Η δυναμική της σύλληψης των εμπρηστών!

 

6/9/2013

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, φυσικά μέχρι σήμερα, ο αριθμός των πυρκαγιών είναι, κατά 18,09% μικρότερος από το αντίστοιχο διάστημα του 2012, δηλαδή (1.402) λιγότερες πυρκαγιές, όπως και οι καμένες εκτάσεις, σε ποσοστό 58,97%, δηλαδή (266.832,8) λιγότερα καμένα στρέμματα.
Όσο και να μην θέλει κάποιος, για τους δικούς του λόγους και σκοπιμότητες, όπως πολιτικούς, υπηρεσιακούς, προσωπικούς, συναισθηματικούς λόγους κ.α, να είναι καλόπιστος απέναντι στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί, ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος, μέχρι σήμερα, ήταν από τις καλύτερες, τα τελευταία 15 χρόνια, δηλαδή από την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Π.Σ. το 1998, σύμφωνα με τον Ν.2612/1998. Οι αριθμοί αποδεικνύουν, ότι εφέτος κάτι άλλαξε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και για το λόγο αυτό επιτεύχθηκαν τα προαναφερόμενα θετικά αποτελέσματα.

Πράγματι η πολιτική Ηγεσία και ο Αρχηγός του Π.Σ., Αντιστράτηγος κ. Σ. Γεωργακόπουλος, έριξε εφέτος για πρώτη φορά μεγάλο βάρος, κατά την οργάνωση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και τη σύνταξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού, στην πρόληψη των πυρκαγιών. Πιο συγκεκριμένα πίστεψε και το απέδειξε έμπρακτα, κάτι που μέχρι σήμερα αγνοείτο, στον ρόλο και τη συμβολή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) στην πρόληψη (μείωση) των πυρκαγιών.
Ενέταξε στην αντεγκληματική πολιτική του Υπουργείου για τα εγκλήματα του εμπρησμού, αλλά και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Π.Σ, μεταξύ άλλων και μια σειρά μέτρων, που έχουν σχέση με την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας των εμπρησμών.

Η επιτυχία είναι πρόδηλη και εμφανής. Πολύ μεγάλος αριθμός συλλήψεων ατόμων φερομένων, ως δραστών εγκλημάτων εμπρησμού σε δάση (με πρόθεση και από αμέλεια), σε σχέση με προηγούμενα έτη. Βέβαια αυτό το πιστώνονται όσοι μόχθησαν και όσοι στήριξαν την προσπάθεια αυτή, που ομολογουμένως αξίζει επαινετικά σχόλια.

Αντίθετα επικριτικά σχόλια, μόνον κακοπροαίρετοι μπορούν να κάνουν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν υπηρεσιακές ή άλλες σκοπιμότητες. Η ”δυναμική” των συλλήψεων εμπρηστών λοιπόν, πέραν της κατασταλτικής της δύναμης σε κάθε μια από τις σχετικές ποινικές υποθέσεις, πρέπει να γίνει αντιληπτό, κι αυτό μετά λόγου γνώσεως από προσωπική εμπειρία μου, ότι λειτούργησε στις τοπικές κοινωνίες αλλά και ευρύτερα και σε προληπτικό επίπεδο.

Οι επίδοξοι εμπρηστές (με πρόθεση και από αμέλεια) αντελήφθησαν ότι εφέτος ”λειτουργεί” ο αρμόδιος διωκτικός μηχανισμός, και είναι πολύ πιθανόν, αν δράσουν, να συλληφθούν, όπως πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι εφέτος σε περιοχές που προηγούμενα χρόνια εκδηλώνονταν μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, μετά τις φετινές συλλήψεις οι πυρκαγιές σταμάτησαν ”ως δια μαγείας” στις περιοχές αυτές, όπως Κρήτη, Ιόνια Νησιά (Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα), Σάμος, Ρόδος, Λακωνία (Γύθειο), Ιωάννινα, Μεσσηνία, Αρκαδία, Ηλεία κ.α. Δεν μπορούσαν να αντιληφθούν προηγούμενες Ηγεσίες, ευτυχώς όχι όλες, ότι ήταν προς όφελος του υπηρεσιακού και κοινωνικού συμφέροντος, να οργανώσουν και λειτουργήσουν έναν αποτελεσματικό διωκτικό μηχανισμό, όπως λειτούργησε εφέτος, παρόλα αυτά προτιμούσαν, από το να προλάβουν και μειώσουν τις πυρκαγιές, να τις ”κυνηγάνε” μέσα στα δάση και δασικές εκτάσεις, και πολλές φορές από το ”κυνήγι” αυτό εκτέθηκαν δημόσια.

Βέβαια επέλεγαν την καταστολή από την πρόληψη, γιατί ίσως αυτό πίστευαν ότι γνώριζαν να κάνουν καλύτερα και να προβληθούν μέσα από αυτό. Ακόμη και σήμερα εκτιμώ ότι υπάρχουν υποστηρικτές του δόγματος αυτού, γιατί έτσι ”γαλουχήθηκαν” μέσα στο Σώμα. Όμως πρέπει να καταλάβουν, ότι χωρίς πρόληψη, η καταστολή εγκυμονεί τον κίνδυνο της δημόσιας έκθεσης τους και φυσικά την προσωπική και υπηρεσιακή αποτυχία τους.

Αποτελεσματικός διωκτικός μηχανισμός μιας Υπηρεσίας, όπως εν προκειμένω αυτός της Δ.Α.Ε.Ε και των περιφερειακών Ανακριτικών Γραφείων των Υπηρεσιών του Π.Σ., σημαίνει λιγότερες πυρκαγιές και καταστροφές, συνεπώς όφελος για το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο.

Του Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου Π.Σ., ε.α, νομικού

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.