Μεγάλα ατυχήματα: Πως οργανώνεται η βοήθεια

Βαθμολογία

6/9/2013

Ατυχήματα Μ.Μ.Μ., τρομοκρατικές ενέργειες, σεισμοί … δράματα που είναι τμήμα των καθημερινών ειδήσεων και συχνά «συνώνυμα» πολλών θυμάτων. Σε αυτού του είδους τις καταστάσεις η βοήθεια πρέπει να είναι η ανάλογη ώστε να καλύψει τα θύματα. Το βάρος τότε πέφτει στους επειγοντολόγους. Ρωτήσαμε συνεπώς ένα επειγοντολόγο, τον Δρ. Gérald Kierzek.

 • Πως διαχειρίζεστε αυτές, ευτυχώς σπάνιες, καταστάσεις;

  Η διαχείριση αρχίζει από την προετοιμασία. Οι επειγοντολόγοι έχουν συχνά δύο ειδικότητες είναι και ιατροί των καταστροφών. Η ιατρική των καταστροφών είναι εκείνη η ιατρική ειδικότητα που ασχολείται με τις καταστροφές από τις οποίες προκαλούνται πολλά θύματα.
  Καταστροφή είναι το γεγονός οι συνέπειες του οποίου ξεπερνούν τα συνήθως διαθέσιμα μέσα. Κατά συνέπεια απαιτεί μία διαχείριση και μία οργάνωση που είναι τελείως διαφορετική από το σύνηθες επείγον περιστατικό. Πιο απλά σε αυτές τις περιπτώσεις το ιατρικό σκεπτικό είναι πολύ πιο κοντά στη « Ιατρική του πολέμου»

 • Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις όταν βρεθείτε στο συμβάν και αντιληφτείτε το μέγεθος της καταστροφής;

  Το λάθος που συχνά γίνεται είναι ότι σπεύδουμε αμέσως προς βοήθεια των θυμάτων αυτή είναι η φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπου, στις συγκεκριμένες όμως περιπτώσεις έχουμε άλλο σκεπτικό ενεργειών. Τα 2 «πρέπει» που θα σώσουν ζωές:

  1. Το 1ο είναι η προστασία των μελών της ομάδας επέμβασης. Υπάρχουν ήδη αρκετά θύματα και οφείλουμε να μην προσθέσουμε και επιπλέον. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα, χημικών κυρίως ατυχημάτων, που προκάλεσαν επιπλέον θύματα ανάμεσα στου διασώστες που μπήκαν στην επικίνδυνη ζώνη «… αέρα πατέρα…». Οφείλουμε να προσδιορίσουμε αρχικά την επικίνδυνη ζώνη τόσο για εμάς όσο και για το κοινό.

  2. Το 2ο είναι να υπολογίσουμε το απαραίτητο προσωπικό και εφόδια ώστε να καλέσουμε ενισχύσεις. Καλλίτερα να καθυστερήσουμε στην αρχή αλλά με αυτό το τρόπο θα έχουμε εξασφαλίσει τα απαραίτητα, θα προσφέρουμε καλλίτερες υπηρεσίες στα θύματα.

 • Πως μπαίνουν οι προτεραιότητες; Πως κάνετε τη επιλογή των θυμάτων;

  Εδώ μιλάμε για triage. Δηλαδή να δημιουργήσουμε 3 κατηγορίες θυμάτων: τους χρήζοντες άμεσης βοήθειας, τους άλλους τραυματίες και αυτούς που απλά ενεπλάκησαν στο συμβάν. Αυτή η επιλογή γίνεται στο υγειονομικό κλιμάκιο της πρώτης γραμμής μέσα στην αποκλεισμένη περιοχή αλλά έχοντας εξασφαλίσει και τις διόδους διακομιδής.

  Μιλάμε κυριολεκτικά για τη δημιουργία νοσοκομείου εκστρατείας όπου γίνεται η διαλογή και η δρομολόγηση για το αντίστοιχο χώρο θεραπείας με ένα έγχρωμο βραχιολάκι σαν συνοδεία. Οι χρήζοντες άμεσης βοήθειας προωθούνται για άμεση βοήθεια (μονάδα ανάνηψης ή/και εντατική) και στη συνέχεια προωθούνται σε νοσοκομείο. Η οργάνωση αυτή επιτρέπει η προώθηση να γίνεται με τάξη και τα ήδη ειδοποιηθέντα νοσοκομεία να γνωρίζουν λεπτομέρειες. Στο σημείο αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι δεν πρέπει να μπουκώσουν τα κοντινά νοσοκομεία αλλά η διασπορά των θυμάτων να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες των θυμάτων ακόμη και σε μακρινά ιδρύματα.

 • Ο πρώτος που φτάνει στο συμβάν τι πρέπει να κάνει ή τι πρέπει να μην κάνει;

  Σε κάθε είδους ατύχημα μικρό ή μεγάλο το πρώτο πράγμα είναι η ασφάλεια του παρεμβαίνοντος και η ασφάλεια σκηνής.

  1. Οριοθέτηση της ζώνης «πυρός»
  2. Αποφυγή δημιουργίας σπινθήρων
  3. Αποφυγή εισόδου στην επικίνδυνη ζώνη μέχρι να βεβαιωθούμε για το τι έγινε

  Άρα δεν βιαζόμαστε. Ειδοποιούμε αμέσως για βοήθεια δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες στο 199 … στο 166 … στο 112 …

  Δηλαδή

 • Τηλέφωνο μας, όνομα μας
 • Που βρισκόμαστε και που έχουμε την ανάγκη βοήθειας
 • Πιθανή ποσότητα θυμάτων και ότι άλλο στοιχείο βλέπουμε ή αντιλαμβανόμαστε
  Στη συνέχεια η δουλειά είναι στα χέρια των ειδικών.

 • Όλο και πιο συχνά ακούμε για «κύτταρα» ιατρό-ψυχολογικά και για τη μετατραυματική διαταραχή; Τι είναι;

  Τα ιατρό-ψυχολογικά κύτταρα ενεργοποιούνται παράλληλα με τις υπόλοιπες πρώτες βοήθειες. Πρόκειται για μονάδες ψυχίατρων, ψυχολόγων και ειδικευμένων νοσηλευτών οι οποίοι στο τόπο του συμβάντος θα ασχοληθούν τόσο με θύματα μη τραυματίες, όσο και με τις οικογένειες των θυμάτων. Με αυτό τον τρόπο η επείγουσα ψυχιατρική βοήθεια βοηθάει να αποφευχθούν καταστάσεις μετατραυματικού άγχους αλλά και ετοιμάζει το έδαφος για μια ενδεχόμενη άσχημη κατάσταση.

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολύ συχνά οι διασώστες έχουν συμπτώματα μετατραυματικού άγχους και ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε να τα ξεπεράσουν.

  Πηγή: www.allodocteurs.fr

  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.