφου ή ορόφων ή/και όγκου κτιρίου, πέρα από το οποίο ο όροφος ή το κτίριο υποδιαιρείται σε πυροδιαμερίσματα. Τα δομικά στοιχεία του περιβλήματος ενός πυροδιαμερίσματος, δηλαδή οι τοίχοι, τα πατώματα και τα κουφώματα έχουν δείκτη πυραντίστασης που καθορίζεται επίσης στις Ειδικές Διατάξεις για κάθε χρήση κτιρίου.

  Πυροθερµικό φορτίο: Το ποσό της θερµότητος που εκλύεται από την καύση όλων των υλικών μέσα σ’ ένα χώρο κτιρίου.

  Πυροφραγμός: Κάθε κατασκευή που με άκαυστα ή περιορισμένης καυστότητας υλικά, διακόπτουν οικοδομικό διάκενο ή γεµίζουν αρµούς και χάσµατα οικοδοµικών στοιχείων, ώστε να εµποδίζεται η διέλευση καπνού και φλογών μέσα απ’ αυτά.

  Παθητική Πυροπροστασία:

  · Δομική Πυροπροστασία

  1. Καθορισμός θέσης και ορίων πυροδιαμερισμάτων, όπου περιλαμβάνονται και οι επικίνδυνοι χώροι και τα πυροπροστατευμένα φρεάτια.

  2. Προσδιορισμός δεικτών πυραντίστασης των δομικών στοιχείων του κελύφους των πυροδιαμερισμάτων και έλεγχος τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού. Έλεγχος των δεικτών πυραντίστασης των φερόντων δομικών στοιχείων.

  3. Έλεγχος των απαιτήσεων του κανονισμού για τις κατηγορίες εσωτερικών τελειωμάτων.

  4. Έλεγχος των απαιτήσεων του κανονισμού για τη μετάδοση της πυρκαγιάς εκτός κτιρίου.

  5. Πίνακας δεικτών πυραντίστασης και κατηγοριών εσωτερικών τελειωμάτων των δομικών στοιχείων με αναφορά στο παράρτημα του κανονισμού ή προσκόμιση των ανάλογων πιστοποιητικών ελέγχου από αναγνωρισμένο εργαστήριο προτύπων δοκιμασιών.

  · Οδεύσεις διαφυγής.

  1. Απαιτούμενο αριθμό οδεύσεων διαφυγής για κάθε όροφο.

  2. Καθορισμό του απαιτούμενου πλάτους των οδεύσεων διαφυγής.

  3. Έλεγχο των μεγίστων αποστάσεων απροστάτευτης όδευσης διαφυγής.

  4. Καθορισμός πλάτους τελικής – τελικών εξόδων.

  5. Καθορισμός ορίων πυροπροστατευμένων οδεύσεων διαφυγής.

  6. Απαιτήσεων φωτισμού – σήμανσης οδεύσεων διαφυγής.

  Τέλος

  Ενεργητική πυροπροστασία

  Η ενεργητική πυροπροστασία ενός κτιρίου αποβλέπει στην αντιμετώπιση και καταστολή της πυρκαγιάς σε περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί.

  Στα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας περιλαμβάνονται:

  · φορητά μέσα πυρόσβεσης

  · σύστημα πυρανίχνευσης

  · χειροκίνητου σύστημα συναγερμού

  · μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο

  · σύστημα καταιονιστήρων

  Σχόλιο: παντού γράφουν τη λέξη «τοποθέτηση» μόνο εγώ επιμένω στο εκπαίδευση όλου του προσωπικού – κατοίκων (… αλλά μάλλον όμως εκεί που δεν υπάρχει νερό).

  Πηγή: Ο Ελληνικός Κανονισμός Πυροπροστασίας – Π.Δ. 71/1988 Φ.Ε.Κ.:32/Α`/17.2.1988

 • www.fireservice.gr
 • http://www.elinyae.gr
 • http://el.wikipedia.org

  Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.