Πρώτες Βοήθειες Ψυχολογικής Παρέμβασης

 

27/11/2015

Της Ασπασίας Καραμάνου

Ως Πρώτες Βοήθειες Ψυχολογικής Παρέμβασης (Psychological First Aid/PFA intervention) μπορεί να οριστεί ως μια συμπονετική και υποστηρικτική παρουσία σχεδιασμένη να μειώσει μια οξεία κατάσταση στρες, οδύνης και θλίψης, καθώς να να αξιολογήσει την περαιτέρω ανάγκη για μια πιο μόνιμη φροντίδα της ψυχικής υγείας «Σε όλες τις καταστροφές, είτε αυτές προκύπτουν από τις δυνάμεις της φύσης είτε από ανθρωπογενείς παράγοντες, οι άνθρωποι που εμπλέκονται υποβάλλονται σε σοβαρές καταπονήσεις…. Είναι ζωτικής σημασίας να επισημανθεί σε όλο το προσωπικό που εμπλέκεται στην καταστροφή ότι πρέπει να έχουν μια κάποια εξοικείωση με κοινά πρότυπα αντιδράσεων σε ασυνήθιστες καταστάσεις συναισθηματικού στρες και έντασης και πρέπει επίσης να γνωρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της αντιμετώπισης …οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να βοηθήσουν τα θύματα των πλημμυρών, πυρκαγιών ανεμοστρόβιλων και άλλων φυσικών καταστροφών» (Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία, 1954)

Διαβάστε την παρουσίαση ολοκληρωμένη σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου PDF

Ασ̟πασία Καραµάνου Πολιτικός Μηχανικός,
Msc Πολιτική Προστασία, Phd
aspasia.karamanou@patt.gov.gr

1 Comment

  1.  

    Παρακαλώ πως μπορώ να επικοινωνήσω με την κυρία Ασπασία Καραμάνου? Είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Διαχείριση Κρίσεων και θαύμασα τις δημοσιεύσεις της.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.