Μέθη και αλκοόλ: Τι είναι και Πρώτες Βοήθειες

Βαθμολογία

6/6/2016

Τα οινοπνευματώδη ποτά περιέχουν αιθυλική αλκοόλη. Αυτή είναι μια τοξίνη η οποία απορροφάται από το βλεννογόνο του στομάχου και εισχωρεί στην κυκλοφορία.

Οι κυριότερες βλάβες που προκαλεί το οινόπνευμα:

1. To συκώτι επειδή θα δώσει προτεραιότητα στο μεταβολισμό της αλκοόλης, δεν θα παράξει αρκετή γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα να επέλθει υπογλυκαιμία

2. Το αλκοόλ δημιουργεί διαστολή των αγγείων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρευτεί μεγάλη ποσότητα αίματος στα αγγεία. Αυτή η αγγειοδιαστολή όμως θα επιφέρει αποβολή θερμοκρασίας στο περιβάλλον (δηλαδή κατεβάζει απότομα την θερμοκρασία του σώματος), κι έτσι αν το άτομο που βρίσκεται υπό κατάσταση μέθης, εκτεθεί σε κρύο περιβάλλον, υπάρχει κίνδυνος υποθερμίας.

3. Η αλκοόλη έχει διουρητική δράση και αυτό επιφέρει κυτταρική αφυδάτωση σε περίπτωση που δεν συνοδεύεται η κατανάλωση του αλκοόλ και με νερό.

4. Σε περιπτώσεις που καταναλώσουμε αλκοόλ με άδειο στομάχι, υπάρχει ενδεχόμενο για εμφάνιση ήπιας γαστρίτιδας (ναυτία, έμετος), δηλαδή φλεγμονή του στομάχου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

1. ΣΕ ΗΠΙΑ ΜΕΘΗ: ζάλη, ευφορία, ερυθρότητα προσώπου, αστάθεια στο βάδισμα

2. ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΜΕΘΗ: διπλωπία (τα βλέπουν διπλά όλα), δυσαρθρία (μπερδεύει τα λόγια του), βαριά αναπνοή, ωχρότητα προσώπου (χλωμός), μείωση αντίληψης, ελάττωση αντανακλαστικών, διαταραχή ισορροπίας

3.ΒΑΡΙΑ ΜΕΘΗ: υπογλυκαιμία, υποθερμία, απώλεια αισθήσεων, καταστολή κεντρικού νευρικού συστήματος, κώμα, θάνατος.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις:

1. Αν κάνει εμετό ενθαρρύνετέ τον, θα νιώσει καλύτερα.
2. Δώστε του γλυκά ροφήματα ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ, για να προληφθεί η υπογλυκαιμία.
3. Κρατήστε τον ζεστό
4. Δώστε του υγρά (αν έχει τις αισθήσεις του)
5. Σε απώλεια αισθήσεων τοποθετήστε το κεφάλι στο πλάι και ψηλά, ωστε να μην υπάρξει εισρόφηση. Μείνετε κοντά του και παρακολουθείτε την κατάστασή του (αναπνοές κτλ)

Δεν ξυπνάμε τον αλκοολικό με το ζόρι εφόσον έχει επέλθει απώλεια αισθήσεων
Δεν δίνουμε να πιει καφέ για «τόνωση» γιατι ο καφές αφυδατώνει χειρότερα

Της Ερασμίας Νούτσου (νοσηλεύτριας πιστοποιημένης σε Πρώτες Βοήθειες)

Πηγή : www.enallaxnews.gr

(Visited 59 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.