Πρώτες Βοήθειες για τους τετράποδους συντρόφους μας

Βαθμολογία

 
Του Χαράλαμπου Ζαφειρίου

Τι πρέπει να κάνετε αν το αγαπημένο σας τετράποδο δεν αναπνέει πια.
Η γνώση των κινήσεων πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που το ζωάκι σας έχει δυσκολίες στην αναπνοή ή ακόμα και αν σταματήσει μπορεί να του σώσει τη ζωή. Αν για κάποιο λόγο πνίγεται, ένα ξένο αντικείμενο το εμποδίζει να αναπνεύσει κανονικά φροντίζουμε να το αφαιρέσουμε πριν μπούμε στη διαδικασία της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (CPR).

Το CPR σε σκύλους και γάτες θα διατηρήσει τις εγκεφαλικές λειτουργίες επιτρέποντας να υπάρχει οξυγόνο στο αίμα μέχρις ότου αποκατασταθεί η κανονική κυκλοφορία αίματος και αναπνευστική διαδικασία.
Η τεχνική αυτή έχει κοινά στοιχεία με την ακολουθούμενη και στους ανθρώπους. Τα συμπτώματα στα ζώα είναι μεταξύ άλλων η έλλειψη ενεργητικότητας στη καθημερινή γλώσσα θα λέγαμε ότι «το ζώο σέρνεται», το κώμα ή ένα μη φυσιολογικό ανοιγόκλειμα των ματιών. Όλα αυτά σαν αποτέλεσμα ενός παραλίγο πνιγμού, μιας ηλεκτροπληξίας ή άλλης αιτίας.

Οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι από την έκδοση RECOVER (REassessment Campaign On VEterinary Resuscitation) του 2012.

  • Θωρακικές συμπιέσεις με ρυθμό 100 – 120 ανά πρώτο λεπτό.
  • 30 συμπιέσεις δύο εμφυσήσεις αέρα στα ρουθούνια του ζώου
  • Συμβουλές ώστε οι καρδιακές μαλάξεις να είναι ανάλογες με το μέγεθος του ζώου

Με δύο λόγια έλεγχος της αναπνοής και καρδιακές μαλάξεις, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

1. Ξαπλώνουμε το ζώο πάνω σε επίπεδη σκληρή επιφάνεια είτε στη αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά του σπρώχνοντας το κεφάλι προς τα πίσω ώστε να ελευθερώσουμε το αεραγωγό.

2. Ανοίγουμε το στόμα για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει σφηνωμένο ξένο αντικείμενο το οποίο με κάποιο τρόπο πρέπει να αφαιρέσουμε. Τραβάμε όσο γίνεται τη γλώσσα ώστε να απελευθερώσουμε το λαιμό. Καθαρίζουμε προσεκτικά το στόμα από φλέματα και αίμα. Όλες αυτές οι κινήσεις πρέπει να γίνονται προσεκτικά διότι ο κίνδυνος του δαγκώματος είναι πάντα υπαρκτός.

3. Αφαιρούμε λουριά, περιλαίμια, καλύμματα, κλπ από το ζώο. Τραβάμε τα πόδια του ώστε να μην ακουμπάνε στο στήθος και εμποδίζουν την αναπνοή.

4. Στη συνέχεια του κλείνουμε το στόμα με τρόπο ώστε να μην φράξουμε τα ρουθούνια. Στείλτε επαναλαμβανόμενες γρήγορες εκπνοές σας στα ρουθούνια του ανάλογα με το μέγεθος του ζώου. Στα μικρόσωμα ζώα σύντομες και «απαλές» στα μεγάλα ζώα μακρές και «βίαιες».
Κατά τη διαδικασία αυτή έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τα πνευμόνια ακόμα και ενός μεγαλόσωμου ζώου είναι μικρότερα από τα δικά μας. Ό ρυθμός πρέπει να είναι 2 γρήγορες εκπνοές κάθε 15 έως 29 δευτερόλεπτα δηλαδή 6 έως 8 ανά πρώτο λεπτό.

5. Ελέγχουμε τακτικά τον καρδιακό ρυθμό τοποθετώντας τα δάκτυλά μας στο εσωτερικό του «μηρού» (εξάσκηση με υγιές ζώο). Αν δεν υπάρχει σφυγμός τότε το τοποθετήστε το χέρι σας πάνω στο στήθος (εξάσκηση με υγιές ζώο) αν και πάλι δεν έχετε σφυγμό τότε ζητάτε από κάποιον να κάνει τις εμφυσήσεις και εσείς αναλαμβάνεται τις καρδιακές μαλάξεις ή το ανάποδο. Αν τώρα είστε μόνος και πρέπει να κάνετε και τα δύο θα πρέπει να προσέξετε να μην αναπνεύσετε αέρα ή σάλιο από το ζώο.

6. Για να αρχίσουμε τις καρδιακές μαλάξεις τοποθετούμε τις παλάμες μας, τη μία πάνω στην άλλη, πάνω στο πιο φαρδύ τμήμα του στήθους του. ξαπλωμένου στο πλάι, ζώου.
Υπάρχουν και πιο συγκεκριμένες οδηγίες ανάλογα με το σωματότυπο του ζώου και το μέγεθός του, ενεργείστε με βάση τη κοινή λογική.

Βοηθητικά σχήματα

 

Για τα μικρόσωμα σκυλιά και τις γάτες 2 μέθοδοι

Περιληπτικά 30 συμπιέσεις με ρυθμό 100 – 120 ανά λεπτό 2 εμφυσήσεις και τακτική παρακολούθηση του σφυγμού, όπως στον άνθρωπο και κάθε 2 λεπτά «ακούμε» την αναπνοή
Αν περάσουν τρία λεπτά χωρίς καρδιακό παλμό δυστυχώς το αγαπημένο ζωάκι έχει αποδημήσει.

Το ιδανικό βέβαια είναι ή όλη διαδικασία να γίνει κατά την διαδρομή προς τον κτηνίατρο ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν να επικοινωνήσετε μαζί του αμέσως μόλις το ζώο αρχίσει να αναπνέει μόνο του.

Πραγματικά περιστατικά on camera


Πηγή: http://croc-mignon.fr
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

(Visited 2 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.