Αιτίες Απώλειας Συνείδησης

 

 
Αν συναντούσατε ένα άνθρωπο λιπόθυμο στο πεζοδρόμιο θα μπορούσατε να τον βοηθήσετε αναγνωρίζοντας κάποιο αίτιο απώλειας συνείδησης;
Τα αίτια των επεισοδίων απώλειας συνείδησης είναι πολλά και διαφορετικής βαρύτητας.
Άλλα αντιμετωπίζονται εύκολα και άλλα απαιτούν ιατρική παρακολούθηση. Τα αγγειοκινητικά αίτια διακρίνονται στην παρασυμπαθητικοτονία και στην ορθοστατική υπόταση. Η πρώτη κατηγορία αφορά τα λεγόμενα ψυχικά αίτια. Η ξαφνική περιφερική αγγειοδιαστολή από υπερίσχυση του τόνου του παρασυμπαθητικού προκαλεί την λιποθυμία από ψυχολογικά αίτια.

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη του αίματος, όταν αυτό πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών. Στην περίπτωση που η δύναμη αυτή δεν έχει μεγάλη ισχύ και «αποδυναμώνεται» απότομα, όταν κάποιος προσπαθεί να σηκωθεί όρθιος, τότε πρόκειται για ορθοστατική υπόταση.

H ορθοστατική υπόταση, μπορεί να προκαλείται από:

• Αφυδάτωση.

• Ακινησία, αν για παράδειγμα έχετε μείνει για αρκετή ώρα ακίνητος σε ένα κρεβάτι.

• Εγκυμοσύνη.

• Ραδιολογικά περιστατικά, όπως έμφραγμα, ανακοπή κ.λπ.

• Αναιμία.

• Ασθένεια Πάρκινσον.

• Ασθένειες του ενδοκρινολογικού, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και των προβλημάτων θυρεοειδούς.

• Προβλήματα, που έχουν προκληθεί από φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες χορηγούνται για την αρτηριακή πίεση.

• Άλλες αγωγές, που χορηγούνται για την καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης, της στυτικής δυσλειτουργίας.

• Ουσίες, που λαμβάνονται ταυτόχρονα με τη χορήγηση θεραπείας για την αρτηριακή πίεση (ναρκωτικά, αλκοόλ, βαρβιτουρικά κλπ).

Η αρτηριοσκλήρυνση από την άλλη οδηγεί τα ηλικιωμένα άτομα σε λιποθυμικό επεισόδιο καθώς ο οργανισμός αργεί να αυξομειώσει την πίεση του αίματος σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Τα μεταβολικά αίτια χαρακτηρίζουν την υπογλυκαιμία και την υπεργλυκαιμία που προκαλείται από κακή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.

· Η υπογλυκαιμία οφείλεται σε χορήγηση αυξημένων δόσεων ινσουλίνης ή παράλειψη γεύματος τα επεισόδια χαρακτηρίζονται από λιποθυμική τάση, εφίδρωση, ταχυπαλμία και σπανιότερα προκαλούν απώλεια συνείδησης

· Η υπεργλυκαιμία οφείλεται σε μη συμμόρφωση του ασθενούς με τη φαρμακευτική αγωγή γεγονός που απορρυθμίζει τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης, τα υπεργλυκαιμικά επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν από απλή βυθιότητα έως κωματώδη κατάσταση. Στη περίπτωση αυτή απαιτείται νοσηλεία.

Στα επεισόδια απώλειας συνείδησης συγκαταλέγονται τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Διακρίνονται στα ισχαιμικά και στα αιμορραγικά.

Στα πρώτα αποφράσσεται μια αρτηρία από θρόμβο ή έμβολο ενώ στα δεύτερα υπάρχει ρήξη αρτηρίας. Τα πρώτα είναι πιο συχνά από τα δεύτερα.

Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, οι υπερλιπιδαιμίες, το κάπνισμα και το οικογενειακό επιβαρυμένο ιστορικό. Συγκεκριμένα για τα εμβολικά επεισόδια υπάρχει θρόμβος ο οποίος έχει ξεκινήσει συνήθως από τις καρδιακές κοιλότητες όπου συνήθως αναπτύσσεται σε περιπτώσεις πλήρους αρρυθμίας. Τα συμπτώματα είναι αναλόγως της βλάβης και μπορεί να είναι συνήθως ήπια πχ πόνος στις αρθρώσεις, μούδιασμα στο πρόσωπο ή στα άκρα, διαταραχές στην ομιλία, αστάθεια στη βάδιση αλλά πολύ συχνά εκδηλώνονται με τη τυπική εικόνα της απώλειας συνείδησης και της χαλαρής παράλυσης του ενός ημιμορίου του σώματος (πχ αριστερό χέρι και πόδι).

Στην περίπτωση της επιληψίας διακρίνουμε την ελάσσονα και την μείζονα μορφή. Και στις δύο μορφές υπάρχει μεγάλη και ξαφνική εκτόνωση της ηλεκτρικής ενέργειας σε κάποια περιοχή του εγκεφάλου η οποία μπορεί να προκαλέσει είτε διαταραχή του επιπέδου συνείδησης είτε εμφάνιση σπασμών είτε και τα δύο μαζί. Οι αιτίες της επιληψίας είναι άγνωστες μόνο κατά το ήμισυ. Χαρακτηριστικά αίτια είναι για τα παιδιά η ανοξία, οι λοιμώξεις και διάφορες μεταβολικές διαταραχές και στους ενήλικους τα τραύματα, ο αλκοολισμός, οι όγκοι και τα ΑΕΕ.

Η ελάσσων επιληπτική συνδρομή συμβαίνει συνήθως στα παιδιά και χαρακτηρίζεται από σύντομα επεισόδια αφαίρεσης χωρίς σπασμούς ή λιποθυμία. Το παιδί ξαφνικά προσηλώνει το βλέμμα του σε κάποιο σημείο του χώρου και αφαιρείται για να ανακτήσει επαφή με το περιβάλλον του λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

Στη μείζονα επιληπτική συνδρομή υπάρχει απώλεια συνείδησης, ακούσιοι περιοδικοί ή συνεχείς συσπάσεις των γραμμωτών μυών. Το επεισόδιο διαρκεί 2 έως 5 λεπτά. Κατά τα διάρκεια των σπασμών αυτών το άτομο μπορεί να εμφανίσει απώλεια ούρων ή κοπράνων, αφρούς από το στόμα, να τραυματίσει τη γλώσσα του από το σπασμό των μυών του προσώπου. Μετά το επεισόδιο όταν ο ασθενής συνέλθει δεν έχει ανάμνηση της κρίσης.

Εάν ο άρρωστος εμφανίσει δύο ή περισσότερα επεισόδια σπασμών χωρίς στο μεσοδιάστημα να ανακτήσει επαφή με το περιβάλλον τότε πάσχει από μια σοβαρή επιπλοκή της επιληψίας που λέγεται status epilepticus η οποία απαιτεί επείγουσα θεραπευτική αντιμετώπιση.

Σαν φαρμακευτικές δηλητηριάσεις χαρακτηρίζουμε τις ουσίες φαρμακευτικές (πχ υπνωτικά) και μη που ασκούν βλαπτική επίδραση στον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης. Από τις φαρμακευτικές ουσίες αναφέρουμε τη λήψη μεγάλων δόσεων ψυχοφαρμάκων και τη δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα και με οινόπνευμα. Η υπερδοσολογία των παραπάνω ουσιών επί του εγκεφάλου αποσυντονίζει τη φυσιολογική δραστηριότητα των διαφόρων τμημάτων του ενώ η γενικευμένη υποξαιμία προκαλείται συνήθως από το μονοξείδιο του άνθρακα.

Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αποτελούν μια συνεχώς αυξανόμενη αιτία νοσηλείας στα νοσοκομεία. Ο μηχανισμός των εγκεφαλικών κακώσεων συνίσταται στο τραυματισμό του εγκεφάλου στην εσωτερική επιφάνεια του κρανίου προκαλώντας οίδημα το οποίο ασκεί πίεση στα διάφορα τμήματα του εγκεφάλου που αυξάνει με τη σειρά του την ενδοκράνια πίεση μεταβάλλοντας τη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία, μειώνοντας την αιμάτωση και οδηγώντας πολλές φορές και σε συμπίεση του εγκεφαλικού στελέχους προκαλώντας διαταραχές στο ρυθμό της αναπνοής και της καρδιακής λειτουργίας.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εγκεφαλικών βλαβών:

· Τη διάσειση όπου υπάρχει προσωρινή διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας χωρίς μόνιμες βλάβες (ήπια, μέτρια και βαριά με απώλεια συνείδησης)

· την εγκεφαλική θλάση

· το εγκεφαλικό αιμάτωμα (από ρήξη αγγείου)

Τα καρδιογενή αίτια προκαλούν απώλεια συνείδησης όταν η ποσότητα αίματος που εξωθείται από την καρδιά προς τον εγκέφαλο είναι ανεπαρκής. Τα κύρια καρδιογενή αίτια είναι:

· οι αρρυθμίες που προκαλούν βραδυκαρδία ή ταχυκαρδία,

· η στένωση της αορτικής βαλβίδας

· το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η απώλεια συνείδησης συμβαίνει ανά πάσα στιγμή όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος ή καθιστός και ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του απότομα. Το επεισόδιο διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και ο ασθενής επανακτά επαφή με το περιβάλλον. Άλλοτε μπορεί να συμβούν διαδοχικά επεισόδια μέσα σε διάστημα ωρών. Σε κάθε περίπτωση ο άρρωστος θα πρέπει να εξετασθεί από καρδιολόγο.

Στα παιδιά η παρουσία υψηλού πυρετού ή καταβολή δυνάμεων πρέπει να προβληματίσει καθώς μπορεί να πρόκειται για διαταραχή ή λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος πχ μηνιγγίτιδα και απαιτεί επείγουσα διακομιδή στο νοσοκομείο. Ο ερεθισμός των μηνίγγων εκδηλώνεται με αυχενική δυσκαμψία (όταν κάμπτεται το κεφάλι του αρρώστου το σαγόνι δεν αγγίζει το στέρνο)

Πηγές :

Για το Fire.gr, Χαράλαμπος Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.