Βασικές Οδηγίες Χρήσεως Αναπνευστικής Συσκευής Κλειστού Κυκλώματος BG4

 

17/11/2015

Του Νίκου Βυθούλκα

Η Αναπνευστική Συσκευή Κλειστού Κυκλώματος Οξυγόνου DRAGER BG-4, είναι μία συσκευή ανακύκλωσης αναπνεύσιμου αερίου, η οποία λειτουργεί με την μέθοδο της συνεχούς ροής και τροφοδοτείται από καθαρό, ιατρικού τύπου Οξυγόνο. Το αναπνεύσιμο αέριο κυκλοφορεί σε έναν κλειστό κύκλο αναπνοής, αναπνέεται από τον χρήστη, εκπνέεται από αυτόν, ακολούθως φιλτράρεται, εμπλουτίζεται σε Οξυγόνο και επανεισπνέεται από τον χρήστη. Παρουσιάζει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα όπως: Ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια αυτονομίας η οποία φτάνει τις τέσσερις (4) ώρες, ελάχιστη αντίσταση αναπνοής, μικρό αναλογικά βάρος, αξιοπιστία (καθώς διαθέτει ελάχιστα μηχανικά κινούμενα τμήματα). Τα μειονεκτήματα της περιλαμβάνουν: μεγάλο κόστος χρήσης (αναλώσιμα), ευπάθεια (εύκαμπτοι αναπνευστικοί σωλήνες), ανάγκη για ειδική εκπαίδευση από το προσωπικό, απαίτηση για εκτεταμένη φροντίδα και συντήρηση πριν και μετά από την χρήση της.

Ο καθορισμός της αναγκαιότητας χρήσης της συσκευής Drager BG-4, αποτελεί ευθύνη του επικεφαλής του συμβάντος. Ωστόσο σε γενικές γραμμές, η συσκευή χρησιμοποιείται από το Πυροσβεστικό Σώμα όπου υπάρχει ανάγκη για την πλήρη προστασία της αναπνοής των πυροσβεστών και ταυτόχρονα απαίτηση μεγάλης αυτονομίας της αναπνευστικής συσκευής. Η χρήση της εν λόγω συσκευής αν και είναι δυνατή με τις στολές προστασίας χημικών Ά και ΄Β τύπου, παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς η συσκευή παράγει αυξημένα ποσά θερμότητας τα οποία λειτουργώντας αθροιστικά με το κλειστό περιβάλλον της στολής δυσκολεύουν τον χρήστη, ενώ παράλληλα η συσκευή δεν διαθέτει σύστημα σύνδεσης με το ενσωματωμένο σύστημα εσωτερικού αερισμού της στολής όπου αυτό υπάρχει.

Σκοπός του παρόντος εγχειριδίου είναι να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς και πηγή γενικότερου εμπλουτισμού γνώσεων σχετικά με την βασική λειτουργία, τους έλεγχους, την χρήση, την επιχειρησιακή ανάπτυξη, καθώς και την συντήρηση της Αναπνευστικής Συσκευής Κλειστού Κυκλώματος Οξυγόνου DRAGER BG-4. Σε καμία περίπτωση, το παρόν σύγγραμμα δεν δύναται να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει την κατάλληλη εκπαίδευση και πιστοποίηση σχετικά με την συσκευή η οποία πραγματοποιείται από τον αρμόδιο φορέα. Επίσης δεν δύναται να αντικαταστήσει τις επίσημες οδηγίες του κατασκευαστή όπως αυτές ορίζονται από τα εγχειρίδια χρήσης και λειτουργίας της συσκευής. Για οποιαδήποτε ερώτηση, απορία ή παρατήρηση σχετικά με την συσκευή θα πρέπει να απευθύνεστε στο γραφείο κίνησης της υπηρεσίας.

Διαβάστε όλο το εγχειρίδιο σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου εδώ 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.