Βιομηχανική παραγωγή εκρηκτικών υλικών-φωτιά

 

2/5/2016

Του Γιώργου Θεοδωράκη, Μηχανολόγου Μηχανικού

Τα εκρηκτικά υλικά παράγονται σε εργοστάσια και βιοτεχνίες υπό την επίβλεψη προσωπικού. Η πιθανότητα σοβαρών ατυχημάτων σε αυτές τις μονάδες είναι πολύ υψηλή – μια από τις πιο βασικές αιτίες ατυχημάτων σε αυτούς τους χώρους είναι η πυρκαγιά. Ο προσεκτικός σχεδιασμός της παραγωγικής ροής και η σωστή χωροθέτηση πρώτων υλών, εργαστηριών και αποθήκης είναι η αρχή για να περιοριστούν οι κίνδυνοι σε λογικά όρια.

Μια σειρά από αυστηρούς περιορισμούς (όπως πλήρης απαγόρευση καπνίσματος σε χώρους εργασίας και αποθήκης) και η χρήση μόνο κατάλληλων μηχανημάτων και εργαλείων σωστά συντηρημένα (που δεν παράγουν σπινθήρα, είναι αντιεκρηκτικού τύπου και δεν χρησιμοποιούν γυμνή φλόγα). Η προσεκτική χωροθέτηση των μηχανημάτων και των άλλων μέσων είναι ένας παράγοντας μείωσης των κίνδυνων πυρκαγιάς. Γενικά πρέπει να προβλέπονται μέσα και μετρά ασφάλειας από την φάση της μελέτης ενός τέτοιου χώρου.

Είναι βεβαία απαραίτητο να εγκαθίστανται αυτόματα ή ημιαυτόματα συστήματα ανίχνευσης και καταστολής πυρκαγιάς καθώς και διατάξεις που να εξασφαλίζουν τον επαρκή εξαερισμό διαφόρων χωρών παράγωγης ώστε να αποφεύγεται τυχόν εκρηκτικό περιβάλλον από αέρια. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει το απαραίτητο δίκτυο πυρόσβεσης με νερό, να διαθέτει πλήρη πυκνή κάλυψη του χώρου και να είναι εφοδιασμένο με τις απαιτούμενες δεξαμενές και αντλίες που να μας παρέχουν άφθονο νερό σε περίπτωση ανάγκης.

Κατηγορίες Εκρηκτικών

Κατηγορία (Α) είναι τα Εκρηκτικά που έχουν μέγιστο κίνδυνο εκπυρσοκρότησης (δυναμίτης, μή ευαισθητοποιημένη νιτρογλυκερίνη, μαύρη πυρίτιδα, κλπ).

Κατηγορία (Β) είναι τα Εκρηκτικά που έχουν μεγάλο κίνδυνο ανάφλεξης και περιλαμβάνουν τα περισσότερα προωθητικά υλικά. Θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα από την Κατηγορία (Α).

Κατηγορία (Γ) είναι τα Εκρηκτικά που περιέχουν κάποια μείγματα από υλικά Κατηγοριών (Α) και (Β) σαν κάποια από τα συστατικά τους (καλώδια πυροδότησης εκρηκτικών μηχανισμών, κλπ).

Αποθήκευση Εκρηκτικών Υλικών.

Για την αποθήκευση των εκρηκτικών υλικών πρέπει να λαμβάνονται πολύ αυξημένα μέτρα ασφάλειας, για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εγκαταστάσεις καθώς και το κοινό που βρίσκεται στην περιοχή μιας τέτοιας αποθήκης.

Επειδή τα περισσότερα υλικά χρησιμοποιούνται από βιομηχανίες, θα πρέπει το προσωπικό να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες που παράγουν τέτοια υλικά συνήθως έχουν συναίσθηση των κίνδυνων, όμως οι υπάλληλοι βιομηχανιών που χρησιμοποιούν τα παραπάνω υλικά (ορυχεία, κλπ) είναι λιγότερο ενημερωμένοι και δεν χρησιμοποιούν συνήθως τα απαιτούμενα μέσα προστασίας με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος.

Οι αποθήκες πρέπει να είναι απρόσβλητες, ανθεκτικές & προστατευμένες σε περίπτωση πυρκαγιάς (π.χ. πυροδιαμέρισμα), κλοπή, δολιοφθορά και καιρικά φαινόμενα.

Καταπολέμηση Πυρκαγιάς σε Εκρηκτικά Υλικά

Πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης πυρκαγιά με εκρηκτικά υλικά. Μια πυρκαγιά εκεί όπου υπάρχουν ποσότητες εκρηκτικών Κατηγοριών (Α), (Β) και (Γ) μπορεί να καταπολεμηθεί μέχρι ένα σημείο σχετικής ασφάλειας. Όμως δεν μπορεί να γίνει προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς από την στιγμή που θα εξαπλωθεί στα εκρηκτικά υλικά.

Η μόνη ασφαλής ενέργεια σε αυτήν την περίπτωση είναι η εκκένωση της περιοχής που περιβάλει τον χώρο της πυρκαγιάς των εκρηκτικών. Αν υπάρχουν μικρές ποσότητες εκρηκτικών θα πρέπει να μεταφερθούν σε απόσταση ασφάλειας από τον τόπο της πυρκαγιάς και να ληφθούν αμέσως τα κατάλληλα μέσα προστασίας από πιθανές πηγές ανάφλεξης.

Πυρκαγιά σε μέσα ανατίναξης, στο αρχικό στάδιο της πάντα, μπορεί να σβηστεί με άφθονο νερό (το νερό επιδράει στην πτώση της θερμοκρασίας των υλικών κάτω από το σημείο ανάφλεξης). Όταν η φωτιά προχωρήσει πολύ, τότε η μόνη ασφαλής μέθοδος είναι να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες κατάσβεσης, να εκκενωθεί η περιοχή καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα έκρηξης και η κάθε προσπάθεια πυρόσβεσης πρέπει να γίνεται από μεγάλη απόσταση με ειδικά μέσα εκτόξευσης νερού-αφρού μεγάλων ποσοτήτων, γιατί πάντα πρέπει προέχει η ασφάλεια από της υλικές ζημιές που μπορεί να προκληθούν από την πυρκαγιά.

Πηγή : www.mobiak.gr

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.