Καταφύγιο φωτιάς , η νέα γενιά Fire Shelter

 

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Το καταφύγιο φωτιάς είναι ένας υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους δασοπυροσβέστες στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες του νότου που έχουν αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών με εξαίρεση όπως πάντα την Ελλάδα. Πολλοί δασοπυροσβέστες ανά τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει το καταφύγιο φωτιάς ως έσχατη λύση και έχουν σωθεί από βέβαιο θάνατο. Το καταφύγιο φωτιάς ως βασικός εξοπλισμός ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τους δασοπυροσβέστες από το 1977. Από τότε πάνω από 300 δασοπυροσβέστες έχουν σωθεί κάνοντας χρήση και έχουν αποφευχθεί εγκαύματα βαρέως τύπου και θανάσιμοι τραυματισμοί. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσιάστηκε η νέα γενιά εξοπλισμού καταφυγίων φωτιάς η οποία προσφέρει προστασία ταυτόχρονα από την ακτινοβολία και την επαγωγική θερμότητα.

Καταφύγιο φωτιάς η έσχατη λύση σωτηρίας

Το καταφύγιο φωτιάς πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση εφόσον όλες οι έξοδοι διαφυγής είναι κλειστές όσο και οι ασφαλείς ζώνες έχουν καταστεί πλέον επικίνδυνες. Δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι έχοντας στο βασικό σας εξοπλισμό ένα καταφύγιο φωτιάς θα αντικαταστήσει την ασφαλή μέθοδο προσέγγισης και καταπολέμησης της φωτιάς. Αν κάποιος σας ζητήσει να ακολουθήσετε ένα παράτολμο σχέδιο ανακοπής της πυρκαγιάς επειδή φέρεται στον εξοπλισμό σας καταφύγιο φωτιάς θα πρέπει να απαιτήσετε αλλαγή σχεδίου ή να εξηγήσετε ότι ο εξοπλισμός αυτός δεν καταστεί τον δασοπυροσβέστη Σούπερμαν ή αλώβητο από τις φλόγες και αυτό πρέπει όχι μόνο να γίνει κατανοητό από τους ανωτέρους σας αλλά και σεβαστό ταυτόχρονα. Αν και η τελευταία γενιά καταφυγίων φωτιάς σας προστατεύει αρκετά σε περίπτωση εγκλωβισμού δεν σας εγγυάται και την επιβίωση σας.


Πώς μας προστατεύει το καταφύγιο φωτιάς
Η προστασία μας από το καταφύγιο φωτιάς επιτυγχάνεται ανακλώντας την θερμική ακτινοβολία και εγκλωβίζοντας ατμοσφαιρικό αέρα που μπορούμε να αναπνεύσουμε. Το καινούργιο καταφύγιο φωτιάς έχει δύο στρώματα . Το εξωτερικό στρώμα είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο δεσμευόμενο με στρώμα υφάσματος από σιλικονούχο υλικό. Το στρώμα αλουμινίου αντανακλά της θερμική ακτινοβολία και το σιλικονούχο υλικό επιβραδύνει την επαγωγική θερμότητα στο εσωτερικό του καταφυγίου φωτιάς. Ένα εσωτερικό υπόστρωμα από φύλο αλουμινίου λαμιναρισμένο σε fiberglass αποτρέπει την ζέστη να επαναθερμάνει το άτομο που βρίσκεται εντός του καταφυγίου. Όταν αυτά τα φύλα βρίσκονται ραμμένα μαζί ο αέρας που βρίσκεται ανάμεσα τους εγκλωβίζεται και παρέχει επιπλέον μόνωση.

Επιλέγοντας την σωστή θέση τοποθέτησης

Θα πρέπει να αποφεύγεται την τοποθέτηση του καταφυγίου φωτιάς στις πλαγιές λόφων ή βουνών ή κοντά σε μεγάλες θαμνώδης εκτάσεις και γενικότερα σε τοπογραφία όπου εμπεριέχει κίνδυνο από φαινόμενα καμινάδων ή όπου δίδεται η ευκαιρία στην πυρκαγιά να «τρέξει στην ανηφόρα». Να αποφεύγετε τα ρεύματα αέρα ακόμα και αν βρίσκεστε σε ανοιχτό δρόμο και να μην τοποθετείτε το καταφύγιο φωτιάς κοντά σε κτίρια ή οχήματα και φυσικά σε καμιά περίπτωση κάτω από δέντρα. Καλό είναι να αναζητήσετε θέση σε επίπεδο έδαφος και αν είναι δυνατόν στο κέντρο μιας καθαρής περιοχής χωρίς αγριόχορτα και θάμνους. Αντιπυρικοί δρόμοι , υδροφράγματα και οτιδήποτε δεν μπορεί να γίνει καύσιμη ύλη είναι ένα συν στην τοποθέτηση του καταφυγίου φωτιάς.

Το καταφύγιο φωτιάς ως εξοπλισμός στο σακίδιο μας

Είναι πολύ σημαντικό το καταφύγιο φωτιάς να φέρεται σωστά στον εξοπλισμό σας. Η θήκη μεταφοράς του θα πρέπει να βρίσκεται κάθετα εφόσον το φέρεται στην ζώνη σας . Σε περίπτωση που έχετε θήκη μεταφοράς εξοπλισμού στήθους καλό θα ήταν να το έχετε σε άμεση πρόσβαση έστω και οριζόντια για χρήση. Ποτέ δεν πρέπει να αποθηκεύεται το καταφύγιο φωτιάς στον σάκο μεταφοράς σας και ιδιαίτερα στο κάτω μέρος ή σε θέση με δύσκολη πρόσβαση. Η χρήση του είναι καθαρά δική σας απόφαση σε περίπτωση που βρεθείτε αποκομμένος/αποκομμένη από την ομάδα σας αλλά και φυσικά κατόπιν εντολής του αρχηγού του πεζοπόρου τμήματος όπου ανήκετε εφόσον κρίνει ο επικεφαλής σας ότι η ομάδα κινδυνεύει.

Αναπτύσσοντας το καταφύγιο φωτιάς

Αφού αφαιρέσετε το καταφύγιο φωτιάς από την θήκη του πετάξτε μακριά το σακίδιο εξοπλισμού σας και οτιδήποτε εύφλεκτο μπορεί νε έχετε πάνω σας. Κρατήστε μαζί σας τον ασύρματο και ένα μπουκάλι νερό αν έχετε. Προσπαθήστε να έχετε καθαρίσει την περιοχή που θα αναπτύξετε το καταφύγιο φωτιάς από καιόμενα υλικά (ξερόκλαδα, μικρούς θάμνους, χόρτα) αν έχετε χρόνο σε μια απόσταση περίπου 5 μέτρων. Όσο πιο βαθιά έχετε σκάψει στο έδαφος τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης σας. Χρησιμοποιήστε την ενδεικτική λαβή για την ανάπτυξη του τραβώντας τον κόκκινο δακτύλιο και τραβώντας το ειδικό χερούλι για αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες, κατόπιν ξαπλώστε μπρούμυτα με τα πόδια σας να βλέπουν τις επερχόμενες φλόγες.

Το θερμότερο κομμάτι του καταφυγίου φωτιάς πρέπει να είναι στην πλευρά κοντύτερα στην αναπτυσσόμενη πυρκαγιά έτσι ώστε το κεφάλι σας και η αναπνοή σας να είναι όσο το δυνατόν μακρύτερα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Εφόσον έχετε αναπτύξει το καταφύγιο φωτιάς μείνετε εκεί , αν νομίζετε ότι η διαβίωση εντός του είναι ανυπόφορη να είστε σίγουροι ότι έξω από αυτό είναι μεγάλες οι πιθανότητες να μην καταφέρετε να επιβιώσετε. Εννοείτε ότι θα φοράτε την αντιπυρική σας στολή (Nomex Comfort) σακάκι και παντελόνι τύπου Ήφαιστος 5. Τα μανίκια κατεβασμένα στο σακάκι και το φερμουάρ ανεβασμένο μέχρι πάνω το λαιμό, κουκούλα αντιπυρική τύπου Nomex ή άλλου πυρίμαχου υλικού, γάντια πυρόσβεσης, κράνος και μπότες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παρόν άρθρο δεν συνιστά οδηγίες εγκατάστασης καταφυγίου φωτιάς ο χρήστης του θα πρέπει να διαβάσει αναλυτικά το εγχειρίδιο χρήσης του εφόσον το αγοράσει και να εκπαιδευτεί αρκετές ώρες στην ανάπτυξη του μαζί με την ομάδα του και το ειδικό εκπαιδευτικό καταφύγιο φωτιάς πολλαπλών χρήσεων.

Του Ιωάννη Ρέτσιου
Πηγές – Βιβλιογραφία: www.nwcg.gov

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.