Τι να κάνετε αν εμπλακείτε σε συμβάν εκτάκτου ανάγκης

Βαθμολογία

 
Tου Ρέτσιου Σ. Ιωάννη

Βασική προϋπόθεση για όλους μας όταν εμπλακούμε σε ένα συμβάν οποιασδήποτε φύσεως είναι να μην χάσουμε την ψυχραιμία μας και να αντιδράσουμε με γνώμονα την κοινή λογική. Θα περιγράψουμε παρακάτω μερικές περιπτώσεις που καθορίζουμε πως πρέπει να συμπεριφερθείτε για να δώσετε την ευκαιρία στους συμπολίτες σας να γλιτώσουν από ένα τροχαίο μια πυρκαγιά ή ακόμα και την ζωή τους την ίδια.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς σε δάσος

Η πυρκαγιά σε ένα δάσος ή μια έκταση ξερών χόρτων πολλές φορές παίρνει τεράστιες διαστάσεις με αποτελέσματα τραγικά. Θα πρέπει λοιπόν να προσέξουμε τα παρακάτω :

 • Πόσο μεγάλη είναι η φωτιά;
 • Τι καίγεται;
 • Τι υπάρχει πλησίον που εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο;
 • Υπάρχουν δρόμοι πρόσβασης για τις πυροσβεστικές δυνάμεις;
 • Έχουμε την δυνατότητα να παραμείνουμε στο σημείο και να συνεχίσουμε να δίνουμε πληροφορίες στο Κέντρο (199 ή 112) ;

Ένα κακό παράδειγμα είναι ο παρακάτω εικονικός διάλογος μεταξύ Κέντρου Π.Υ. (199) και ιδιώτη που καλεί από το τηλέφωνο του.

Ιδιώτης: Ναι !!! 199 εκεί ; έχει πάρει φωτιά εδώ στο δάσος, ελάτε γρήγορα στον Υμηττό!
199 : Παρακαλούμε μιλήστε πιο αργά και εξηγήστε μας που ακριβώς!, υπάρχει διεύθυνση, τι καίγεται ;
Ιδιώτης: Απέναντι από το Supermarket “Τάδε” στο αλσύλλιο καλέ, έχει φωτιά σας λέω!!!
199 : Κυρία μου ηρεμήστε και πέστε μας υπάρχει διεύθυνση, πλησίον του αλσυλλίου;
Ιδιώτης: Εεεε… μισό λεπτό… Κώστααααα… καλέ Κώστα πώς λέγεται το αλσύλλιο δίπλα στη παιδική χαρά ; (περνάνε 5 λεπτά μέχρι να σκεφτεί ο Κώστας) …Ναι ναι εκεί που πηγαίναμε την εγγονή μας…Πώς ; Αααα… καλέ με ακούτε;
…στο Δημοτικό αναψυκτήριο δίπλα είναι Μάρκου Μπότσαρη 15 …νομίζω!
199: ……

Και όμως τέτοιες τραγελαφικές περιπτώσεις έχει καταγράψει το 199 άπειρες, πως περιμένετε μετά να μην καθυστερήσει η Πυροσβεστική έξοδος όταν έχουν ήδη χαθεί 5-7 πολύτιμα λεπτά μιλώντας στο τηλέφωνο και δίνοντας ασαφείς απαντήσεις στον υπάλληλο του 199 ή του 112 ;

Θα πρέπει εντοπίζοντας μια φωτιά – πυρκαγιά να σκεφτούμε τα εξής :

 • Να μην πανικοβληθώ !
 • Να πάρω τηλέφωνο το 199!
 • Μπορώ να την σβήσω; Αν όχι να πάρω αμέσως τηλέφωνο το 199! Αν ναι ! και πάλι να πάρω τηλέφωνο το 199!
 • Η διεύθυνση αν με ρωτήσουν είναι αυτή που νομίζω, να την επιβεβαιώσω για σιγουριά
 • Έχουν πρόσβαση και αν ναι από πού τα πυροσβεστικά οχήματα;
 • Κινδυνεύουν άλλα κτίρια πλησίον ή υπάρχει παράγοντας που να ανεβάζει την επικινδυνότητα;

Ο σωστός διάλογος μεταξύ του καλούντος και του κέντρου (199 ή 112) είναι ο παρακάτω:

Ιδιώτης : Ναι ! Γεια σας, υπάρχει πυρκαγιά σε άλσος του Υμηττού επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη 25, δίπλα στη παιδική χαρά, υπάρχει πρόσβαση και από την Μπουμπουλίνας αν θέλετε να πάτε από την κάτω μεριά έχει και άλλη είσοδο που χωράνε τα Πυροσβεστικά οχήματα.
199 : Έχει μεγάλη έκταση η πυρκαγιά;
Ιδιώτης : Τι να σας πω, περίπου 300 με 400 τετραγωνικά αλλά φυσάει και επεκτείνεται κάντε σύντομα!!!
199 : Σας ευχαριστούμε δώστε μας το τηλέφωνο σας μήπως χρειαστεί να σας καλέσουμε.
Ιδιώτης : Ευχαρίστως καλέστε με στο 69999999999 θα είμαι στο σημείο για 20 λεπτά ακόμα!
199 : Σας ευχαριστούμε , στέλνουμε οχήματα άμεσα!

Παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχραιμία που θα επιδείξουμε τις πρώτες δύσκολες ώρες, καθώς και η αντίληψη μας στην μετάδοση των πληροφοριών στο κέντρο (199), όσο πιο σαφής είμαστε τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουν οι δυνάμεις στο τόπο του συμβάντος.

Αν καθοδόν αντιληφθείτε πυρκαγιά σε αυτοκίνητο, προσοχή στα παρακάτω :

Αν είναι πλησίον ο οδηγός ρωτήστε τον αν μεταφέρει εύφλεκτα ή εκρηκτικά αντικείμενα στο αμάξι του, πριν προσεγγίσετε για να βοηθήσετε ενδεχομένως με τον πυροσβεστήρα σας θα πρέπει να γνωρίζετε τι πάτε να σβήσετε.

Ποτέ μην ανοίξετε το καπό της μηχανής για να κάνετε ρίψη με τον πυροσβεστήρα σας έστω και αν υπάρχει μόνο καπνός. Πρώτα ρίξτε μια βολή στην κάτω μεριά της μηχανής με κλίση 45o μοιρών προς τα πάνω και μετά αν ανοίγει το καπό με μεγάλη προσοχή σηκώστε το ( εννοείτε ότι φοράτε γάντια ή έχετε καλύψει τα χέρια σας) περίπου 4 δάχτυλα και από μακριά δείτε αν υπάρχει φλόγα ταυτόχρονα κάντε μια μικρή βολή στο εσωτερικό της μηχανής και σιγά σιγά και προοδευτικά ανασηκώστε το καπό της μηχανής. Το απότομο άνοιγμα του καπό του αυτοκινήτου ή της πόρτας του εσωτερικού (καμπίνας επιβατών) μπορεί να επιφέρει την βίαιη εξάπλωση της πυρκαγιάς λόγω του εισερχόμενου οξυγόνου που εσείς διοχετεύετε ανοίγοντας απότομα.

Αν η πυρκαγιά έχει πάρει έκταση μην επιχειρείτε κατάσβεση, διότι θα θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο λόγω του ότι είστε ανεκπαίδευτος / η, και η ποσότητα κατασβεστικού υλικού που περιέχει ο πυροσβεστήρας σας μπορεί να μην επαρκέσει, περιμένετε να έρθει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σε περιπτώσεις όπως τροχαία συμβάντα ή άλλου είδους περιπτώσεις που χρήζουν έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησης υπηρεσιών άμεσης ανάγκης πρέπει να λειτουργούμε ως εξής.

Τροχαία συμβάντα

Καθορίζουμε την έκταση του συμβάντος και ποιες υπηρεσίες συνήθως χρειάζονται να μεταβούν στο χώρο του ατυχήματος, αφού σκεφτούμε όλα αυτά κατόπιν τηλεφωνούμε και δίνουμε όλες τις πληροφορίες όσο μπορούμε πιο αναλυτικά και σύντομα.

Δίνουμε εμπλεκόμενα άτομα στο ατύχημα (τον αριθμό ) π.χ. Υπάρχουν 6 άτομα εμπλεκόμενα και είναι τραυματισμένα! (δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσοι νεκροί θεωρούνται όλοι τραυματίες, μέχρι να έρθει εξειδικευμένο προσωπικό αντιμετώπισης τραύματος και διατήρησης ζωής!), διευκρινίζουμε αν οι τραυματίες είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε αμάξι ή καταπλακωμένοι από μπάζα ή άλλα υλικά ! ( παίζει μεγάλο ρόλο διότι η Π.Υ. θα στείλει αμέσως ειδικό όχημα διάσωσης, και όχι μόνο την έξοδο του Πυροσβεστικού Σταθμού, φανταστείτε να μην το αναφέρετε και να έρθουν οι πυροσβέστες και να διαπιστώσουν ότι χρειάζεται ειδικό όχημα διάσωσης με εργαλεία για αυτή τη δουλειά και να περιμένουν πότε θα έρθει και οι τραυματίες να αιμορραγούν περιμένοντας!! )

Ποτέ δεν μετακινούμε τα θύματα εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο και δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά π.χ. να είναι το άτομο στο αμάξι τραυματισμένο και να εγκυμονεί κίνδυνος πυρκαγιάς άμεσα, τότε χρήζει η μετακίνηση του τραυματία διότι αλλιώς θα καεί ζωντανός!

Δίνουμε και πάλι σαφή διεύθυνση, το όνομα μας και αν μπορούμε να περιμένουμε στο συμβάν μέχρι να φτάσουν οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.
Αν μας ζητηθεί από τις αστυνομικές αρχές να δώσουμε κατάθεση λέμε ότι ακριβώς έχουμε δει ή έχουμε ακούσει τίποτα παραπάνω ούτε συμπληρώνουμε αυτό που λέμε στην λαϊκή γλώσσα “σάλτσα”, πάντα λέμε τα πράγματα όπως ακριβώς τα είδαμε και αν δεν είδαμε απολύτως τίποτα δεν δίνουμε κατάθεση καθόλου, διότι δεν είμαστε μάρτυρες.

Φυσικά να κάνουμε μια παρατήρηση σε θέματα που αφορούν το ΕΚΑΒ, το τηλεφωνικό του κέντρο δέχεται χιλιάδες κλήσεις σε καθημερινή βάση, μην περιμένετε αμέσως να το σηκώσουν να έχετε υπομονή, και να χρησιμοποιήσετε το χρόνο αναμονής ώς προετοιμασία αυτών που θα πείτε! Το μεγάλο πρόβλήμα με το ΕΚΑΒ είναι ότι λόγω κίνησης αργεί αρκετά, έχει μέσο όρο χρόνου τα 30′ με 45′ για να προσεγγίσει σε ένα περιστατικό! ακόμα και σε διαδικασία κατεπείγοντος (παιδιά, σοβαροί τραυματισμοί) δεν μπορεί να έρθει νωρίτερα από 10 με 15 λεπτά στην καλύτερη περίπτωση…
Αν κρίνετε ότι το περιστατικό είναι πολύ βαρύ και ο ασθενής δεν θα αντέξει να περιμένει (βαριές περιπτώσεις αιμορραγίας, κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και άλλων) πάρτε και πάλι τηλέφωνο και δώστε τους να καταλάβουν περί τί είδους συμβάντος πρόκειται (περιγράψτε) !!!

Συμβουλές Γενικής φύσεως προς τους πολίτες

1. Όταν σας προσπερνάει Aσθενοφόρο ή Πυροσβεστικό όχημα ΜΗΝ μπαίνετε από πίσω για να γλιτώσετε την κίνηση , εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο λόγω ταχύτητας που αναπτύσσει το όχημα εκτάκτου ανάγκης και μπορεί να χρειαστεί να σταματήσει απότομα ! Εκτός αυτού διώκεται ποινικά η λεγόμενη σφήνα και τραινάκι πίσω από τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης αν σας σταματήσει η τροχαία.

2. Όταν βλέπετε σε διασταύρωση Οχήματα εκτάκτου ανάγκης με τους φάρους αναμμένους να προσπαθούν να περάσουν απέναντι κόψτε ταχύτητα ομαλά με ασφάλεια !
Ποτέ μην φρενάρετε απότομα διότι θα σας τρακάρουν οι πίσω οδηγοί που δεν έχουν ορατότητα να δουν τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης και έρχονται με μεγάλη ταχύτητα !!! Φρενάρετε αλλά ομαλά και με προσοχή δώστε προτεραιότητα !

3. Όταν συναντάτε καθοδόν ατύχημα ΜΗΝ κόβετε ταχύτητα να δείτε το “θέαμα” σας υποβιβάζει σαν ανθρώπους, από την στιγμή που δεν μπορείτε να βοηθήσετε τα θύματα, το μόνο που μπορείτε να κάνατε είναι να προσπεράσετε χωρίς να μπλοκάρετε την κυκλοφορία, σταματώντας και χαζεύοντας, το μόνο που καταφέρνετε είναι να δείτε το αίμα να ρέει και μετά να αισθανθείτε καλά που εσείς δεν ήσασταν στην θέση αυτού του κακομοίρη…

4. Σε ατύχημα αν είστε πεζός MHN μαζεύεστε πάνω από τις δυνάμεις εκτάκτου ανάγκης , οι πυροσβέστες και οι διασώστες που προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τα θύματα, το μόνο που δεν χρειάζονται είναι να νιώθουν την ανάσα σας στο σβέρκο τους, καθίστε μακριά και δώστε τους χώρο να δουλέψουν και αέρα να ανασάνουν τα θύματα, μην πατάτε πάνω στο σημείο του ατυχήματος μπορεί να συμπαρασύρετε με τα πόδια σας σημαντικά ευρήματα που χρειάζεται το ανακριτικό της τροχαίας ή της πυροσβεστικής σε περίπτωση πυρκαγιάς.

5. Ποτέ μα ποτέ MHN εμπλέκεστε σε συμβάντα δασικών πυρκαγιών και πυρκαγιών γενικότερα αν δεν είστε γνώστης ή εθελοντής εκπαιδευμένος, το μόνο που δεν χρειάζονται εκείνη την στιγμή οι πυροσβέστες είναι να κυνηγάνε ένα πολίτη μην καεί από την υπερβολική του ευαισθησία για το δάσος! Μείνετε μακριά από τις δυνάμεις καταστολής και προμηθεύετε τους πυροσβέστες με νερό αν αυτό χρειάζεται ή οποιαδήποτε δευτερεύουσα εργασία μπορείτε να προσφέρετε χωρίς να θέτετε εαυτό σε κίνδυνο.

6. Αν καθοδόν νύχτα αντιληφθείτε τροχαίο ατύχημα και δεν θέλετε να σταματήσετε επειδή φοβάστε για εγκληματίες ή παγίδες κλπ… παγώστε την εικόνα στο μυαλό σας και φωτογραφίστε με την μνήμη σας ακριβώς την ώρα που περνάτε όσες πιο πολλές πληροφορίες μπορείτε, κατόπιν αμέσως ειδοποιήσετε τις αρχές να σπεύσουν προς βοήθεια. Προσοχή μην αδρανείτε αν δεν μπορείτε να σταματήσετε για να βοηθήσετε, το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε τηλέφωνο, θυμηθείτε μπορεί την επόμενη φορά να είναι συγγενής σας ένα από τα θύματα, δεν θα θέλατε κάποιος περαστικός να έπαιρνε τηλέφωνο και να γλίτωνε από βέβαιο θάνατο ο δικός σας άνθρωπος;

7. Σε περίπτωση που ατύχημα εξελιχθεί μπροστά στα μάτια σας και είστε ο πρώτος που το αντιλαμβάνεται, πάντα πάρτε πρώτα μέτρα αυτοπροστασίας και μετά ειδοποιήστε την πυροσβεστική, αστυνομία, εκάβ και κατόπιν δείτε πως μπορείτε να ασφαλίσετε τον χώρο μέχρι να έρθουν οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.

 • Πρώτα από όλα πριν σταματήσετε το αυτοκίνητο σας , βεβαιωθείτε ότι το παρκάρετε σε τέτοια θέση που να μην κινδυνεύετε όταν βγείτε να σας χτυπήσει άλλο διερχόμενο αμάξι, αλλά και να μην εμποδίζετε την κυκλοφορία.
 • Τοποθετήστε το τρίγωνο σας το ελάχιστο 150 μέτρα μακριά από το σημείο του ατυχήματος και στην ίδια ευθεία που θέλετε να δημιουργήσετε ακτίνα προστασίας.
 • Ανάψτε τα αλάρμ του αυτοκινήτου σας και MHN αφήνετε το πόρτ μπαγκάζ ανοιχτό, οι διερχόμενοι οδηγοί δεν θα έχουν ορατότητα να αντιληφθούν ότι πρόκειται περί τροχαίου ατυχήματος!
 • Προσπαθήστε να διασφαλίσετε κατά αρχήν την προσωπική σας ακεραιότητα και μετά κάντε ότι είναι δυνατό να διασφαλίσετε την σωματική ακεραιότητα του θύματος. (αν γνωρίζετε πρώτες βοήθειες μπορείτε να τις παρέχετε, αρκεί να είστε γνώστης)
 • Αν υπάρχει εμπλεκόμενο αυτοκίνητο τρακαρισμένο ή αναποδογυρισμένο υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης από διαρροή καυσίμων, αν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τον πόλο από την μπαταρία του αυτοκίνητου, τοποθετήστε τον πυροσβεστήρα του αυτοκίνητου σας σε εμφανή θέση για ώρα ανάγκης.

8. Παραμείνετε ψύχραιμοι και καλέστε και πάλι την Π.Υ. για οδηγίες αν χρειάζεστε.

Εν κατακλείδι η ψυχραιμία και η λογική είναι οι δύο καλύτεροι σύμβουλοι για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης καλό θα ήταν όμως να προσθέσουμε και λίγο ευαισθησία για την ανθρώπινη ζωή γιατί είναι κάτι που αρχίζει και εξαφανίζεται από την Ελλάδα, και δυστυχώς θα καταντήσουμε σαν την Αμερική που σκοτώνεται κάποιος στην μέση του δρόμου και κανένας δε δίνει σημασία. Ας μην γίνουμε κράτος αδιαφορίας μπορούμε να βοηθήσουμε δεν χρειάζεται να τύχει σε έναν από εμάς ή σε συγγενή μας για να ευαισθητοποιηθούμε και να βοηθήσουμε κάποιον άλλον! Μπορούμε να κάνουμε την διαφορά και να δείξουμε το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής και του Ελληνικού φιλότιμου!

Για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος
*Ο Ιωάννης Ρέτσιος είναι εκπαιδευτής μέσων ατομικής προστασίας και ειδικός σε θέματα εξοπλισμού για HazMat & C.B.R.N.e περιστατικά.

Το άρθρο ανανεώθηκε στις 4/12/2015

(Visited 20 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.