Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας τι χρειάζεται;

 

8/3/2016

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το πως εκδίδεται το Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας , ένα από τα πιο σημαντικά δικαιολογητικά για την Άδεια Λειτουργίας. Θα επικεντρωθούμε στην διαδικασία και όχι τόσο σε τεχνικά θέματα ή λεπτομέρειες, για να έχουμε μια εικόνα των βημάτων που χρειάζονται για να εκδοθεί αυτό το πιστοποιητικό.

Επιγραμματικά η διαδικασία έκδοσης για Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας έχει ως εξής : καταθέτουμε μία μελέτη πυρασφάλειας με την κατάλληλη νομοθεσία , εγκρίνεται αυτή η μελέτη απο την πυροσβεστική υπηρεσία , υλοποιείται από εμάς , καταθέτουμε δικαιολογητικά για Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας και αφού ελεχθούν τα δικαιολογητικά εκδίδεται το παραπάνω πιστοποιητικό.

Ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες τα διάφορα βήματα .

Μελέτη Πυρασφάλειας

Το πρώτο και κύριο που πρέπει να έχει το κατάστημά μας είναι μελέτη πυρασφάλειας .
Σε αυτό το σημείο υπάρχει ένας πολύ βασικός διαχωρισμός και έχει να κάνει με το πότε εκδόθηκε η οικοδομική άδεια που χώρου που στεγαζει την επιχείρηση μας .
Αν η ημερομηνία έκδοσης είναι μετά τις 17-02-1988 ( νέα κτίρια ) , τότε ισχύει η ΠΔ 71/88 ( ΦΕΚ 32Α 17 – 02 – 1988 ) και κάθε δραστηριότητα έχει το δικό της άρθρο .

Αν η άδεια έχει εκδοθεί πριν από αυτή την ημερομηνία ( υφιστάμενα κτίρια ) τότε για χώρους συνάθροισης κοινού ( καφέ , μπαρ , εστιατόρια , αναψυκτηρία – γενικά οτιδήποτε έχει τραπεζοκαθίσματα ) ισχυεί η ΠΔ 3/81 ( ΦΕΚ 20Β 19-01-1981 και οι τροποποιήσεις τις ) , ενώ για εμπορικά καταστήματα ( παντοπωλεία , οπωρολαχανοπωλεία κτλ ) ισχύει η ΠΔ 8γ/2007 ( ΦΕΚ 276Β 02 – 03 – 2007 ) . Αυτές οι τρεις είναι οι βασικές νομοθεσίες με τις οποίες μελετάμε την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων .

Μετά από τόσα χρόνια είναι αρκετά πιθανό να υπάρχει ήδη κάποια μελέτη για τον χώρο μας . Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε τι γράφει η μελέτη και αν δεν έχει γίνει καμιά αλλαγή, τότε μπορούμε να καταθέσουμε δικαιολογητικά για λήψη Πιστοποιητικού Πυρασφάλειας. Αν έχουν γίνει αλλαγές που επηρεάζουν τα μέτρα πυροπροστασίας ( πχ αν έχουν προστεθεί χώροι ή δραστηριότητες ) , τότε πρέπει να γίνει μία τροποποιητική μελέτη πυροπροστασίας σύμφωνα με την ανάλογη νομοθεσία .

Αν δεν υπάρχει καθόλου μελέτη πυρασφάλειας , τότε πρέπει να γίνει , πάλι σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει σε κάθε περίπτωση .

Οπότε καταθέτουμε την μελέτη μας στο αρμόδιο Γραφείο Πυρασφάλειας , ελέγχεται από έναν αξιωματικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας , εγκρίνεται και θεωρείται . Στην συνέχεια αφού έχουμε θεωρημένη μελέτη πυρασφάλειας προχωράμε στα επόμενα βήματα .

Υλοποίηση Μελέτης

Από την στιγμή που υπάρχει θεωρημένη μελέτη πυρασφάλειας ( είτε καινούργια , είτε υπάρχουσα ) , χρειάζεται η αυτή η μελέτη να υλοποιηθεί . Δηλαδή , όποια μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας περιγράφονται σε αυτή να υπάρχουν και στην πράξη . Οι πυροσβεστήρες να αγοραστούν , οι φωλίες και τα φωτιστικά ασφαλείας να εγκατασταθούν και οποιαδήποτε άλλα μέτρα να κατασκευαστούν .

Αν υπάρχει ήδη μελέτη πυρασφάλειας θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα τα μέτρα πυρασφάλειας που περιγράφονται σε αυτή έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν σωστά .

Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν συμβιβασμοί σε αυτό το σημείο , γιατί πρώτο και κύριο όλα αυτά αφορούν την ασφάλεια της επιχείρησης και των πελατών μας , ενώ επιπρόσθετα η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει συχνούς , έκτακτους και αυστηρούς ελέγχους .

Δικαιολογητικά για Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας

Περνάμε τώρα στα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την έκδοση Πιστοποιητικού Πυροπροστίας . Σύμφωνα με την 13η Πυροσβεστική Διάταξη ( ΦΕΚ 1586Β 21-06-2013 ) το Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας εκδίδεται χωρίς αυτοψία απο την πυροσβεστική υπηρεσία , απλά με την κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων από τον ιδιοκτήτη , που να λέει ότι έχει εγκαταστήσει τα μέτρα πυρασφάλειας , από μηχανικό που να λέει ότι λειτουργούν καλώς τα μόνιμα μέτρα πυρασφάλειας ( αν υπάρχουν ) και από την επιχείρηση που αγοράστηκαν οι πυροσβεστήρες που να λέει ότι αυτοί λειτουργούν καλώς . Επίσης , καταθέτουμε ένα παράβολο των 10 Ευρώ για να πάρουμε το Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης των Ενεργητικών Μέσων Πυροπροστασίας .

Το τι ακριβώς θα πρέπει να αναγράφει κάθε υπεύθυνη δήλωση και πως συμπληρώνεται , μπορεί να είναι λίγο περίπλοκο μερικές φορές και η ανάλυση αυτών των θεμάτων ξεφεύγει από τον σκοπό αυτού του άρθρου .

Αυτό που θα πρέπει να τονίσω ( ξανά ) είναι ότι από την στιγμή που υπογράφουμε υπεύθυνες δηλώσεις , πρέπει να είναι αληθείς. Αν στον έλεγχο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας , διαπιστωθεί ότι δεν έχει υλοποιηθεί η μελέτη πυρασφάλειας , τότε γίνεται μήνυση στον ιδιοκτήτη, στον μηχανικό, ανακαλείται το πιστοποιητικό πυρασφάλειας και η άδεια λειτουργίας του καταστήματος. Δε νομίζω ότι κανένας θα ήθελε να περάσει όλα αυτά που περιέγραψα παραπάνω.

Κλείνοντας ας αναφέρω ξανά τα βήματα για να πάρουμε Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας :

Μελέτη -> Υλοποίηση Μελέτης -> Δικαιολογητικά -> Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας

Πηγή : www.adeiesleitourgias.gr

7 Comments

 1.  

  Καλημέρα σας

  για την περίπτωση ενός γραφείου το οποίο έχει αλλάξει εσωτερική διαρρύθμιση (έχουν δηλαδή μπει νέα χωρίσματα και έχουν διαμορφωθεί επιμέρους γραφεία) απαιτείται αλλαγή στη θεωρημένη από την πυροσβεστική μελέτη πυροσπροστασίας? επίσης αν αλλάξει η μελέτη απαιτείται να προχωρήσουμε στην τροποποίηση του εν ισχύ πιστοποιητικού πυροπροστασίας?

 2.  

  Εφόσον οι νέες διαρρυθμίσεις και τα χωρίσματα μεταβάλλουν τις οδεύσεις διαφυγής και ενδεχόμενα και τις θέσεις των φορητών πυροσβεστήρων θα πρέπει να υποβληθεί στην Π.Υ. επικαιροποιημένη κάτοψη ενεργητικής πυροπροστασίας, σύμφωνα με την νέα διάταξη, για έγκριση και ενημέρωση του σχετικού φακέλου.

  Απάντηση εκ μέρους του κ. Διαμαντή Νικόλαου για το Fire.gr
  http://www.alexipiro.gr

 3.  

  Καλησπέρα ,

  Είμαι διαχειριστής σε πολυκατοικία όπου στο ισόγειο υπάρχει αποθήκη ( 300 τ.μ.)η οποία έχει ενοικιαστεί από εταιρεία και αποθηκεύουν έπιπλα και οικιακά είδη μέσα σε μεγάλα χαρτοκιβώτια.
  Έχω δει ότι υπάρχουν κάποιοι πυροσβεστήρες οροφής, αλλά δεν αισθάνομαι ασφαλής διότι ζήτησα πιστοποιητικό πυρασφάλειας (για την προστασία των ενοίκων ) και μου είπε ο επιχειρηματίας ότι δεν έχει κάποιο τέτοιο έντυπο αλλά υπάρχουν πυροσβεστήρες οι οποίοι επαρκούν. Ρώτησα εάν ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης έχει ελέγξει την πυρασφάλεια και μου είπαν ότι είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας .
  Γύρω-γύρω από την αποθήκη υπάρχουν τζαμάκια πολλά εκ των οποίων έχουν σπάσει και τα έχουν κλείσει με κομμάτια από χαρτοκιβώτια για να μην μπαίνουν γάτες και ποντίκια.
  Τους είπα ότι είναι εύφλεκτα τα υλικά και θα πρέπει να τακτοποιήσουν και εξωτερικά τα τζάμια αλλά και να ελέγξουν την πυρασφάλεια.
  Τέλος ζήτησα και πιστοποιητικά απεντόμωσης και μυοκτονίας (για την ασφάλεια και υγιεινή των ενοίκων ) καθώς η αποθήκη είναι σε απελπιστική κατάσταση , ενώ η πολυκατοικία κάνει 2 απεντομώσεις ετησίως σε φρεάτια σωληνώσεις και κλιμακοστάσιο.

  Γνωρίζετε εάν μπορούν να αρνηθούν τα παραπάνω ?

  Ευχαριστώ

  Αποστόλης

  •  

   Απάντηση εκ μέρους του κ. Διαμαντή Νικόλαου για το Fire.gr

   Σε απάντηση του σχετικού ερωτήματος σας γνωρίζω ότι :

   Το βασικό είναι αν σύμφωνα με την άδεια οικοδομής επιτρέπεται η χρήση του χώρου για επαγγελματική χρήση και ιδιαίτερα ως αποθήκη.

   Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία άρθρο 2 Π.Δ. 13/2013 η περιγραφόμενη στο ερώτημα αποθήκη δεν έχει υποχρέωση λήψης πιστοποιητικού πυροπροστασίας, εφόσον αυτό δεν ζητείται από την αδειοδοτούσα αρχή ή άλλη Δημόσια Υπηρεσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει υποχρέωση λήψης μέτρων πυροπροστασίας αντίθετα ανάλογα με τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ( πριν την 1/2/1989 ή μετά ) εφαρμόζονται οι διατάξεις της Π.Δ. 6/1996 ή του άρθρου 11 του Π.Δ 71/1988.

   Σύμφωνα με την παραπάνω νομοθεσία μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό των μέτρων πυροπροστασίας της αποθήκης έχει, το είδος ,η ποσότητα και ο όγκος των αποθηκευμένων υλικών με βάση τα οποία υπολογίζεται το πυροθερμικό φορτίο και καθορίζεται η κατηγορία της αποθήκης με βάση την επικινδυνότητα αυτής.

   Σε κάθε περίπτωση τα ελάχιστα μέτρα πυροπροστασίας είναι φωτισμός και σήμανση των οδεύσεων διαφυγής, 2 φορητοί πυροσβεστήρες, ένα πυροσβεστικό ερμάριο (πυροσβεστική φωλιά ) από το δίκτυο ύδρευσης της πόλης και ανάλογα την κατηγοριοποίηση της αποθήκης είναι δυνατόν να επιβάλλεται και σύστημα πυρανίχνευσης λόγω υπερκείμενων ορόφων και χειροκίνητο σύστημα συναγερμού.

   Οι πυροσβεστήρες οροφής είναι πυροσβεστικά συστήματα τοπικής εφαρμογής και καλύπτουν τοπικά μόνο υποκείμενες επικινδυνότητες και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το σύνολο της αποθήκης.

   Επειδή η Πυροσβεστική Υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα διεξαγωγής έκτακτων ελέγχων για την διαπίστωση εφαρμογής των προβλεπόμενων μέτρων πυροπροστασίας, θα συνιστούσαμε την προσφυγή στην αρμόδια Π.Υ. για την διενέργεια ελέγχου.

   Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας και παραμένουμε στην διάθεση σας.

   Με εκτίμηση
   Νικόλαος Γ. Διαμαντής
   Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός Π.Σ. ε.α. – Νομικός

   ΑΛΕΞΙΠΥΡΟΜΕΠΕ
   ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ–ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
   ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ- ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΕΣ
   Kρυστάλλη 17
   Αθήνα T.K.: 11141
   Τ: 2102116606
   F: 2102236554
   W: http://www.alexipiro.gr

 4.  

  Θα ήθελα παρακαλώ εαν είναι δυνατόν να με ενημερώσετε για το εξής: Σε ποια νομοθεσία φαίνεται πότε απαιτείται και πότε δεν απαιτέιται έκδοση πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας; Και για να κάνω πιο συγκεκριμένη την ερώτησή μου, σε ένα κτήριο γραφείων στο οποίο θα υπάρχει και σημείο εξυπηρέτησης κοινού, θα πρέπει να εκδοθεί πιστοποητικό;

 5.  

  Για ανανέωση πιστοποιητικού πυρασφάλειας κατηγορίας Β μηχανουργείο σε Βιομηχανική περιοχή, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μηχανικού για την καλή λειτουργία των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας. Μόνο από μηχανολόγο μηχανικό ή και ηλεκτρολόγος ή πολιτικός μπορεί να το πιστοποιήσει;

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.