Ειδικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης των Η.Π.Α.

 

18/8/2013

Έχοντας υπόψη το Ελληνικό πείραμα «Αερομεταφερόμενων Δασοπυροσβεστών» και το γαλλικό μοντέλο «Μονάδα Εκπαίδευσης και Παρέμβασης για την ασφάλεια των πολιτών Νο 7» πάμε να δούμε και το Αμερικάνικο μοντέλο «Interagency hotshot crew».
Στις ΗΠΑ μία ομάδα αυτού του τύπου αποτελείται συνήθως από 20 – 22 πυροσβέστες ειδικά εκπαιδευμένους στη καταστολή δασικών πυρκαγιών. Οι ομάδες αυτές θεωρούνται ομάδες ελίτ μεταξύ των δασοπυροσβεστών λόγω της μεγάλης εκπαίδευσής τους, της φυσική κατάστασή τους αλλά και της ικανότητα τους να αναλαμβάνουν δύσκολες, επικίνδυνες και αγχωτικές εργασίες σε απομακρυσμένες περιοχές για μεγάλο χρονικό διάστημα με μικρή υλικοτεχνική υποστήριξη. Οι ομάδες αυτές ενώ έχουν δημιουργηθεί από διάφορους περί τα δασικά οργανισμούς εν τούτοις λειτουργούν κάτω από ενιαίο φορέα.

Η ιστορία τους ουσιαστικά αρχίζει από την Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Όσο δε δεν απασχολούνται με την καταστολή δασικών πυρκαγιών έχουν σαν αποστολή την περιποίηση του δάσους δηλαδή αραιώσεις της βλάστησης και δημιουργίας – συντήρησης διαβάσεων και χώρων καταφυγής. Τέλος ανταποκρίνονται και σε άλλα συμβάντα όπως έρευνα – διάσωση και αντιμετώπιση άλλων φυσικών καταστροφών ακόμα και σε αστικό περιβάλλον.

Μια και αναφερθήκαμε στη ιστορία τους θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι πρώτες άτσαλες και χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση ομάδες εμφανίζονται κάπου στη δεκαετία του 1920 – 1930 όπου νέοι στην ηλικία άνθρωποι είχαν σαν αποστολή τα έργα διατήρησης των φυσικών πόρων και σιγά – σιγά αναλαμβάνουν και αποστολές δασοπυρόσβεσης. Από εκεί και πέρα η ιστορία τους είναι λίγο μπερδεμένη μέχρι το διαπεριφερειακό κέντρο δασοπυρόσβεσης δημιουργήσει το 1961 τη πρώτη ομάδα 30 ατόμων για όλη τη δυτική ακτή που εγκαθίσταται κοντά σε αεροδρόμιο για να είναι άμεση η μεταφορά της όπου υπάρχει ανάγκη. Το 1974 ήδη υπάρχουν 19 παρόμοιες ομάδες για να αυξηθούν σε 107 το 2009. Από πλευράς χρηματοδότησης συνεισφέρουν ομοσπονδιακές, πολιτειακές, φυλετικές και τοπικές αρχές και υπηρεσίες.

Οι αποστολές που αναλαμβάνουν περιλαμβάνουν όλες τις φάσεις μιας δασικής πυρκαγιάς με προτίμηση τις φάσεις «αρχική», «κηλίδωσης», «δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών», «προστασίας κατοικημένων περιοχών». Αποστολές που έχουν κοστίσει θύματα όπως στις 5/7/94 όπου 9 άτομα μονάδας χάνουν τη ζωή τους σε θύελλα πυρκαγιάς στο Glenwood Springs του Κολοράντο η οποία σκοτώνει ακόμα 5 άτομα (3 Smokejumpers και 2 helitack) και βεβαίως το ατύχημα της 30/6/2013 όπου χάθηκαν 19 από τα 20 μέλη ομάδας που μάλλον δεν κατόρθωσαν να αναπτύξουν τα καταφύγια φωτιάς.
Όπως είπαμε όταν δεν ασχολούνται με τις φωτιές αναλαμβάνουν και έργο συντήρησης του δάσους και απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης καταλαβαίνουμε συνεπώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης μακράν απέχουν του συνηθισμένου και είναι μάλλον πρωτόγονες θα τις χαρακτηρίζαμε. Εβδομάδες απουσίας από την οικογενειακή εστία με καθημερινή εργασία 16 ωρών, με έλλειψη ύπνου μέσα στη σκόνη, τους καπνούς και τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις, το κρύο αλλά και τη ζέστη και άλλους περιβαλλοντολογικούς κινδύνους. Με σπίτι τους τα οχήματα μεταφοράς τους τα επονομαζόμενα «κουτιά» στα οποία μεταφέρουν και τα εργαλεία τους και κάθε άλλη απαραίτητη προμήθεια για πολυήμερη παραμονή.
Αλλά και τα ρεπό τους δεν είναι πιο ξεκούραστα διότι τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα γυμνάζονται για να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση, αρκεί να αναφέρουμε ότι είναι απαραίτητο, σαν ελάχιστο όριο, για συμπεριληφθούν σε μια ομάδα να:

1. 5,5 χιλιόμετρα μεταφέροντας ένα βάρος 20,5 κιλών σε λιγότερο από 45 λεπτά της ώρας

2. 2,8 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 10 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα

3. 45 βαθιά καθίσματα σε 60 δευτερόλεπτα

Τέλος δυο κουβέντες για τα «helitack», είναι ελικόπτερα που μεταφέρουν «πόρους» στη φωτιά, τόσο πληρώματα όσο και νερό και δρουν κατά προτεραιότητα στην αρχική φάση της φωτιάς ώστε να μην ξεφύγει και κυρίως σε περιοχές που θα είναι δύσκολή ή και αδύνατη η πρόσβαση από πεζοπόρα τμήματα.

Πηγή: http://en.wikipedia.org
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.