Σεβόμαστε την ασφάλεια μας;

Βαθμολογία

 
Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Αφορμή για αυτό το άρθρο μου έδωσε ένα πρόσφατο συμβάν όπου παρατήρησα σε μια πυρκαγιά κτιρίου εντός κατοικημένης περιοχής εκτός από τους πυροσβέστες να βρίσκονται πλησίον του συμβάντος πολίτες, και κάθε λογής περιφερόμενοι από σκυλιά μέχρι παιδάκια με ποδήλατα! Με αποτέλεσμα πολλά ευτράπελα να συμβούν…

Πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε αν πραγματικά λαμβάνουμε σοβαρά το παράγοντα ασφάλεια στην εργασία μας αλλά και στην καθημερινή μας ζωή και τις όποιες ασχολίες έχουμε. Πρέπει να ομολογήσω ότι τα τελευταία χρόνια το Πυροσβεστικό Σώμα εκσυγχρονίστηκε αρκετά αλλά δυστυχώς στον τομέα ασφάλειας έχει ακόμα δρόμο.
Πόσοι από εσάς δεν έχετε δει σε πυρκαγιές κτιρίων, οχημάτων και άλλα κανένας να μην φέρει την αναπνευστική συσκευή του;
Πόσες φορές έχετε δει σε ένα συμβάν ο χώρος να έχει οριοθετηθεί με ταινία ασφαλείας και ειδικότερα δε στα τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα όπου η οριοθέτηση του χώρου είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για τα θύματα αλλά και για τους εργαζόμενους εντός της ζώνης αυτής. Πόσες φορές δεν έχετε χρειαστεί ως πυροσβέστες να συνδέσετε σωλήνα σε υδροστόμιο και δεν μπορείτε λόγω κάποιου οχήματος που έχει μπλοκάρει το χώρο;

Ας εξετάσουμε όμως με προσοχή μια μια τις περιπτώσεις όπου επιβάλλεται να οριοθετείτε ο χώρος αλλά και να διαβάζουμε με προσοχή τις όποιες ταινίες ή σήματα ασφαλείας αλλά και να σεβόμαστε τα σημεία που δεν πρέπει να παρκάρουμε.

Υδροστόμια (κρουνοί)

Πόσοι από εμάς όταν παρκάρουμε, αγνοούμε εντελώς τα υδροστόμια που είναι αναγκαία και ζωτικής σημασίας για την πλήρωση των πυροσβεστικών οχημάτων με νερό και ενώ βλέπουμε ότι υπάρχει υδροστόμιο (κρουνός) παρκάρουμε χωρίς δεύτερη σκέψη το όχημα μας εμποδίζοντας έτσι την σύνδεση σωλήνων μεταφοράς νερού που πιθανώς να χρειαστεί σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Βεβαίως θα πείτε όλοι “μα τι λες βρε άνθρωπε, εδώ δε βρίσκουμε χώρο να παρκάρουμε αυτό μας ενδιαφέρει;” λυπάμαι πολύ, αλλά αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το υδροστόμιο μπορεί το αμάξι σας να καταλήξει σαν το εικονιζόμενο στην φωτογραφία. ( Η φωτό είναι από τις Η.Π.Α. )

Τα υδροστόμια είναι συνήθως πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, και σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται να σημαδευτεί ο χώρος γύρω από αυτά με κίτρινη μπογιά και ενδεικτικές πινακίδες έτσι ώστε να μην παρκάρουν οι οδηγοί. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν γίνεται αυτό διότι ουδείς ενδιαφέρεται για αυτά τα πράγματα.

Λ.Ε.Α. (Λωρίδες Εκτάκτου Ανάγκης)

Όλοι τις ξέρουμε κανένας όμως δεν τις σέβεται, με εξαίρεση ίσως στην Αττική Οδό (εκεί πέρα το όχημα ειδικής σήμανσης φτάνει πραγματικά σε χρόνο ρεκόρ αν κάποιος σταματήσει στην Λ.Ε.Α.) όπου μπορεί να σταθμεύσει κάποιος με ασφάλεια για όσο χρόνο χρειάζεται χωρίς τον φόβο ότι κάποιος αφελής θα πέσει πάνω του.
Οι ειδικές λωρίδες όπου επιτρέπουν κίνηση μόνο στα οχήματα εκτάκτου ανάγκης στην Ελλάδα απουσιάζουν εντελώς μόνο λεωφορείο-λωρίδες υπάρχουν και αυτές δυστυχώς δεν λειτουργούν σωστά. Βεβαίως και δεν ενδιαφέρει κανέναν αυτό το μέτρο μιας και όλοι κοιτάμε την εξυπηρέτηση μας, σκεφτείτε όμως να έχει πάρει το σπίτι σας φωτιά ή να θέλετε να μεταφερθεί ο δικός σας άνθρωπος στο νοσοκομείο πόση κίνηση αντιμετωπίζουν όλα τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης μέχρι να φτάσουν στο συμβάν! Στο εξωτερικό υπάρχουν ειδικές λωρίδες για την κίνηση των οχημάτων εκτάκτου ανάγκης αλλά ακόμα και για την στάθμευση τους.

Ασθενοφόρο στην Ελλάδα προσπαθεί να φθάσει στο συμβάν…

Ασθενοφόρο στη Γερμανία προσπαθεί να φθάσει στο συμβάν…

Πινακίδες σήμανσης

Σε ορισμένα κτίρια όπου υπάρχει είσοδος η έξοδος πυρασφάλειας, πολλές φορές θα δείτε πινακίδες που σας ειδοποιούν να μην τοποθετείτε αντικείμενα ή φορτία που μπορούν να φράξουν τους χώρους αυτούς μιας και χρησιμοποιούνται σε περίπτωση ανάγκης για την ομαλή έξοδο των ατόμων που εργάζονται στους χώρους αυτούς σε περίπτωση πυρκαγιάς ή ακόμα και για την είσοδο των πυροσβεστών σαν εναλλακτική λύση για αερισμό του χώρου η ρίψη νερού στο χώρο της πυρκαγιάς.

Παρατηρήστε την φωτογραφία όπου εικονίζεται η πινακίδα που σαφώς απαγορεύει να τοποθετούνται αντικείμενα διότι είναι έξοδος κινδύνου σε περίπτωση πυρκαγιάς. Σε μια επίσκεψη που είχα κάνει σε ένα αποθηκευτικό χώρο μιας εταιρίας προσπαθώντας να εντοπίσω τις παραμέτρους ασφάλειας που υπάρχουν εντός του, παρατήρησα ότι είχαν τοποθετήσει στο υπόγειο ξύλινες παλέτες μέχρι το ταβάνι(!) εμποδίζοντας έτσι και τους ανιχνευτές αλλά και το σύστημα καταιονισμού νερού (sprinklers), εκτός αυτού η μοναδική πόρτα που μπορούσε κάποιος να βγει από το υπόγειο (σε περίπτωση που δεν λειτουργούσε το ασανσέρ, δεν υπήρχαν σκάλες) ήταν φραγμένη εξωτερικά με παλέτες και μπάζα!!

Σωστό λοιπόν είναι να σεβόμαστε και φυσικά να δίνουμε την πρέπουσα σημασία σε όλες τις πινακίδες σήμανσης κινδύνου και προειδοποιήσεων, και λάθος είναι να τις προσπερνάμε και να θεωρούμε ότι έχουν καθαρά διακοσμητικό ρόλο!

Ένα άλλο μελανό σημείο σε ότι αφορά τις πινακίδες σήμανσης είναι ότι ουδέποτε έχω δει (αν υπάρχουν πρέπει να είναι φωτεινό παράδειγμα) έξω από πυροσβεστικό σταθμό πινακίδες που να ειδοποιούν τους επερχόμενους οδηγούς να μειώσουν ταχύτητα λόγω εισόδου και εξόδου πυροσβεστικών οχημάτων! Όπως γνωρίζετε τα πυροσβεστικά οχήματα είναι αρκετά μεγάλα και συνήθως βγαίνουν ανά δύο από το πυροσβεστικό σταθμό ο οποίος κατά 90% βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή. Πόσες φορές δεν έχουν δημιουργηθεί ατυχήματα κατά την έξοδο τους γιατί ο οδηγός δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία, ή διότι δεν οφείλει να γνωρίζει ότι στα 100 μέτρα υπάρχει πυροσβεστικός σταθμός και πρέπει να ελαττώσει ταχύτητα! Με μια πινακίδα όπως εικονίζεται στην φωτογραφία για παράδειγμα (εγκαθίσταται πολύ εύκολα) μπορεί να αυξηθεί η ασφάλεια και των πυροσβεστών που επιβαίνουν στα οχήματα κατά την έξοδο τους αλλά και φυσικά των διερχομένων οδηγών.

Ασφάλεια σκηνής – οριοθέτηση τομέα (Για πυροσβέστες)

Εδώ δυστυχώς ελάχιστοι δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον μιας και μόνο λίγοι ευσυνείδητοι τηρούν το πρωτόκολλο ασφάλειας σκηνής.
Οι λόγοι πολλοί, που πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία σε ότι αφορά την ασφάλεια μας και να μάθουμε να τηρούμε τους κανονισμούς.
Ας αναφέρουμε όμως μερικά παραδείγματα, σε συμβάν πυρκαγιάς πόσοι από εσάς έχετε σκεφτεί ότι κατά την διαδικασία στησίματος της έδρας των μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων πρέπει πάντα μα πάντα να κάνουμε περιμετρικό έλεγχο του χώρου που θα στήσουμε το όχημα μας αλλά και φυσικά να ελέγχουμε, αν βρίσκονται άνθρωποι περιμετρικά (κάτι που φυσιολογικά απαγορεύεται και μπορεί να εξασφαλιστεί με την τοποθέτηση ταινίας ασφαλείας).

Στην φωτογραφία που βλέπετε προφανώς ο χειριστής λόγω άγχους ή βιασύνης παραμέλησε να ελέγξει το χώρο από την δεξιά μεριά που ανέπτυξε το πέδιλο του πυροσβεστικού οχήματος με τα εμφανιζόμενα επακόλουθα!
Πριν γίνει η οποιαδήποτε ενέργεια πάντα πρέπει να επιβραδύνουμε τις κινήσεις μας και να παίρνουμε τα προσωπικά μας μέτρα ασφάλειας και κατόπιν τα μέτρα ασφάλειας για τον χώρο εργασίας μας αλλά και τους παρευρισκόμενους σε αυτό.

Αναφορικά με την οριοθέτηση εκεί τα πράγματα είναι τόσο εύκολα αλλά δυστυχώς ουδείς το κάνει ! γιατί; Πόσο δύσκολο δηλαδή είναι για το Πυροσβεστικό Σώμα να τυπώσει μερικές εκατοντάδες ταινίες που να αναγράφουν “Πυροσβεστική Υπηρεσία – Απαγορεύεται η Είσοδος” , πότε θα καταλάβουμε ότι ο χώρος που εργαζόμαστε είτε ως πυροσβέστες είτε ως παραϊατρικοί είτε ως οτιδήποτε άλλο είναι αποκλειστικά για το εξειδικευμένο συνεργείο που βρίσκεται στο χώρο αυτό για να επιτελέσει μια εργασία με ασφάλεια.

Όπως βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες στο εξωτερικό σε κάθε συμβάν που καλούνται οι πυροσβέστες ασφαλίζεται ο χώρος από τους περίεργους όχι για τον λόγο ενόχλησης με ερωτήσεις αλλά κυρίως για την καταστροφή στοιχείων σημαντικής σημασίας για το Ανακριτικό τμήμα της υπηρεσίας, τον σεβασμό των θυμάτων από αδιάκριτα βλέμματα αλλά επίσης και την συνέχιση της εργασίας μας με το αίσθημα της ασφάλειας σε όλους τους τομείς. Ποιος σας εγγυάται ότι ενώ εσείς μαζεύετε τα πέδιλα από το μεγάλο πυροσβεστικό όχημα δεν έχει μπει κάποιο παιδάκι από κάτω για να χαζέψει αυτό το εντυπωσιακό πυροσβεστικό αμάξι που βλέπει για πρώτη φορά; ποιος σας λέει ότι ενώ κάνετε όπισθεν κάποιο σκυλί ή γάτα δεν έχει ξαπλώσει κάτω από τις ρόδες; Πόσες φορές έχετε σκεφτεί ότι λόγω της υψηλής πίεσης στα υδροστόμια κάποια σωλήνα μπορεί να σπάσει είτε από το όχημα σας είτε από τις υπάρχουσες συνδέσεις και να τραυματίσει παρευρισκόμενο πολίτη που έχει εισέλθει εντός της σκηνής επειδή δεν υπάρχει ταινία ασφαλείας;

Όπως και να έχει το πράγμα χωρίς οριοθέτηση του χώρου που θα εργαστείτε κανείς δεν σας εγγυάται την ασφάλεια σας! Δείτε το παρακάτω βίντεο πως ένας χώρος εργασίας γίνεται σε δευτερόλεπτα εξαιρετικά επικίνδυνος για όσους δεν έχουν θέση να βρίσκονται εκεί!!!

Κράνη, Επενδύτες και Αναπνευστικές συσκευές

Όποιος ενδιαφέρεται για την ατομική του ασφάλεια σαφώς και φοράει σε όλα τα συμβάντα τον επενδύτη του και το κράνος του και στα συμβάντα πυρκαγιάς ή όπου χρήζει την αναπνευστική του συσκευή. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε σε κανέναν ίσως οι παλιότεροι και πιο έμπειροι πυροσβέστες με την πολυετή πείρα τους μπορούν να συμβουλέψουν και ίσως να πείσουν τους νεότερους για ποιο λόγο πρέπει να φορούν τα ατομικά τους μέσα προστασίας. Δεν μπορώ να σχολιάσω άλλο το συγκεκριμένο θέμα καθώς οι απόψεις ποικίλουν και τα παραδείγματα διαφέρουν.

Εύχομαι σε όλους σας ασφάλεια στην εργασία σας και να μην συμβεί σε κανέναν από αμέλεια ή απροσεξία κάποιο ατύχημα και να μην χρειαστεί να εφαρμόσουμε το “όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι” ή όπως λένε και οι Αμερικάνοι “better safe, than sorry”.

*Ο Ιωάννης Ρέτσιος είναι εκπαιδευτής μέσων ατομικής προστασίας και ειδικός σε θέματα εξοπλισμού για HazMat & C.B.R.N.e περιστατικά.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.