Πως έγινε η διαχείριση των 302 τραυματιών κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Βαθμολογία

 
Από την Maria ChengAssociated Press
Μετάφραση στα Ελληνικά για το Fire.gr, Παναγιώτης Κοιλάκος

Βρυξέλλες – Όταν οι εξτρεμιστές ξεκίνησαν την αιματηρή τους επίθεση στο Παρίσι στις 13 Νοέμβρη, μπήκε σε λειτουργία ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών ώστε να μπορέσουν όλοι οι τραυματίες να λάβουν περίθαλψη – και παρόλο των μεγάλο αριθμό των ασθενών που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία (302 άτομα) μόνο 4 πέθαναν σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Lancet. Περίπου μια ώρα μετά την πυροδότηση της πρώτης βόμβας έξω από στο Stade de France οι αξιωματούχοι υγείας ενεργοποίησαν το white plan , ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε πριν 2 δεκαετίες το οποίο δεν είχε ξαναχρησιμοποιηθεί σε παρόμοιες περιστάσεις.

Κάποιοι γιατροί έγραψαν στην έκθεσή τους πως “Δεν ξέραμε πώς και πότε θα τελείωνε αυτός ο εφιαλτής”. Περισσότερες από 40 ιατρικές ομάδες και το πυροσβεστικό σώμα βρίσκονταν στα σημεία που υπήρξαν βομβιστικές επιθέσεις και ακόμη 15 ήταν σε επιφυλακή.

Οι συντονισμένες επιθέσεις σε όλη την πόλη άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς με τους περισσότερους από αυτούς να πέθαναν επιτόπου και να μην κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Τα περισσότερα θύματα είχαν πληγές από σφαίρες και οι διασώστες έψαχναν απελπισμένα αιμοστατικούς επιδέσμους ώστε να σταματήσουν την αιμορραγία. Οι περισσότεροι διασώστες γύρισαν στο νοσοκομείο χωρίς τις ζώνες τους. Οι διασώστες για να αποτρέψουν τον συνωστισμό στα δωμάτια πρώτων βοηθειών έκαναν διαλογή των ασθενών στην είσοδο του νοσοκομείου.

“Ποτέ ξανά δεν είχε υπάρξει τέτοιος αριθμός θυμάτων ή τέτοιος αριθμός τραυματιών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Το όριο ξεπεράστηκε.”

Οι γιατροί είπαν πώς όλες οι απαιτούμενες ενέργειες έγιναν το συντομότερο δυνατό και οι προμήθειες ανανεώνονταν συνεχώς. Βέβαια βοήθησε το γεγονός ότι όλοι οι ασθενείς εκτός ενός ήταν κάτω των 40 χρονών. Ο Dr. Philippe Juvin, επικεφαλής του τμήματος εκτάκτου ανάγκης του νοσοκομείου Georges Pompidou δήλωσε πώς το νεαρό της ηλικίας και η καλή υγεία των τραυματιών βοήθησε πολλούς να επιβιώσουν.

Συμπτωματικά πολλοί γιατροί και πυροσβέστες έλαβαν μέρος σε μια άσκηση με θέμα την οργάνωση του προσωπικού διαχείρισης εκτάκτων αναγκών σε ενδεχόμενο πολλαπλών πυροβολισμών το πρωί της 13ης Νοεμβρίου, και έτσι όταν η πραγματική επίθεση άρχισε το απόγευμα της ίδιας μέρας πολλοί από τους εμπλεκόμενους νόμιζαν πως επρόκειτο για ακόμη μια άσκηση.  Όταν οι γιατροί έκαναν ανασκόπηση των γεγονότων ανακάλυψαν πως όλα τα κατάγματα των άνω άκρων ήταν τόσο καταστροφικά που έπρεπε να αντιμετωπιστούν εξωτερικά αφού τα κόκαλα είχαν διαπεράσει το δέρμα ή υπήρχε απώλεια οστών.

Οι γιατροί σημείωσαν πώς αν η επίθεση είχε συμβεί την ημέρα η ανταπόκριση στο συμβάν δεν θα ήταν τόσο επιτυχής διότι τα νοσοκομεία θα ήταν ήδη απασχολημένα “Δυστυχώς η υπάρχουσα κατάσταση απαιτεί από εμάς να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε δυσκολότερα περιστατικά.

Ο Samuel Petrequin συνέβαλε στην συγγραφή του παρόντος.

Μετάφραση στα Ελληνικά για το Fire.gr, Παναγιώτης Κοιλάκος
Πηγή : www.ems1.com
AP Photo/Thibault Camus

(Visited 3 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.