Δώδεκα καταπληκτικές γυναίκες πυροσβέστριες

 

4/9/2013

Οι γυναίκες πυροσβέστριες σβήνουν φωτιές εδώ και περίπου 200 χρόνια και συνεχίζουν να βάζουν πυρ στα όρια της διάκρισης των φύλλων, της παρενόχλησης και της αρνητικής κριτικής από τους άνδρες συναδέλφους τους. Ενώ το επάγγελμα του πυροσβέστη παραμένει κατ’ εξοχήν ανδρικό επάγγελμα, οι γυναίκες πυροσβέστριες φροντίζουν ώστε οι προσπάθειές τους να γίνονται αντιληπτές και οι φωνές τους να ακούγονται οπότε εξακολουθούν να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα: να σβήνουν φωτιές. Ακολουθούν οι 12 καταπληκτικές γυναίκες πυροσβέστριες οι οποίες άλλαξαν το πρόσωπο του επαγγέλματος.

Molly Williams

Γνωστή ως η πρώτη γυναίκα πυροσβέστρια, η Molly Williams υπήρξε σκλάβα και μέλος της Oceanus Engine Company No.11 το 1815. Την θυμούνται να χειρίζεται την αντλία σε φωτιές μέσα σε χιόνι κατά την διάρκεια καταιγίδας το 1818. Η Williams φορούσε ένα βαμβακερό φόρεμα και μια καρό ποδιά όταν έσβηνε φωτιές αλλά ήταν γνωστή για το ότι ήταν εξίσου εργατική με τους άντρες πυροσβέστες. Ελάχιστα είναι γνωστά για την προσωπική της ζωή αλλά οι προσπάθειές της στην πυρόσβεση αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των γυναικών και χάραξε τον δρόμο για τις γυναίκες πυροσβέστριες.

Marina Betts

Η Marina Betts έγραψε ιστορία ως εθελόντρια πυροσβέστρια στο Πίτσμπουργκ το 1820. Γνωστή για την ακλόνητη αφοσίωσή της , η Betts λέγεται ότι κατά την διάρκεια της 10ετούς της υπηρεσίας δεν έχασε ούτε ένα κουδούνι συμβάντος και θα έμεινε στην μνήμη ως αυτή που έριχνε κουβάδες με νερό σε άνδρες περαστικούς οι οποίοι αρνούνταν να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Lillie Hitchcock Coit

Η Lillie Hitchcock Coit θεωρείται και αυτή ως μία από τις πρώτες γυναίκες πυροσβέστριες στην Αμερικη. Η Coit,ως έφηβη, έγινε τιμώμενο μέλος της Knickerbocker Engine Company No.5 του Σαν Φρανσίσκο όταν βοήθησε να βάλουν μπρος την μηχανή σε μια φωτιά στην περιοχή Telegraph Hill.

Emma Vernell

H Εμμα Vernell είναι γνωστή ως η πρώτη αναγνωρισμένη γυναίκα πυροσβέστρια στην πολιτεία του New Jersey. Μετά τον θάνατο πάνω στο καθήκον του πυροσβέστη συζύγου της , η Vernell έγινε η ίδια πυροσβέστρια στην Westside Hose Company No.1 το 1920, σε ηλικία 50 ετών. Αναγνωρίζεται για την συμβολή της στην πυρόσβεση όπως επίσης και για την θαρραλέα κίνησή της για αλλαγή επαγγέλματος σε μεγάλη ηλικία.


Rosemary Roberts Cloud

Η Rosemary Roberts Cloud είναι Αρχηγός Πυροσβεστικού Σταθμού στην πόλη East Point στην πολιτεία της Georgia και η πρώτη Αφροαμερικανή Διοικητής Πυροσβεστικού Σταθμού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σε αυτή την θέση, είναι υπεύθυνη για την διαχείριση τεσσάρων πυροσβεστικών σταθμών και 100 υπαλλήλων σε πόλη 40.000 κατοίκων.

Η Καριέρα της Cloud
Η Αρχηγός Cloud ξεκίνησε την καριέρα της στο Πυροσβέστικό Σώμα πριν από 24 χρόνια, στον Πυροσβεστικό Σταθμό της Atlanta και ανέβηκε σιγά σιγά από πυροσβέστρια σε Αρχηγό. Η τελευταία της αποστολή στον Πυροσβεστικό Σταθμό της Atlanta ήταν ως Υπαρχηγός των Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Hartsfield.

Βασικές Σπουδές και Εκπαίδευση

Η Αρχηγός Cloud έχει πτυχίο στην Εφαρμοσμένη Επιστήμη της Συμπεριφοράς από το Πανεπιστήμιο National-Louis. Έλαβε πρόσθετη εκπαίδευση από το Harvard University School of Government, από το Dillard University και από την Εθνική Ακαδημία του Πυροσβεστικού Σώματος. Η Αρχηγός Cloud συμμετέχει επαγγελματικά και με την Ένωση Αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος της πολιτείας της Georgia, την Southeastern Ένωση Αρχηγών του Πυροσβέστικού Σώματος, την Διεθνή Ένωση Αρχηγων Π.Σ. (IAFC),με τις ενώσεις Γυναίκες στο Πυροσβεστικό Σώμα και Γυναίκες Αρχηγοί Πυροσβεστικού Σώματος, την Διεθνή Ένωση Έγχρωμων Επαγγελματιών Πυροσβεστών, την Εθνική Ένωση Αφροαμερικανών Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και την Εθνική Ένωση Αντιπυρικής Προστασίας.

Κοινοτικά Προγράμματα
Η Αρχηγός Cloud ασχολείται ενεργά με προγράμματα τα οποία προωθούν την βοήθεια στην τοπική κοινότητα και την δημόσια εκπαίδευση. Σήμερα παρέχει συμβουλευτική βοήθεια προς νέους ανθρώπους διαμέσου προγραμμάτων ηγεσίας σε σχολεία και νεανικούς οργανισμούς της περιοχής. Δημιούργησε και εφάρμοσε πάνω από δέκα προγράμματα δημόσιας ασφάλειας και υπηρεσίας στην τοπική κοινότητα στην πόλη του East Point.

Προσωπικές Βραβεύσεις

Η Αρχηγός Cloud έχει πρωταγωνιστήσει σε άρθρα των εκδόσεων Who’s Who in Black Atlanta, και τιμήθηκε στο Hall of Fame για την εξαιρετική υπηρεσία της στην ανθρωποτητα. Έλαβε το έγκυρο Βραβείο Millennium Pacesetter από την Επαγγελματική Ένωση της Atlanta και το Βραβείο Ηγεσίας Pinnacle από την Ένωση Delta Sigma Theta. Η Αρχηγός Cloud υπηρετεί στον Οργανισμό IAFC και στην Επιτροπή By-Laws και είναι επίσης διοκητικό μέλος του Πανεπιστημίου National-Louis.

Η Αρχηγός Cloud υπήρξε το νεότερο παιδί από 14 αδέρφια, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Atlanta της πολιτείας Georgia και σήμερα έχει μια κόρη και μια εγγονή.


Judith Livers Brewer

Η Judith Livers είναι γνωστή ως η πρώτη γυναίκα πυροσβέστρια που εργάστηκε με μισθό. Η Livers προσελήφθη το 1974 από τον Πυροσβεστικό Σταθμό της κομητείας Arlington στην Virginia.Άρχισε να ενδιαφέρεται για την πυρόσβεση κατά την διάρκεια των σπουδών του συζύγου της πάνω στην επιστήμη της πυρόσβεσης για να γίνει πυροσβέστης. Ενθαρρυμένη από την ιδέα να σώζει ζωές και να αποτρέπει ζημιές που προκαλούνται από φωτιές, η Livers έγινε πυροσβέστρια. Συνταξιοδοτήθηκε από την κομητεία Arlington το 1999 από την υψηλή θέση της Υπαρχηγού.

Toni McIntosh

Η Toni McIntosh είναι γνωστή ως μια από τις πρώτες αφροαμερικάνες γυναίκες καριέρας στην Πυροσβεστική. Προσελήφθη το 1976 από τον Πυροσβεστικό Σταθμό του Pittsburgh και υπηρέτησε για παραπάνω από 11 χρόνια στον σταθμό. Θεωρείται ως μια από τις πρώτες αφροαμερικανές γυναίκες στο Πυροσβεστικό Σώμα που πληρωνόταν για τις υπηρεσίες της στην πυρόσβεση όπως επίσης και η γυναίκα με την μεγαλύτερη θητεία σε αξίωμα στο Πυροσβεστικό Σώμα στις Η.Π.Α.


Bessie Hudson

Η Bessie Hudson έγραψε ιστορία όταν αναγορεύτηκε στην πρώτη αφροαμερικανή γυναίκα Αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της κομητείας Orange στο Orlando στην πολιτεία της Florida. Κατά την διάρκεια των σχεδόν 20 ετών της υπηρεσίας της , η Hudson ξεπέρασε κάποια σημαντικά εμπόδια ρατσισμού και πολιτιστικών διαφορών και πάντα κατέληγε στην κορυφή. Το 2004, η Hudson προήχθη σε δεύτερη Υπαρχηγό και σήμερα έχει προαχθεί στον βαθμό του Υπαρχηγού.

Bonnie Beers

Η πρώτη γυναίκα πυροσβέστης του Seattle μπορεί να συνταξιοδοτήθηκε το 2008 αλλά η κληρονομιά αυτής της γενναίας γυναίκας ζει και εξακολουθεί να εμπνέει γυναίκες πυροσβέστριες. Η Beers μπήκε στον Πυροσβεστικό Σταθμό του Seattle προς απογοήτευση των συναδέλφων της. Αντιμετώπισε διακρίσεις εις βάρος του φύλου της, παρενοχλήσεις και απειλές και άλλες αρνητικές αντιδράσεις από τον σταθμό της στον οποίο όλοι όσοι υπηρετούσαν ήταν άνδρες. Αψηφώντας την κριτική, η Beers έκανε την δουλειά της καλά και υπήρξε υπόδειγμα για άλλες πυροσβέστριες κατά την διάρκεια των 30 ετών υπηρεσία της.


Brenda Berkman

Η Brenda Berkman είναι γνωστή ως η πρώτη γυναίκα πυροσβέστης στον Πυροσβεστικό Σταθμό της Νέας Υόρκης. Αν και η ηρωική πυροσβέστρια συνταξιοδοτήθηκε το 2006, η συμβολή της στο επάγγελμα εξακολουθεί να κάνει την διαφορά για τις γυναίκες πυροσβέστριες σήμερα. Η Berkman έγινε ευρέως γνωστή στους πυροσβέστες της Νέας Υόρκης για την μήνυση που κατέθεσε το 1982 κατά της πόλης για την διάκριση εις βάρος γυναικών στις σωματικές απαιτήσεις που χρειάζονταν, θεωρώντας ότι κάποιες από αυτές ήταν περιττές για την θέση στο Πυροσβεστικό Σώμα. Η Berkman κέρδισε την μήνυση και έγινε πυροσβέστρια στην πόλη της Νέας Υόρκης αλλά αντιμετώπισε χρόνια παρενοχλήσεων και άσχημης συμπεριφοράς. Παρ’όλα αυτά, η Berkman έμεινε στην δουλειά της , έφτασε να γίνει δεύτερη υπαρχηγός και υπήρξε μία από τους πρώτους διασώστες που ανέφεραν από το Σημείο Μηδέν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.


Dany Cotton

Η Danny Cotton συνεχίζει να ηγείται ως Υποδιοικητής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου. Έχοντας 22 χρόνια υπηρεσίας, η Cotton είναι η υψηλότερη γυναίκα επιχειρησιακός αξιωματικός στο Ηνωμένο Βασίλειο και η πρώτη γυναίκα πυροσβέστης που έλαβε το Βασιλικό Μετάλλιο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ακόμα και σε υποστηρικτική συντονιστική θέση, η Cotton ακόμα παρίσταται σε επείγουσες καταστάσεις και αναλαμβάνει την διαχείριση κρίσεων ενώ συγχρόνως προωθεί το επάγγελμα της γυναίκας πυροσβέστη.


Renee Muhammad

Πρόκειται για το πρόσωπο που εκπροσωπεί τις υπερβολικές μειώσεις του προϋπολογισμού στους πυροσβεστικούς μας σταθμούς, στα σχολικά μας συστήματα και στις εγκαταστάσεις δημόσιας υγείας. Η εικονιζόμενη Renne Muhammad ήταν πυροσβέστρια στο Camden του New Jersey πριν αναγκαστεί πρόσφατα να παραδώσει τον εξοπλισμό της, αφήνοντας με πόνο ψυχής μια καριέρα στην οποία αδιαμφισβήτητα έσωσε πολλές ζωές. Με την αποχώρηση της Mohammad το Camden θα είναι κατά ένα άτομο λιγότερο αν προκύψει μια έκτακτη ανάγκη. Επίσης, πρόκειται για ένα άτομο λιγότερο που θα μπορούσε να πληρώνει φόρους που στηρίζουν την κοινότητα του Camden. Ως κομητεία, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να χάσουμε περισσότερους ανθρώπους που υπηρετούν το κοινό καλό όπως αυτή, προς χάριν των κυβερνητικών μειώσεων του προϋπολογισμού που μαστίζουν την χώρα, με τις νέες μειώσεις προϋπολογισμού του προέδρου Ομπάμα να τίθενται προς ψήφιση.

Πηγές – Βιλιογραφία : www.firefightersabcs.com

Fire.gr, Μετάφραση Μ.Μ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.