Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της θερμικής καταπόνησης στην Δασοπυρόσβεση πριν να είναι αργά!

Προστέθηκε από F.R.N στις 1 Ιουνίου 2016. · 2 Σχόλια · Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Κατηγορία Πυροσβεστολογία, Ρέτσιος Ιωάννης

Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Share into that BigPicture-Share zone

 
Share Button

Του Ρέτσιου Ιωάννη

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο τα κύματα καύσωνα, είναι κάτι σύνηθες για τους πυροσβέστες και το προσωπικό εκτάκτων αναγκών. Το θερμικό στρες μπορεί να αποβεί μοιραίο σε κάποιες περιπτώσεις για αυτό το λόγο καλό είναι να γνωρίζουμε τα συμπτώματα. Γνωρίζοντας τα σημεία και τα συμπτώματα μπορούμε να σώσουμε μια ζωή.

Όταν εργάζεστε μια καυτή ημέρα, λόγω της εφίδρωσης και της κόπωσης  μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε στα πόδια ή στα χέρια σας κράμπα. Αυτό είναι ο μηχανισμός του σώματος που σας προειδοποιεί ότι είναι καιρός να ενυδατωθείτε και να κατεβάσετε τη θερμοκρασία του σώματος σας.

Η θερμική καταπόνηση

Αν αγνοήσετε τις ενδείξεις αυτές, το σύμπτωμα θα προχωρήσει γρήγορα σε αυτό που ονομάζουμε θερμική καταπόνηση. Τα συμπτώματα της θερμικής καταπόνησης περιλαμβάνουν εφίδρωση, αίσθημα ζαλάδας, πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης.

Η θερμική καταπόνηση είναι συνήθης; 

Μόλις αρχίσετε να νιώθετε αυτά τα συμπτώματα είναι καιρός να αναλάβετε άμεσα δράση.  Ομοίως, αν οι πυροσβέστες που κάνουν διάλειμμα παρουσιάζουν ακόμα αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα άτομα. Στέλνοντας το πυροσβέστη με συμπτώματα θερμικής καταπόνησης πίσω στο περιστατικό χωρίς την κατάλληλη ψύξη και ενυδάτωση μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, η θερμική καταπόνηση θα εξελιχθεί σε θερμοπληξία. Η θερμοπληξία είναι μια αληθινή ιατρική περίπτωση έκτακτου ανάγκης και χρήζει άμεσης φροντίδας καθώς είναι κρίσιμη.

Θερμοπληξία

Ο ασθενής θα παρουσιάζει καυτό πρόσωπο, ιδρωμένο, και ο ιδρώτας του μπορεί να σταματήσει σε πολλές περιπτώσεις. Ο ασθενής μπορεί να γίνει ακατάληπτος, συγχυτικός  και να παρουσιάσει επιληπτικές κρίσεις. Είναι σημαντικό να πάρετε μια βασική μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος του το νωρίτερο.

Εάν δεν ληφθεί άμεση προσοχή, ο ασθενής θα υποκύψει στη θερμοπληξία και θα πεθάνει. Ακόμη και αν ο ασθενής επιβιώσει, θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις της θερμοπληξίας.

Συνοπτικά, τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνονται:

 • Δυνατός πονοκέφαλος
 • Ατονία
 • Αίσθημα καταβολής δυνάμεων
 • Τάση για λιποθυμία,
 • Πτώση της αρτηριακής πίεσης,
 • Ταχύς αλλά αδύναμος σφυγμός
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Έντονη εφίδρωση
 • Κράμπες κυρίως στους μύες της κοιλίας και των κάτω άκρων
 • Παράξενη συμπεριφορά
 • Ψευδαισθήσεις
 • Σύγχυση
 • Διέγερση
 • Αποπροσανατολισμός
 • Ναυτία
 • Εμετοί.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις εμφανίζονται:

 • Πολύ υψηλός πυρετός (>39 βαθμούς Κελσίου)
 • Απουσία εφίδρωσης με δέρμα καυτό, ερυθρό και ξηρό
 • Εμετοί
 • Διάρροιες
 • Ταχύπνοια και προοδευτική εξασθένιση των σφυγμών.

Αν ο ασθενής δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα παρατηρούνται:

 • Διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος
 • Έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια που εκδηλώνονται με αναστολή της αποβολής ούρων και πνευμονικό οίδημα
 • Σπασμοί
 • Απώλεια αισθήσεων και σε ακραίες περιπτώσεις
 • Κώμα ακόμα και θάνατος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε κατά τη θεραπεία εκείνων που  σχετίζονται με την περίπτωση αυτή, είναι να τους απομακρύνετε από το περιβάλλον αυτό. Πάρτε τους σε ένα δροσερό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση καθώς στο περιστατικό πυρκαγιάς μπορεί να έχετε πολλούς με συμπτώματα θερμοπληξίας και έλλειψη κατάλληλου καταλύματος.

Επιλογές ψύξης 

Μπορείτε να επιλέξετε ένα λεωφορείο το οποίο διαθέτει κλιματισμό και αρκετό χώρο γα να φιλοξενήσει αρκετούς πυροσβέστες με συμπτώματα θερμοπληξίας στην περίπτωση που στο περιστατικό δεν υπάρχουν πλησίον κτίρια ικανά να φιλοξενήσουν πυροσβέστες ή πολίτες λόγω μειωμένου κτιριακού χώρου ή έλλειψης κλιματισμού.

Επίσης, είναι σημαντικό να αφαιρεθεί ο εξοπλισμός δασοπυρόσβεσης (ζώνες, σακίδια, κλπ) για να επιτραπεί στην παγιδευμένη θερμότητα να δραπετεύσει. Δροσερές πετσέτες είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.

Είναι καλύτερο να αποφεύγεται την χρήση ανεμιστήρων υδρονέφωσης σε υγρό περιβάλλον, καθώς η προσθήκη υγρασίας μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ατμού, αν το προσωπικό σταλεί πίσω στη φωτιά.

Το τρίπτυχο υψηλή θερμοκρασία (καύσωνας), υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια συνιστά την προϋπόθεση της θερμοπληξίας. Η άπνοια και η υψηλή υγρασία (πάνω από 70%) παρεμποδίζουν την εξάτμιση του ιδρώτα, η οποία είναι υπεύθυνη για την πτώση της θερμοκρασίας στο δέρμα και στο σώμα.

Εν ολίγοις, εάν το προσωπικό που υποφέρει από ακραία εξάντληση λόγω θερμότητας , το απομακρύνουμε από αυτό το περιβάλλον, αφαιρέσουμε τα ρούχα τους, και τοποθετήσουμε παγοκομπρέσες κάτω από τα χέρια, το λαιμό και στη βουβωνική χώρα θα βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Αντιμετωπίστε οποιαδήποτε εξέλιξη των συμπτωμάτων αυτών άμεσα και στις περιπτώσεις θερμοπληξίας προβείτε στην μεταφορά τους στο νοσοκομείο αμέσως.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η ενυδάτωση είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την πρόληψη της θερμότητας που σχετίζονται με ασθένειες θερμοπληξίας. Ενθαρρύνετε το προσωπικό να μην περιμένει να αισθανθεί συμπτώματα θερμικής καταπόνησης για να αρχίσει την ενυδάτωση, αλλά να ενυδατώνονται καθόλη την διάρκεια του συμβάντος ακόμα και αν δεν υπάρχει πυρκαγιά αλλά ακραίες θερμοκρασίες.

Το νερό είναι επαρκής ενυδάτωση για υψηλές θερμοκρασίες εκτός του συμβάντος. Για την συμμετοχή των δασοπυροσβεστών σε περιστατικά πυρκαγιάς, καλό είναι να υπάρχουν ισοτονικά διαλύματα για να αντικαταστήσει ο πυροσβέστης τις ανισορροπίες των ηλεκτρολυτών. Προσέχουμε για να έχουμε, αυτό το καλοκαίρι ας ευχηθούμε να έχουμε λιγότερες πυρκαγιές και ελάχιστα φαινόμενα θερμικής καταπόνησης των πυροσβεστών.

Για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος

Βιβλιογραφία – Πηγές :

Jeffrey Λίντσεϊwww.firerescue1.com , www.healthyliving.gr , www.cdc.gov

 

2 Responses to Αναγνωρίστε τα συμπτώματα της θερμικής καταπόνησης στην Δασοπυρόσβεση πριν να είναι αργά!

 1. Avatar
  ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΗΣ 15 Οκτωβρίου 2016 at 18:33
   

  Εδω εχει γινει καποιο λαθακι…
  η θερμικη εξαντλησιη επερχεται μετα απο παρατεταμενη εκθεση
  του οργανισμου σε ψυχρο περιβαλλον και οχι σε θερμο οπως λανθασμενα αναφεραται..

  Η ερωτηση…τι ειναι θερμικη εξαντληση…ειναι ερωτηση παγιδα
  στις εξετασεις ιατροδικαστικης των εκτοετων φοιτητων της ιατρικης,οπου οσοι δεν εχουν διαβασει καλα απαντουν λανθασμενα,οτι ειναι η εξαντληση απο την υπερβολικη ζεστη…ενω η σωστη απαντηση ειναι…η εξανντληση των αποθεματων θερμοτητας και τελικα υποθερμιια και θανατο..

  Απάντηση
  • FRN
   FRN 25 Δεκεμβρίου 2018 at 21:28
    

   Σας ευχαριστούμε θερμά έστω και καθυστερημένα το διορθώσαμε!

   Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.