Αρχές εμποδίζουν την ανάπτυξη των εθελοντικών Πυροσβεστικών στην Ελλάδα

 

27/11/2013

Αυτά τα ρεζιλίκια μόνον στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν. Ξεφτιλισμένοι μιζαδόροι και σκοτεινά Καρτέλ,προσπαθούν και πάλι για πολλοστή φορά να εμποδίσουν την ανάπτυξη των εθελοντικών Πυροσβεστικών στην Ελλάδα και στέλνουν, άκουσον-άκουσον, το ΣΔΟΕ στην Εθελοντική Οργάνωση ΕΣΕΠΑ για έλεγχο. Το ΕΣΕΠΑ, μια εθελοντική οργάνωση πυροσβεστών με δράση σε όλη την Ελλάδα, παρέλαβε από τη Γερμανία και Αυστρία 70 μεταχειρισμένα πυροσβεστικά αυτοκίνητα ΔΩΡΕΑΝ. Δύο εξ αυτών τα έστειλε η Ελληνική Κοινότητα του Νέου-Ίζενμπουρκ και άλλα δύο σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.
Ρωτάει το ΣΔΟΕ αν τα αυτοκίνητα που ήρθαν από Γερμανία και Αυστρία έχουν “ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ”. Θα μας τρελάνουν χειμωνιάτικα…ΕΛΕΟΣ.

Σήμερα το FOCUS (σ.σ.: 23.11.2013), έχει ρεπορτάζ για το θέμα αυτό και θα γίνουμε για μια ακόμη φορά ρεζίλι πανευρωπαϊκά. Έχω κι άλλα στοιχεία που δεν μπορώ να αναφέρω εδώ μέχρι να τελειώσουν οι έρευνές μου. Θα τα πούμε σύντομα.
Ρεπορτάζ με αφορμή την επιβολή υψηλών φόρων εισαγωγής στα πυροσβεστικά οχήματα που έχουν δωρίσει στην Ελλάδα η Γερμανία και η Αυστρία δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Focus, το οποίο αναφέρεται εκτενώς στο σώμα εθελοντών πυροσβεστών και στα κυκλώματα που, όπως υποστηρίζει, δρουν στον κλάδο.

To ρεπορτάζ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι για το ελληνικό επαγγελματικό πυροσβεστικό σώμα με τους 9.200 εργαζομένους απαιτείται ετήσια δαπάνη 350 εκ. ευρώ, ενώ ο ιδρυτής και επικεφαλής του σώματος των εθελοντών πυροσβεστών Νίκος Σαχινίδης με τους 1.200 εθελοντές για δέκα χρόνια χρειάστηκε 2 εκ. ευρώ και, επειδή δεν επαρκούσαν, για να βελτιώσει τον προϋπολογισμό, έβαλε από την τσέπη του 74.500 ευρώ. Το περιοδικό αναφέρεται σε περίπτωση σαμποτάζ, όταν το καλοκαίρι ο δήμαρχος των Λειψών Σπύρος Μπενέτος ανέμενε μία πυροσβεστική μονάδα του κ. Σαχινίδη και εκείνη ήταν κινητοποιημένη στο λιμάνι του Πειραιά, διότι κάποιος είχε κλέψει τα συνοδευτικά έγγραφα και το ασφαλιστήριο του πυροσβεστικού και είχε παράλληλα ειδοποιήσει την αστυνομία. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος εκτός της ένωσης επαγγελματιών πυροσβεστών θα έκανε κάτι τέτοιο», δηλώνει ο κ. Μπενέτος, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για «την κατάσταση όπως με τους μαφιόζους στο Σικάγο».

Ο κ. Σαχινίδης από την πλευρά του υποθέτει ότι πίσω από κάποιες οχλήσεις βρίσκεται ο κρατικός συναγωνισμός, διότι με τη δράση του χαλάει το μοντέλο λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η επαγγελματική πυροσβεστική αγοράζει κάθε πυροσβεστική αντλία προς 120 ευρώ έκαστη, ο κ. Σαχινίδης αγόρασε το προϊόν από τη Γερμανία προς 12 ευρώ. «Υπερκοστολογημένες συμφωνίες αυτού του είδους είναι συνήθεις», επισημαίνει ο συντάκτης, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται το «λάδωμα».
Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας ότι, «σύμφωνα με μελέτη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει 443 εκ. ευρώ ετησίως στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, εάν οι τιμές και το κόστος ανά άτομο κυμαίνονταν στο γερμανικό επίπεδο. Αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της τωρινής τρύπας του προϋπολογισμού».

Νίκος Μίχος, ανάρτηση στο FB
Σ.Σ.: Ο Νίκος Μίχος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Γερμανίας (ΟΕΚ) και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νέου Ίζενμπουργκ.

ΦΩΤΟ: Στιγμιότυπο από παράδοση πυροσβεστικών οχημάτων στην Ελληνική Κοινότητα Νέου Ίζενμπουργκ. Τρίτος από δεξιά ο Νίκος Μίχος.

Πηγή: www.griechische-gemeinde-koeln.de

1 Comment

  1.  

    Αγαπητοί φίλοι,
    Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τα παραπάνω άρθρα και δεν σας κρύβω πως με εξέπληξε η διαπίστωση ότι ολοένα και λιγότεροι εθελοντές πυροσβέστες στελεχώνουν την πυροσβεστική Υπηρεσία. Για τους λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω, αυτό με κάνει να θλίβομαι ακόμη περισσότερο… Ας εξηγηθώ.. Πριν από αρκετά χρόνια υπήρξα εθελοντής πυροσβέστης στον Α’ ΠΣ της Αθήνας. Αφού ολοκλήρωσα την εκπαίδευσή μου, ξεκίνησα με ιδιαίτερο πάθος τον κύκλο των βαρδιών και υπηρεσιών. Το καλοκαίρι μάλιστα του 2000 έκανα διπλές βάρδιες γιατί απλά το χαιρόμουν και με γέμιζε ψυχικά η εθελοντική προσφορά. Ωστόσο, από το φθινόπωρο του 2000 και για πολλά χρόνια αργότερα, αναγκάστηκα να απομακρυνθώ από την δραστηριότητα αυτή δίχως αυτό να σημαίνει πως ξαφνικά έχασα το κέφι μου! Αντιθέτως, πίστευα- και πιστεύω- πως είναι κάτι σπουδαίο! Οι λόγοι που με απομάκρυναν είχαν να κάνουν κυρίως με υπηρέτηση στο στρατό, τον διορισμό μου στο δημόσιο (είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης), τη μετοίκησή μου σε άλλη περιοχή και την αδυναμία μου να εκτελώ τις υπηρεσίες μου. Το πάθος μου όμως έμενε άσβηστο και επιχειρώντας την περσινή χρονιά να επανενταχθώ στο Σώμα, διαπίστωσα μετά λύπης μου πως είχα διαγραφεί και, το χειρότερο, πως δεν έχω πια δικαίωμα να κάνω αίτηση για εθελοντής, βάσει του νόμου. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ευθύνη μου που απουσίασα όλα αυτά τα χρόνια από την Υπηρεσία και θα συμφωνούσα με όποιον μου παρέθετε το επιχείρημα της πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων(δεν συνάδει με το “πάθος” που ανέφερα πριν), αλλά θεωρώ ότι οι λόγοι είναι αντικειμενικοί. Ίσως βέβαια και να σφάλλω… Μια αφοπλιστική κατ’ εμέ προϋπόθεση αυτού του νόμου με κρατά μακριά από την άδολη και ανιδιοτελή επιθυμία μου: να βοηθήσω την πατρίδα μου και να στηρίξω την εθελοντική δράση της πυρόσβεσης… Πριν από μερικές μέρες, ανακοινώθηκε η σχετική προκήρυξη για νέους εθελοντές… Εγώ, δεν θα έχω το δικαίωμα να εμπλακώ σε αυτή την διαδικασία ξανά. Όσο κι αν θέλω, δεν θα καταφέρω να γίνω ξανά μέλος αυτής της οικογένειας. Θα ήθελα τόσο πολύ να αλλάξει αυτό… Κρίμα…

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.