13 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Καταστροφών

 

13/10/2015

Ασπασία Καραμάνου, Πολιτική Προστασία PhD

Κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου ο κόσμος σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών (International Day for Disaster Reduction), θεωρώντας ότι αντιμετώπιση της ευπάθειας και η συγκρότηση ασφαλέστερων και ανθεκτικών κοινοτήτων αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με ψήφισμά της ( Α/ RES/44/236, στις 22 Δεκεμβρίου 1989), διακηρύσσοντας την Διεθνή Δεκαετία για τη μείωση των φυσικών Καταστροφών στις 1-Ιανουαρίου 1989, όρισε κάθε δεύτερη Τετάρτη του Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα για τη Μείωση των Φυσικών Καταστροφών, υιοθετώντας ένα διεθνές πλαίσιο δράσεων για την προώθηση της παγκόσμιας κουλτούρας για τη μείωση των καταστροφών. Είκοσι  χρόνια αργότερα με νέο ψήφισμα (Α/ RES/64/200, στις 21 Δεκεμβρίου 2009), αποφάσισε να ορίσει τη 13η Οκτωβρίου ως ημέρα για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας για τη Μείωση των Καταστροφών.

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας για τη Μείωση των Καταστροφών είναι αφιερωμένος στη δύναμη της παραδοσιακής, αυτόχθονης και τοπικής γνώσης, οι οποίες συμπληρώνουν τη σύγχρονη επιστήμη της και την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των ατόμων και των κοινωνιών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο φετινό του μήνυμά ο Γενικός Γραμματέας του UNISDR, “Παραδοσιακά η γηγενής γνώση, είναι η απαραίτητη βάση πληροφοριών για πολλές κοινωνίες που επιδιώκουν να ζουν σε αρμονία με τη φύση και να προσαρμοστούν στα ακραία καιρικά φαινόμενα, την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και της θερμοκρασίας της γης….. Η παραδοσιακή γνώση μπορεί να συμπληρώσει την επιστημονική στο τομέα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών.»

Ο ετήσιος εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας για τη Μείωση των Καταστροφών προσφέρει μία ακόμη ευκαιρία για την ενθάρρυνση της παγκόσμιας κοινότητας,  των κυβερνήσεων όσο και των πολιτών, να εστιάσουν την προσοχή τους στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών και τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες,  λαμβάνοντας πιο ενεργό ρόλο, για αποφασιστική συμβολή στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας .

Για το Fire.gr, Ασπασία Καραμάνου 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.