Τρείς σημαντικές εφευρέσεις από γυναίκες, στην ασφάλεια

 

Του Ρέτσιου Ιωάννη

Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς αναφορικά με το πόσα πράγματα οφείλουμε στις γυναίκες, ως μάνες ως σύζυγοι και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Έχουμε σκεφτεί όμως πόσα έχουν κάνει οι γυναίκες για την τεχνική ασφάλεια την πυρόσβεση και την διάσωση στην ιστορία; Παρακάτω μπορούμε να δούμε μερικά παραδείγματα που καλό είναι να τα θυμόμαστε και να μνημονεύουμε αυτές τις άξιες γυναίκες για τις εφευρέσεις τους.

Γέφυρα διαφυγής πυρκαγιάς
H φωτιά ήταν πάντα ένας κίνδυνος σε κοινότητες και χωριά,  αλλά από τον 19ο αιώνα, με την δόμηση να αναπτύσσετε ήρθε και η προσθήκη ορόφων, έτσι εργοστάσια πολυώροφα χτίζονταν και τα δημόσια κτίρια μεγάλωναν. Τα κτίρια αυτά συχνά φτιαγμένα από ξύλο, ήταν ευάλωτα σε μια πυρκαγιά.

Οι σκάλες της πυροσβεστικής υπηρεσίας στις πόλεις ήταν γενικά εξοπλισμένες για να φτάνουν μέχρι το τέταρτο όροφο έτσι ώστε αν κάποιος άνθρωπος σε ένα υψηλότερο όροφο έπρεπε να διασωθεί αυτό να γινόταν γρήγορα.

Το 1860 μια μεγάλη πυρκαγιά σε πολυκατοικία άφησε πολλές οικογένειες αβοήθητες. Ο κόσμος έβλεπε την απελπισία στα πρόσωπα των εγκλωβισμένων μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα που ζητούσαν βοήθεια, αλλά όσοι έμεναν  στους πάνω ορόφους δεν κατάφερναν να επιβιώσουν καθώς δεν μπορούσαν να πηδήξουν. Το επόμενο έτος, η Νέα Υόρκη ψήφισε ένα νόμο που απαιτούσε να υπάρχει εξωτερική σκάλα στην εξωτερική πλευρά των πολυκατοικιών. Οι ιδιοκτήτες κτιρίων δυσανασχέτησαν λόγω του επιπλέον κόστους, και δύο χρόνια αργότερα, η διατύπωση του νόμου ήταν πιο χαλαρή, διευκρινίζοντας ότι σε κάθε κτίριο χρειάζεται ένα μέσο εξόδου.

Η Anne Connelly ευρέως πιστώνεται με την επινόηση της «διαφυγής μέσω γέφυρας από πυρκαγιά» σχεδιασμός που δεν αναφέρεται στην εφεύρεση της εξωτερικής κλίμακας διαφυγής από κτίρια αλλά της γέφυρας μεταξύ δύο κτιρίων, η οποία ως εφεύρεση ήταν εξίσου πολύτιμη. Αυτή η εφεύρεση το 1887 πήρε αριθμό πατέντας κατοχυρωμένο στην Anne Connelly.

Σωσίβια Λέμβος

Μια μέρα το 1882, η Maria Beasely κοίταξε τη θάλασσα και σκέφτηκε: «Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να πεθαίνουν στα ταξίδια» Και τότε αποφάσισε να εφεύρει τις σωσίβιες λέμβους.  Η Μαρία ήταν μία από τις σπάνιες γυναίκες που έκαναν περιουσία από τις εφευρέσεις . Μεταξύ των ετών 1878 και 1898, έλαβε τουλάχιστον δεκαπέντε διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που έλαβε, με το οποίο έκανε την περιουσία της, ήταν για μια μηχανή κατασκευής βαρελιών. Σε εκείνες τις ημέρες τα ξύλινα βαρέλια ήταν σε μεγάλη ζήτηση, καθώς χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση των τροφίμων και της οινοποιίας.
Μεταξύ άλλων εφευρέσεων της Maria Beasely, είναι η σωσίβια λέμβος που ξεχωρίζει με την τόσο μεγάλη συμβολή της στην ασφάλεια των ανθρώπων που ταξιδεύουν στην θάλασσα.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ταξιδεύετε με θέα την ήρεμη θάλασσα, να θυμάστε αν σας συμβεί κάτι υπάρχουν σωσίβιες σχεδίες επί του σκάφους που θα σας κρατήσουν στη ζωή μέχρι την διάσωση σας. Μπορείτε να ευχαριστήσετε μια γυναίκα γι ‘αυτό, τη Maria Beasely.

Kevlar για αλεξίσφαιρα

Η χημικός Stephanie Kwolek εφηύρε τις σούπερ-ισχυρές ίνες Kevlar, που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Η εφεύρεση της είναι πέντε φορές ισχυρότερη από το ατσάλι και εκτός από τα αλεξίσφαιρα, έχει επίσης περίπου 200 άλλες χρήσεις.
H Stephanie Louise Kwolek (31 Ιουλίου 1923 – 18 Ιουνίου 2014) ήταν ένας Αμερικανός χημικός, του οποίου η καριέρα στην εταιρεία DuPont διήρκεσε πάνω από σαράντα χρόνια. Είναι η πιο γνωστή για την εφεύρεση του πρώτου από μια οικογένεια συνθετικών ινών από εξαιρετική αντοχή και ακαμψία με την ονομασία  “πολυ-παραφαινυλενίου τερεφθαλαμίδιο”, περισσότερο γνωστή ως Kevlar. Για την ανακάλυψή της, στην Stephanie Kwolek, απονεμήθηκε το μετάλλιο “DuPont Lavoisier” για το εξαιρετικό τεχνικό επίτευγμα της.

Μετάφραση ελεύθερη απόδοση για τo Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος

Πηγές – Βιβλιογραφία :

 • www.herstorynetwork.com
 • www.google.com/patents/US258191
 • http://americacomesalive.com
 • https://en.wikipedia.org
 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.