Ερωτήσεις σχετικά με την τραγωδία της Αριζόνα

 

11/7/2013

Hotshot: Μία ομάδα από 20 πυροσβέστες ειδικά εκπαιδευμένων στην τακτική καταστολής δασικών πυρκαγιών. Οι ομάδες Hotshot θεωρούνται ομάδες ελίτ μεταξύ των δασοπυροσβεστών, λόγω της εκτεταμένης εκπαίδευσή τους, τα υψηλά φυσικά προσόντα και την ικανότητα να αναλάβουν δύσκολες, επικίνδυνες, και αγχωτικές εργασίες. Συχνά ανταποκρίνονται σε μεγάλες, υψηλής προτεραιότητας πυρκαγιές και είναι εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να εργαστούν σε απομακρυσμένες περιοχές για παρατεταμένες χρονικές περιόδους με μικρή υλικοτεχνική υποστήριξη.

O εμπειρογνωμόνων δασικών πυρκαγιών και πρώην Hotshot Bill Gabbert κοιτά με άλλο μάτι την τραγωδία στην Αριζόνα
19 γενναίοι πυροσβέστες Hotshot (πεζοπόρο;) από το Prescott της Αριζόνας, έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας μια άγρια ​​δασική πυρκαγιά. Όπως πολλοί γνωρίζουν, ότι το περιστατικό συνιστά τη μεγαλύτερη απώλεια πυροσβεστών από τη 11η Σεπτεμβρίου 2001.
O Gabbert εργάστηκε ως δασοπυροσβέστης στη Νότια Καλιφόρνια και την Ιντιάνα για 20 χρόνια και τελικά στο Black Hills της Νότιας Ντακότα, όπου ήταν ο υπεύθυνος διαχείρισης πυρκαγιών για επτά εθνικά πάρκα. Σήμερα είναι ο δημιουργός και ιδιοκτήτης της «WildfireToday.com», «FireAviation.com» και της «Sagacity Wildfire Services». Υπηρετεί επίσης ως ειδικός σύμβουλος σε περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών.

Υπάρχουν πρώτα μαθήματα από αυτή την τραγωδία;
Είναι πολύ νωρίς και δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη ακόμα. Είναι δύσκολο να πούμε τι τυχόν διδάγματα μπορεί να βγουν.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ένας σημαντικός παράγοντας. Κοίταξα μερικά αρχεία καιρικών συνθηκών που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του συμβάντος από μετεωρολογικό σταθμό σε απόσταση τεσσάρων μιλίων. Υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου. Άλλαξε κατά 180 μοίρες.

Ανάλογα με το πού βρισκόντουσαν οι πυροσβέστες, θα μπορούσε η φωτιά να τους πιάσει χωρίς να το αντιληφθούν. Θα μπορούσε να είναι σε μία άκρη της με τον άνεμο στην πλάτη τους και ξαφνικά να τη δουν μπροστά τους. Αυτό είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν ξέρουμε πού ακριβώς ήταν οι πυροσβέστες. Αλλά, ότι ο άνεμος είχε ριπές στα 43 μίλια/ώρα είναι κάτι που πρέπει επίσης να το λάβουμε υπόψη.

Πόσο κακό κάνουν τα 43 μίλια/ώρα αέρα κατά την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών;
Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να παλέψεις δασικές πυρκαγιές, όταν ο άνεμος φυσά τόσο δυνατά. Το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνεις είναι να υποχωρήσεις και να πάρεις μια ασφαλή θέση ή ενδεχομένως να εργάζεσαι στην άκρη της φωτιάς. Όμως, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τις αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου που προκαλούνται από καταιγίδες πυρκαγιάς.

Πόσο καιρό θα κάνουν οι ερευνητές να βγάλουν συμπέρασμα;
Συνήθως, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διεξάγει μια έρευνα, μπορεί να χρειαστούν 6 έως 18 μήνες για επίσημη έκδοση της έκθεσης. Αυτή η ομάδα ήταν του Prescott, σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις άλλες ομάδες Hotshot που υπάρχουν έτσι η έρευνα μπορεί να γίνει από το Prescott. Είμαι βέβαιος όμως ότι θα έχουν βοήθεια και από κρατικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Είναι άγνωστο ακόμα τι διαδικασίες θα χρησιμοποιήσει το Prescott για την έρευνα.

Μπορείτε να βάλετε το μέγεθος αυτής της τραγωδίας σε ένα καλούπι;
Είναι απλά συγκλονιστικό. Μου έκοψε την αναπνοή. Όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι ήταν 19 άτομα, σκέφτηκα, «καλά, πρέπει να είναι λάθος». Έμεινα σαν στήλη άλατος.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη απώλεια ζωών σε μια πυρκαγιά μετά από 80 χρόνια. Το 1933 περίπου 29 πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά στο Griffith Park του Λος Άντζελες. Η μεγαλύτερη απώλεια ήταν το 1910 κατά την μεγάλη πυρκαγιά Blowup όταν 78 πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους.

Πώς μπορεί ο κίνδυνος τραυματισμού και θανάτου να μειωθεί;
Οι πυροσβέστες πρέπει να διατηρήσουν επίγνωση της κατάστασης τους, πάντα να έχουν οδό διαφυγής και μία ζώνη ασφαλείας, να έχουν παρατηρητές. Δεν ξέρω αν όλα αυτά τα πράγματα έγιναν στη φωτιά στην Αριζόνα. Αλλά όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής και της τακτικής του καθενός, όταν εργάζεται σε μία δασική πυρκαγιά.

Ποιο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των πληρωμάτων Hotshot;
Η απαιτούμενη εκπαίδευση είναι στάνταρ. Θα πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων ανά ομάδα που έχει τα κατάλληλα προσόντα για την κάθε θέση. Υπάρχουν απαιτήσεις για τον αριθμό των ετών εμπειρίας Hotshot για τα μέλη της ομάδας.

Μία ομάδα Hotshot έχει πολύ περισσότερη κατάρτιση και εμπειρία ό,τι θα βρείτε σε ένα τυπική ομάδα 20 πυροσβεστών, οι οποίοι συνήθως δεν συνεργάζονται. Οι ομάδες Hotshot συνήθως εργάζονται μαζί έξι μήνες του έτους. Ξέρουν πώς να εργάζονται ως ομάδα και τι να περιμένουν ο ένας από τον άλλο.

Αυτοί είναι οι Ειδικές Δυνάμεις των δασοπυροσβεστών. Οι ομάδες Hotshot για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν πριν περίπου 60 χρόνια και είναι μια δοκιμασμένη ιδέα που λειτουργεί πολύ καλά.

Λίγα για την αεροπυρόσβεση
Όταν δεν έχετε ακραία καιρικά φαινόμενα, τα αεροσκάφη που υποστηρίζουν πυροσβέστες στο έδαφος μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική. Τα αεροσκάφη δεν μπορούν να σβήσουν τη φωτιά, αλλά μπορούν να την επιβραδύνουν και να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να εργάζονται στην άκρη. Αν έχετε και τους δύο να εργάζονται από κοινού στο έδαφος και τον αέρα, μπορούμε να έχουμε πολύ καλή αποτελεσματικότητα.

Από τη συνέντευξη πείρα κάποια κομμάτια το πλήρες κείμενο είναι στο http://www.firerescue1.com/urban-interface/articles/1467059-Expert-insight-8-questions-about-the-Arizona-tragedy πιστεύω ότι αποτελεί ένα μάθημα για τα μέλη όποιου πεζοπόρου ανατον κόσμο

Μετάφραση προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Επιπλέον σύνδεσμοι για περισσότερες πληροφορίες

http://www.californiahistorian.com/articles/griffith-park-fire.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Interagency_hotshot_crew

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.