Υγιεινή & Ασφάλεια στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς

 

Του Ρέτσιου Ιωάννη

Στο 90% των πυροσβεστικών σταθμών η νοοτροπία που επικρατεί δυστυχώς είναι ότι η καθαριότητα δεν είναι μισή αρχοντιά αλλά μισή έως και ολόκληρη αγγαρεία…  Στατιστική μελέτη στο εξωτερικό δείχνει ότι το 30% των μολύνσεων από παθογόνους παράγοντες δεν  βρίσκεται πουθενά αλλού πάρα μόνο εντός των πυροσβεστικών σταθμών.

Οι πυροσβέστες από την φύση τους εργάζονται σε ένα εχθρικό περιβάλλον από πολλές απόψεις. Έχουν μάθει να προφυλάσσονται από την φωτιά, τα ατυχήματα, να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και να επιβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες λόγω της εκπαίδευσης τους.  Δυστυχώς ποτέ δεν βλέπουν τον πραγματικό κίνδυνο που καραδοκεί σε κάθε τους κίνηση.

Να δούμε μερικά παραδείγματα :

Περίπτωση 1η : Γυρνάτε από μία κλήση που είχατε στο σταθμό σας (για τροχαίο, φωτιά, κ.λ.π.) και δαπανήσατε στο περιστατικό αυτό περίπου μία και πλέον ώρα, αισθάνεστε την ανάγκη να ουρήσετε… πηγαίνετε στην τουαλέτα ουρείτε και μετά φυσικά (όπως πρέπει) πλένετε τα χέρια σας…

Περίπτωση 2η : Πλένετε τα χέρια σας λόγω κάποιων εργασιών που κάνατε στον σταθμό (οτιδήποτε) και επειδή η τουαλέτα είναι κατειλημμένη τα πλένετε στον νεροχύτη της κουζίνας και τα σκουπίζετε σε μια πετσέτα που έχετε κρεμασμένη πλησίον για αυτό το σκοπό.

Περίπτωση 3η : Θέλετε να μαγειρέψετε στην βάρδια σας (κοπή ωμού κρέατος, ζύμωμα κιμά, κοπή λαχανικών για την σαλάτα σας κ.λ.π.) πλένετε τα χέρια σας στον νεροχύτη της κουζίνας και ετοιμάζεστε για την παρασκευή του φαγητού.

Περίπτωση 4η : Επιστρέφετε από ένα περιστατικό στις 2 τα ξημερώματα και είστε κατά την λαϊκή έκφραση «κομμάτια» δεν βλέπετε την ώρα  να ξαπλώσετε. Πλησιάζετε το κρεβάτι σας βγάζετε τις μπότες πατώντας στο πάτωμα καθώς οι παντόφλες είναι και ένα είδος πολυτελείας στους σταθμούς και ξαπλώνετε όπως είστε στο κρεβάτι σας.

Περίπτωση 5η : Παραγγέλνετε όλη η βάρδια πίτσα και ένας από εσάς αναλαμβάνει την πληρωμή του εδέσματος και κατόπιν όλοι μαζί κάθεστε & απολαμβάνετε το φαγητό σας.

Πριν εξηγήσουμε τα οφθαλμοφανή προβλήματα στις παραπάνω περιπτώσεις για έναν υπεύθυνο Υγιεινής & Ασφάλειας, θα ήθελα να σας κάνω μια μικρή εισαγωγή στα βακτήρια. Τα βακτήρια είναι μικροσκοπικοί, μονοκύτταροι, (σπάνια  πολυκύτταροι), προκαρυωτικοί οργανισμοί, που συναντούνται σε πολύ μεγάλους αριθμούς, όπως σε δισεκατομμύρια ανά γραμμάριο γόνιμου κηποχώματος ή σε εκατομμύρια σε μια σταγόνα σάλιου. Τα βακτήρια είναι επικίνδυνα και ευθύνονται για πολλές αρρώστιες που δεν έχετε φανταστεί. Ένα από αυτό σας είναι αρκετά γνωστό και είναι ο σταφυλόκοκκος. Πολλοί από εσάς θα πείτε και τι θα πάθεις από το σταφυλόκοκκο;

Ο Σταφυλόκοκκος κάτω απο το μικροσκόπιο φαίνεται σε ομάδες που μοιάζουν με τσαμπί σταφυλιού που σχηματίζονται όταν οι κόκκοι διαιρούνται τυχαία, εκεί οφείλει και την ονομασία του. Το γένος του σταφυλόκοκκου περιλαμβάνει 31 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα και ζουν κυρίως στο δέρμα και στους βλεννογόνους αδένες του ανθρώπου. Επικίνδυνο είδος είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος που προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις και δερματικές λοιμώξεις.

Σε έρευνα που έγινε από Πανεπιστήμιο της Washington βρέθηκε θετικό το 30% των πυροσβεστών του σταθμού όπου έγινε το τεστ στο ανθεκτικό βακτήριο τύπου Staphylococcus aureus (MRSA) . Η καθηγήτρια Marilyn Roberts του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ειδική αναλυτής βακτηρίων είπε ότι βρήκε στο πυροσβεστικό σταθμό σχεδόν σε όλες τις επιφάνειες αυτό το είδος βακτηρίου αλλά και πάνω στους πυροσβέστες τους ίδιους.  Κατόπιν αυτής της έρευνας ο Πυροσβεστικός Σταθμός του Snohomish έλαβε έκτακτα μέτρα με υποχρεωτική την συχνή πλύση των στολών των πυροσβεστών και των επενδυτών τους και την απαγόρευση πλύσης των υπηρεσιακών στολών τους στις οικίες τους. Επίσης έδωσε αυστηρές οδηγίες υγιεινής για όλους τους πυροσβέστες και έκανε την χρήση αυτών των κανόνων υποχρεωτικούς.

Αναλύοντας τα παραπάνω παραδείγματα ας δούμε τα συνήθη λάθη που γίνονται σε θέματα υγιεινής και δεν έχουν περάσει ποτέ από το μυαλό σας (ειδικά των ανδρών).

Στην 1η περίπτωση το σωστό βάσει κανόνων υγιεινής, είναι ο πυροσβέστης ερχόμενος από έξω πρώτα να πλύνει τα χέρια του και μετά να πιάσει τα γεννητικά του όργανα για να ουρήσει καθώς οτιδήποτε υπάρχει πάνω στα χέρια του ερχόμενος από ένα συμβάν θα έρθει σε άμεση επαφή με το δέρμα του σε αυτή την περιοχή αυξάνοντας τον κίνδυνο δερματικής λοίμωξης. Κατόπιν της ούρησης πρέπει ξανά να πλύνει τα χέρια του και να τα στεγνώσει σε μηχάνημα ζεστού αέρα ή να τα σκουπίσει σε καθαρή πετσέτα.

Στην 2η περίπτωση επειδή πλύνατε τα χέρια σας στο νεροχύτη της κουζίνας και τα σκουπίσατε πιστεύετε ότι είναι καθαρά; Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το 90% των πετσετών που κρέμονται σε κουζίνες πυροσβεστικών σταθμών δεν έχουν πλυθεί ποτέ νωρίτερα από 2 μήνες ή αφού αλλάξουν χρώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πετσέτα που σκουπίζετε τα χέρια σας αφού τα πλύνετε να έχει γίνει ο καλύτερος τόπος συγκέντρωσης βακτηρίων καθώς η ζέστη και υγρασία βοηθά την ανάπτυξη τους πόσο μάλλον η βρωμιά.

Στην 3η περίπτωση πιστεύετε ότι επειδή πλύνατε τα χέρια σας μπορείτε να πιάσετε ωμές τροφές και να μαγειρέψετε ; σωστά, με μια μικρή εξαίρεση αν φοράτε την βέρα σας ή δαχτυλίδι ή αν έχετε σπασμένο νύχι. Χιλιάδες βακτήρια υπάρχουν κάτω από την βέρα σας καθώς είναι ένα σημείο όπου η καθαριότητα υστερεί σε σχέση με το υπόλοιπο μέρος των χεριών σας. Τα σπασμένα νύχια επίσης είναι εστία μόλυνσης & προτείνουμε την χρήση γαντιών latex ή nitril όταν μαγειρεύετε σε πυροσβεστικούς σταθμούς η εξαιρετικά καθαρά χέρια προ της παρασκευής του φαγητού σας.

Στην 4η περίπτωση δεν βλέπετε κάτι μεμπτό, όμως επειδή στις κάλτσες όπως είπαμε ευδοκιμεί η υγρασία και η ζέστη και επειδή συχνά πυκνά πατάτε στο πάτωμα ενός χώρου που βρίθει από μικρόβια που έχουν φέρει όλες οι συνάδελφοι σας με τις μπότες τους από προηγούμενα συμβάντα αυτά θα μεταφερθούν στο κρεβάτι σας. Και θα αναλογιστείτε «ε και καλά και τι θα πάθουμε;» Εσείς μπορεί τίποτα, αλλά την άλλη μέρα εκεί που βάλατε τα πόδια σας (τις κάλτσες που ειδικά το χειμώνα ελάχιστοι τις βγάζουν) αύριο κάποιος συνάδελφος μπορεί να βάλει το κεφάλι του ή το αντίθετο. Φανταστείτε να έχει ακουμπήσει κάποιος τα πόδια του στο σεντόνι που εσείς βάζετε το μαξιλάρι σας και κοιμάστε…

Στην 5η περίπτωση νομίζω ότι είναι προφανές ότι ο συνάδελφος που πλήρωσε αμέσως μετά δεν έπλυνε τα χέρια του καθώς η πίτσα είναι ζεστή και τρώγεται εν ριπή οφθαλμού. Για σιγά όμως, αυτός ο συνάδελφος δεν πλήρωσε ; τα χαρτονομίσματα έχουν κατηγορηθεί ότι φέρουν τόσα βακτήρια όσα και ένα πόμολο πόρτας σε κοινόχρηστες τουαλέτες.. απλά σκεφτείτε το!

Σίγουρα κανένας συνάδελφος πυροσβέστης δεν πρόκειται να ακολουθήσει στο έπακρο όλες τις συμβουλές καθαριότητας ή να τις τηρήσει στο 100% όμως αν πιστεύετε ότι οι συνθήκες υγιεινής στον πυροσβεστικό σταθμό (αλλά ακόμα και στην ζωή σας) είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο τότε πρέπει να κάνετε την αλλαγή & το πρώτο βήμα, γιατί τελικά η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά!

Για το Fire.gr, Ρέτσιος Ιωάννης

Βιβλιογραφία – Πηγές :

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.