Πυροπροστασία ενεργητική ή παθητική & τι σημαίνουν

 

23/11/2013

Είναι συχνό φαινόμενο πολλοί άνθρωποι ακούγοντας τον όρο πυροπροστασία να καταλαβαίνουν πράγματα άλλα από αυτό που σημαίνει η ίδια η λέξη, πολλές φορές μάλιστα και μερικοί συνάδελφοι εθελοντές – πενταετής  δεν γνωρίζουν την ακριβή έννοια της λέξης.  Ας δούμε λοιπόν την λέξη πυροπροστασία και τα παράγωγα της.
Με τον όρο πυροπροστασία εννοούμε το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία από τη φωτιά και τις συνέπειές της. Μέτρα πυροπροστασίας λαμβάνονται σε οχήματα, πλοία, αεροπλάνα και κτίρια.

Πυροπροστασία κτιρίων
Μέτρα πυροπροστασίας προβλέπονται από τη νομοθεσία κάθε χώρας κατά την μελέτη και κατασκευή ενός κτιρίου και αποβλέπουν αφενός στην πρόληψη του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς στο κτίριο και αφετέρου στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς σε περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί. Κατά την σχεδίαση ενός κτιρίου από τους μελετητές (αρχιτέκτονα, πολιτικό μηχανικό, μηχανολόγο μηχανικό, τοπογράφο μηχανικό, γεωλόγο) μεταξύ των άλλων αντιμετωπίζεται και το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης της πιθανότητας εμφάνισης πυρκαγιάς.

Τα μέτρα που λαμβάνονται διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

 • παθητικά ή προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας
 • ενεργητικά ή κατασταλτικά μέτρα πυροπροστασίας

Παθητική πυροπροστασία
Η παθητική πυροπροστασία ενός κτιρίου αποβλέπει στον έλεγχο της εξάπλωσης της πυρκαγιάς και στην έγκαιρη εκκένωση του κτιρίου από όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Τα μέτρα παθητικής πυροπροστασίας αποτελούν την δομική πυροπροστασία του κτιρίου και είναι ενσωματωμένα στην αρχιτεκτονική και στατική σχεδίαση και κατασκευή του κτιρίου (αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός).

Στα μέτρα παθητικής πυροπροστασίας περιλαμβάνονται (για όλα τα κτίρια):

 • μέτρα για μη εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός του κτιρίου
 • μέτρα για μη εξάπλωση της πυρκαγιάς εκτός του κτιρίου
 • η επάρκεια και αντοχή των δομικών στοιχείων του κτιρίου στην πυρκαγιά για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη εκκένωσή του
 • κατάλληλη σχεδίαση των οδεύσεων διαφυγής και των εξόδων κινδύνου

Σύμφωνα με τον ορισμό που έχει δωθεί, Δομική Πυροπροστασία είναι το σύνολο των μέτρων, εργασιών και κατασκευών, που βασισμένες σε προσεκτική μελέτη όσων διαδραματίζονται στις πυρκαγιές κτιρίων, επιτρέπουν την πυρασφαλή σχεδίαση των δομικών κατασκευών.

Με τη δομική πυροπροστασία επιδιώκεται να γίνουν οι κατάλληλες προβλέψεις, ώστε αν συμβεί πυρκαγιά, να διασφαλίζονται οι ανθρώπινες ζωές και τα αποτελέσματα της να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο καταστρεπτικά για τους ενοίκους, το άψυχο περιεχόμενο, αυτό το ίδιο το κτίριο και την περιοχή που το περιβάλλει, ακόμη και αν δεν γίνει επέμβαση για κατάσβεση του πυρός, με τα μέσα της ενεργού πυροπροστασίας.
Επειδή αναφέρεται σε κατασκευαστικές προβλέψεις χαρακτηρίζεται σαν «παθητική» πυροπροστασία, σε αντίθεση με την «ενεργητική» πυροπροστασία που αναφέρεται σ’ένα σύνολο προβλέψεων και κατασκευών που λειτουργούν μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Τα θέματα της «παθητικής» πυροπροστασίας απασχολούν σημαντικό αριθμό ερευνητών και τα κυριώτερα συμπεράσματα των σχετικών προσπαθειών επιβάλλονται νομοθετικά σαν διατάξεις οικοδομικών κανονισμών, σε συνδυασμό με την ειδική χρήση κάθε κατηγορίας κτιρίων.

Ενεργητική πυροπροστασία
Η ενεργητική πυροπροστασία ενός κτιρίου αποβλέπει στην αντιμετώπιση και καταστολή της πυρκαγιάς σε περίπτωση που αυτή εκδηλωθεί. Τα προβλεπόμενα από τον μελετητή (μηχανολόγος μηχανικός) μέτρα αφορούν τον εξοπλισμό και τις προγραμματισμένες ενέργειες που ενεργοποιούνται αν εμφανιστεί και κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς.

Στα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας περιλαμβάνονται (ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του κτιρίου):

 • τοποθέτηση φορητών μέσων πυρόσβεσης (πυροσβεστήρες)
 • τοποθέτηση συστήματος πυρανίχνευσης
 • τοποθέτηση χειροκίνητου συστήματος συναγερμού (κομβία συναγερμού)
 • τοποθέτηση μονίμου υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου (πυροσβεστικές φωλιές)
 • τοποθέτηση συστήματος καταιονητήρων (sprinklers)

Πυραντίσταση – Πυραντοχή
Πυραντίσταση: είναι η ικανότητα µιας κατασκευής ν’ αντιστέκεται για ένα καθορισµένο χρονικό διάστηµα, που ονοµάζεται δείκτης πυραντίστασης, στα θερµικά αποτελέσµατα µιας φωτιάς, χωρίς απώλεια της ευστάθειας, της ακεραιότητας και της αντίστασης στη θερµότητα.

Πυράντοχο κούφωµα: είναι κάθε κούφωµα, που δοκιµαζόµενο µαζί µε τις διατάξεις στήριξής του σε δοκιµασία πυραντίστασης, παρουσιάζει ένα καθορισµένο δείκτη πυραντίστασης.

Πυροδιαµέρισµα: τµήµα κτιρίου που περικλείεται ερµητικά από δοµικά στοιχείαµε πρoκαθoριζόµενo, κατά περίπτωση, δείκτη πυραντίστασης.

Πυροθερµικό φορτίο: το ποσό της εκλυόµενης θερµότητας από την καύση όλων των υλικών µέσα σ’ ένα χώρο κτιρίου.

Πυροφραγµός: λέγεται κάθε κατασκευή που άκαυστα ή περιορισµένης καυστότητας υλικά, διακόπτουν οικοδοµικό διάκενο ή γεµίζουν αρµούς και χάσµατα οικοδοµικών στοιχείων, ώστε να εµποδίζεται η διέλευση καπνού και φλογών µέσα απ’ αυτά.

Πηγές – Βιβλιογραφία : www.firesecurity.gr , el.wikipedia.org
Για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος

2 Comments

 1.  

  Aναζητώ τον τρόπο υπολογισμού του χρόνου εκκένωσης γηπέδου σε επείγουσες καταστάσεις, όχι απαραίτητα πυρκαγιά. Στη Πυροσβεστική διάταξη 3/1981 και όπου υπολογίζεται το πλάτος των εξόδων κινδύνου δεν αναφέρεται ο χρόνος που πρέπει να εκκενωθεί ένας χώρος. Δηλαδή σε πόση ώρα θα διέλθουν τα 100 άτομα από μια έξοδο πλάτους 55 εκ.; Αν ξέρετε κάτι σχετικό σας παρακαλώ να με ενημερώσετε. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

 2.  

  Ο ελληνικος κανονισμος πυροπροστασιας δεν υπολογιζει το χρονο εκκενωσης ενος χωρου σε περιπτωση εκτακτης αναγκης. To χρονο & τις διαστασεις εξοδων τις καλυπτει ο αμερικανικος κανονισμος NFPA 130.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.