Κλίμακα έκτακτης ανάγκης Rohn

 

20/10/2013

Η κλίμακα έκτακτης ανάγκης Rohn είναι μια κλίμακα στην οποία το μέγεθος (ένταση) της έκτακτης ανάγκης είναι μετρήσιμο. Προτάθηκε για πρώτη φορά το 2006 και μετά από πολλές ανταλλαγές απόψεων μεταξύ επιστημονικών δικτύων το 2007 παρουσιάστηκε σε παγκόσμιο συνέδριο. Η ιδέα αυτή βελτιώθηκε περαιτέρω εκείνο το έτος. Η ανάγκη για μια τέτοια κλίμακα κυρώθηκε αργότερα από δύο ανεξάρτητους φορείς, είναι δε η πρώτη κλίμακα που ποσοτικοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης με βάση ένα μαθηματικό μοντέλο. Η κλίμακα μπορεί να προσαρμοστεί για να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε γεωγραφικό επίπεδο: πόλη, νομό, κράτος ή ήπειρο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξέλιξης μιας συνεχιζόμενης έκτακτης ανάγκης  καθώς και για προβλέψεις πιθανότητες και τη φύση μιας πιθανής έκτακτης ανάγκης ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Αντιμετώπισης.

Κλίμακες σχετικά με φυσικά φαινόμενα που μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης υπάρχουν. Μερικές κλίμακες χρησιμοποιούνται πριν ή/και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, προβλέπουν την πιθανή ένταση όπως και τον αντίκτυπο ενός γεγονότος και παρέχουν πληροφόρηση χρήσιμη για την πρόληψη και τη λήψη μέτρων. Άλλες κλίμακες χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση μετά το γεγονός. Οι περισσότερες από αυτές τις κλίμακες είναι περιγραφικές και όχι ποσοτικές, κάτι που τις καθιστά υποκειμενικές και διφορούμενες.

Βασικές Κλίμακες για τις οποίες έχουμε ήδη μιλήσει και χρονολογία καθιέρωσης τους.

  • 1805 Beaufort Scale
  • 1931 Modified Mercalli Intensity Scale
  • 1935 Richter Scale
  • 1969 Saffir-Simpson Hurricane Scale
  • 2007 Enhanced Fujita Scale
  • 1982 Volcanic explosivity index
  • 1990 International Nuclear Event Scale
  • 1999 Air Quality Index

Σύμφωνα με την κλίμακα έκτακτης ανάγκης Rohn, όλες οι έκτακτες καταστάσεις μπορούν να περιγραφούν με τρεις ανεξάρτητες διαστάσεις:

(α) το πεδίο εφαρμογής,

(b) την τοπογραφικό μεταβολή και

(c) τη ταχύτητα της αλλαγής.

Το σημείο τομής των τριών αυτών διαστάσεων παρέχει μια λεπτομερή κλίμακα για τον καθορισμό κάθε έκτακτης ανάγκης, όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα κλίμακα έκτακτης ανάγκης. (http://www.emergencyscale.com)

Πεδίο εφαρμογής (S)
Το πεδίο εφαρμογής της κλίμακας Rohn αντιπροσωπεύεται ως συνεχής μεταβλητή με κατώτερο όριο το μηδέν και υπολογίσιμο θεωρητικό ανώτατο όριο. Η Wrong Emergency Scale χρησιμοποιεί δύο παραμέτρους: το ποσοστό των ατόμων που επλήγησαν από το σύνολο του πληθυσμού και το κόστος των ζημιών ή τις απώλειες ως ποσοστό ενός δεδομένου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Όταν εφαρμόζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, αυτή η παράμετρος μπορεί να εκπροσωπεί Ακαθάριστο Προϊόν Κράτους, Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν ή οποιοδήποτε παρόμοιο μέτρο οικονομικής δραστηριότητας ανάλογα με το φορέα στο πλαίσιο έκτακτης ανάγκης.

Τοπογραφία (T)
Μια τοπογραφική αλλαγή σημαίνει μια μετρήσιμη και σημαντική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της γης, όπως υψόμετρο, κλίση, προσανατολισμό και κάλυψη του εδάφους. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να αφορούν τη φύση (π.χ. δέντρα) ή τις κατασκευές (π.χ. κατοικίες).

Ταχύτητα αλλαγής (D)
Μια περίπτωση ανάγκης χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή από την κανονική κατάσταση. Η κλίμακα χρησιμοποιεί την αλλαγή του αριθμού των θυμάτων με τη πάροδο του χρόνου και τις οικονομικές απώλειες για πάνω από χρόνο ώστε να υπολογίσει το ποσοστό της αλλαγής που είναι υψίστης σημασίας για την κοινωνία.

Η κλίμακα λαμβάνει υπόψη της όλα τα παρακάτω

Απλοποιημένη κλίμακα για την επικοινωνία με το κοινό
Θα έλεγα ότι ακόμα έχουμε δρόμο για να έχουμε μία κλίμακα πχ από το 1 (μικρή καταστροφή) έως το 10 (μέγιστη καταστροφή).

Πηγή: http://en.wikipedia.org

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.